Baku. Prima ediţie din istorie a Jocurilor Europene

Vineri, 12 iunie, a debutat prima ediţie din istorie a Jocurilor Europene, care s-a desfăşurat pe o arenă fabuloasă – Stadionul Olimpic din Baku, capitala Azerbaidjanului, acesta fiind multifuncţional şi cu o capacitate de 68.195 de locuri. Din spectacolul de peste 2 ore nu au lipsit focurile de artificii, flacăra oficială a competiţiei şi punerea în scenă a unor momente din istoria, folclorul şi tradiţiile poporului azer.

Directorul artistic al ceremoniei de deschidere a fost Dimitris Papaioannou, creatorul ceremoniilor desfăşurate în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena. Defilarea delegaţiilor sportive a început cu Grecia şi s-a încheiat cu Azerbaidjan, fiind de consemnat şi prezenţa în premieră a statului Kosovo, recent admis în familia olimpică. Echipa Armeniei a fost huiduită de spectatori, potrivit Reuters, situaţia dintre cele două ţări fiind tensionată din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Vedeta pop Lady Gaga a interpretat, apoi, celebra piesă ''Imagine'' a lui John Lennon. Opt campioni olimpici au adus pe stadion drapelul Comitetului Olimpic European. La festivitatea de deschidere au asistat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi alţi 35 de şefi de stat.

Peste 2.000 de voluntari, din 18 ţări, în principal azeri, au fost implicaţi în spectacol, care a prezentat principalele momente din bogata istorie culturală a Azerbaidjanului, după ce au efectuat nu mai puţin de 600 de repetiţii. În spatele scenei au lucrat numeroase echipe de producţie din zeci de ţări pentru eveniment.
Preşedinta Comitetului de organizare, Mehriban Alieva, soţia preşedintelui azer Ilham Aliev, a urat bun venit oaspeţilor, apoi a urmat discursul lui Patrick Hickey, preşedintele Comitetului Olimpic European, care a subliniat că acesta este ''cel mai important moment'' din istoria organizaţiei continentale.

La jocurile Europene de la Baku participă, în total, peste 6.000 de sportivi din 50 de ţări, la 30 de discipline. În joc sunt puse 253 de medalii de aur. Competiţiile vor fi găzduite de 18 baze sportive.

Programul cuprinde 16 sporturi olimpice şi patru non-olimpice, disciplinele care vor oferi calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 fiind tir cu arcul, atletism, box, ciclism, judo, tir sportiv, înot, tenis de masă, taekwondo, triatlon, volei şi lupte.  Unele dintre sporturi vor conta şi în calitatea de Campionate Europene, cum este la judo, în timp ce la polo vor fi în rol de Campionate Europene de juniori. Juniorii vor mai participa la întrecerile de sărituri în apă şi înot.

Ceremonia de închidere a Jocurilor Europene de la Baku va avea loc pe data de 28 iunie.