AU MAI RĂMAS 10 ZILE PÎNĂ LA DATA LIMITĂ DE PREZENTARE A DECLARAŢIILOR PE VENIT

31 martie este data limită de prezentare a declaraţiilor privind veniturile obţinute în 2013. Termenul de achitare la buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declaraţiilor.

Şefa Direcţiei administrare a impozitelor directe la IFPS, Veronica Vragalev, a precizat că au obligaţia să depună declaraţii pe venit persoanele fizice care lucrează la două sau mai multe locuri de muncă şi au obţinut un salariu care cumulativ depăşeşte suma de 26700 lei pe an; persoanele care au obţinut venituri atît sub formă de salariu, cît şi din vînzarea proprietăţii şi suma totală a depăşit 26700 lei pe an, precum şi persoanele fizice care nu au primit salariu, dar au obţinut venituri din vînzarea proprietăţii (case, apartamente, maşini) sau de la darea în chirie a terenurilor agricole,venituri care depăşesc suma scutirii personale pe 2013 de 9120 lei. Declaraţie urmează să prezente şi persoanele fizice care îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară.

Declaraţiile urmează să fie prezentate pe suport de hîrtie sau în format electronic. Din acest an, declaraţia poate fi depusă la orice subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat.

Marina Cravcenco, inspector principal fiscal în aceiaşi direcţie, a spus că mai este un caz cînd persoana fizică este obligată să prezinte declaraţie – atunci cînd solicită, spre restituire, impozitul pe venit achitat în plus în anii anteriori. „Supraplata la impozitul pe venit se restituie neapărat contribuabilului. Dacă suma este de pînă la 1000 lei, se restituie în 35 de zile de la depunerea de către contribuabil a cererii de restituire. Iar dacă este mai mare de 1000lei – pe parcursul a 45 de zile. Cererile vor fi depuse după încheierea perioadei de recepţionare a declaraţiilor de venit, adică după 31 martie”, a precizat Cravcenco.

Cotele impozitului pe venit pentru anul 2013 sînt de 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 26700 lei şi 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 26700 lei Scutirea personală pentru 2013 constituie 9120 lei, scutirea pentru fiecare persoană întreţinută 2040 lei. (IPN)