AVERTISMENTUL SEFULUI ARMATEI BRITANICE

„Riscul unui război accidental cu Rusia este mai mare acum decît în timpul Războiului Rece”

Avertismentul șefului armatei britanice: Riscul unui război accidental cu Rusia este mai mare acum decît în timpul Războiului Rece, Foto: Profimedia

Riscul izbucnirii accidentale a unui război între Rusia și Occident este mai mare acum decît în orice moment din timpul Războiului Rece, a spus șeful statului major al armatei britanice, generalul Nick Carter, citat de CNN.

„Cred că sîntem într-o lume mult mai competitivă decît acum 10 sau 15 ani. Și cred că natura competiției dintre state duce la tensiuni mai mari. Și cred că la această tensiune trebuie să fim atenți”, a spus Carter, într-un interviu pentru Times Radio.

„Am crescut într-o o lume bipolară. Două blocuri: Uniunea Sovietică și Occidentul. Am intrat apoi într-o perioadă în care era unipolară, iar Statele Unite erau cele mai importante. Cred că acum sîntem într-o perioadă mai degrabă multipolară și cred că într-o lume multipolară, cu oameni care concurează pentru diferite obiective și pe agende diferite, există un risc mai mare ca tensiunile să ducă la lucruri de acest fel”, a spus generalul.

Carter i-a avertizat pe politicieni să nu provoace escaladări inutile.

„Multe dintre instrumentele și mecanismele diplomatice tradiționale, cu care am crescut în timpul Războiului Rece, nu mai există. Și fără acele instrumente și mecanisme există un risc mai mare ca aceste escaladări să poată duce la calcule greșite. Deci cred că aceasta este adevărata provocare cu care ne confruntăm”, a spus generalul.

Întrebat dacă crede că Rusia este implicată în criza migrației de la granița dintre UE și Belarus, generalul a spus că nu știe, dar că „nimic nu l-ar surprinde”.

„Cred că acest caracter în schimbare al conflictelor și al războaielor oferă oamenilor posibilități de a folosi tot felul de instrumente, tactici și tehnici pentru a încerca să obțină coeziunea noastră”, a spus el.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat orice implicare în criza migranților, spunînd că țara sa nu are „nimic de-a face cu asta”.

Sursa: digi24.ro