BAŞKANUL SAU UNDIŢA

Reţete simple pentru odihna bătrînului comunist

Nu este un secret faptul că liderul comuniştilor pocneşte din toate încheieturile, iar timpul petrecut în fruntea partidului şi flamurilor roşii şi-a lăsat amprenta pe sănătatea (în special psihică) a fostului misionar al Moscovei pe tărîmurile noastre.

Totuşi, moş Volodia nu se dă bătut… Şi tot mai crede că încă îi mai stă în puteri să lupte ca pe vremurile tinereţei sale. Continuă cu încăpăţînare să-şi controleze vechii oponenţi – actualii adepţi într-o misiune de rind: dezmembarea Moldovei şi anexarea părţilor la “Patria-mumă”. Dar sărmanul moş… greu de conceput cu ce specie de tîrîtoare face front comun.

Făţarnicul Mihail Formuzal nu este omul pe care pur şi simplu îl vei impune să-ţi danseze sub fluier, pe care îl poţi manipula, în timpul luptei să-l arunci în spatele duşmanului, iar după toate acestea să-i păstrezi iluzia că-ţi va fi prieten recunoscător.

Voronin gîndeşte că redislocarea başkanului Formuzal pe linia întîi de luptă împotriva marşului spre Uniunea Europeană îi va asigura bătrînului comunist o imagine îmbunătăţită atît pe dreapta, cît şi pe stînga – atît la Moscova, cît şi la Bruxelles. Altminteri, care-ar fi rostul cinelor de taină la miez de noapte în restaurantul „Atlantida”? Şi ce sens ar avea acceptarea rolului de portavoce a comuniştilor de către Mihail Formuzal? Başkanul nostru (care alaltăieri a luat la moacă de la proprii concetăţeni!) înţelege cu siguranţă că este folosit în jocurile murdare ale comuniştilor, care încearcă să-şi păstreze privilegiile, plimbările şi călătoriile după cumpărături în Occident, dar şi atitudinea loială cu finanţare din est.

Însă bătrînul general de poliţie Volodia ot Corjova nu-şi dă seama că şi Mişa Başkan cunoaşte tactica veche – de a ţine duşmanul pe-aproape şi să-l înjunghie atunci cînd acesta nu se aşteaptă. Doar are absolvită şcoală militară sovietică de la Odesa, unde a fost pregătit şi selectat pentru o misiune specială. Este bine cunoscut cu drumul de la Odesa pînă la Comrat, pe care l-a parcurs de-atîtea ori.

Formuzal are indicaţii clare – slabă nădejde că lucrează cu Voronin graţie prieteniei sau dosarelor penale intentate împotriva lui cu cîţiva ani în urmă de guvernul comunist. Este un lucru limpede pentru toti cei care au ochi să vadă. Formuzal a devenit preferatul Moscovei într-un joc strategic în jurul Mării Negre. El mediază toate contactele, are parte de undă verde, resurse, de tot ce este necesar pentru realizarea planului de scindare a Găgăuziei de la restul ţării, o dată şi pentru totdeauna.

Sărmanul comunist Volodia Voronin, el nu înţelege că acum tocmai el, maestrul-strateg şi domnitorul maselor, marele maestru al combinaţiilor politice al ţării, este tras pe sfoară şi minţit cu atîta pricepere, pe care el n-a avut-o niciodată. Moscova l-a părăsit pe Vova însă el, deocamdată, nu ştie despre asta. Başkanul nostru l-a împins exact acolo unde trebuia. El stă deasupra prăpastiei, în faţa găurii negre a istoriei Moldovei: este destul doar o boare de vînt şi va cădea în dizgraţie, uitat de cei pe care îi considera tovarăşi.

În acelaşi timp, Mişa Başkanul cu ochiul vînăt călătoreşte de la est spre vest şi stabileşte bune relaţii cu toţi. Beneficiază de susţinerea Moscovei, dar şi de cea a Budapestei. Iar săracul Volodia Voronin circulă pe o singură cale – de la casă spre spital şi din Israel pînă în Moldova. Şi nu ştie ce să facă cu Tkaciuk – să-l gonească sau nu din ograda partidului cu monumentul lui Lenin la poartă.

Te salut, tovarăşe, îmi iau rămas bun şi-ţi doresc să te odihneşti în pace! La pensie, desigur. O undiţă în mînă, un boţ de mămăligă, un iezuleţ într-un colţ de pădure şi toate grijile partinice te vor părăsi cît ai zice… peşte!

Saşa SERIEGLÎ

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39