AUTORITATILE DE LA TIRASPOL SEMNALEAZA APROFUNDAREA CRIZEI ECONOMICE IN REGIUNE

Criza economică din autoproclamata rmn ia amploare. Potrivit autorităţilor de la Tiraspol, informaţia cu privire la îndeplinirea bugetului regiunii, actualizată pe data de 20 ianuarie curent, arată că veniturile au fost reduse de patru ori faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit unui comunicat, reducerea veniturilor la buget nu permite achitarea la timp a salariilor. O situaţie deosebit de critică în acest sens se înregistrează în raioanele Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari şi Camenca.

Totodată, în comunicat se menţionează că situaţia economică este agravată de scăderea cererii la producţia agenţilor economici din regiunea separatistă şi devalorizarea valutelor din Rusia şi Ucraina. Conform structurilor de profil, suma impozitelor acumulate de la începutul anului pentru comerţ extern şi operaţiuni economice externe este de 13 ori mai mică faţă de perioada similară a anului 2014.

În acelaşi timp, se atestă probleme grave în sistemul sănătăţii, dat fiind nevoia de a activa în condiţii de finanţare redusă. La ora actuală domeniul este asigurat în proporţie de 23% din volumul necesar. Or, autorităţile se văd nevoite să mărească numărul de servicii medicale cu plată pentru a asigura funcţionalitatea instituţiilor medicale.

Sursa: Moldpres