BARACK OBAMA VA CERE CONGRESULUI AMERICAN 3,2 MILIARDE DE DOLARI PENTRU FINANŢAREA LUPTEI ÎMPOTRIVA SI

Preşedintele Barack Obama intenţionează să ceară vineri aleşilor americani un fond suplimentar de 3,2 miliarde de dolari pentru finanţarea luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria, au declarat joi oficiali americani, relatează AFP.

Aceşti bani vor contribui la finanţarea bombardamentelor lansate de coaliţia internaţională, condusă de Statele Unite ale Americii, şi la antrenarea şi înarmarea soldaţilor irakieni, au precizat responsabilii americani sub rezerva anonimatului.

Raidurile aeriene din Irak şi Siria, care potrivit experţilor americani ar putea dura ani de zile, costă 8,3 milioane de dolari pe zi, conform Pentagonului. Însă, conform analiştilor independenţi, costurile reale ale operaţiunii militare sînt mult mai mari.

Ministerul american al Apărării a anunţat că operaţiunea «Determinare absolută», lansată la începutul lunii august, a costat deja 580 de milioane de dolari pînă la 16 octombrie.

Solicitarea pe care preşedintele Obama se pregăteşte să o facă intervine după declaraţiile sale de miercuri cînd a afirmat că va cere Congresului să autorizeze noi cheltuieli de război. Anterior, Casa Albă a afirmat că nu este necesară implicarea Congresului în acest gen de dosar.

Cererea de finanţare suplimentară va fi prezentată sub forma unui amendament la bugetul pentru operaţiunile de urgenţă în străinătate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separat de bugetul de bază al apărării, acest fond este «cardul de credit» folosit pentru a acoperi costurile războaielor purtate de Statele Unite ale Americii.

Sursa: Agerpres