ATENTAT LA ANKARA: STATUL ISLAMIC, SUSPECTUL NR.1

Autorităţile turce consideră gruparea jihadistă Statul Islamic ca fiind suspectul numărul unu în cazul dublului atentat sinucigaş comis sîmbătă la Ankara şi care s-a soldat cu cel puţin 97 de morţi, a declarat luni premierul turc Ahmet Davutoglu.

«Avînd în vedere modul în care a fost comis acest atac, considerăm investigaţiile asupra Daech (acronimul arab al Statului Islamic) ca fiind prioritatea noastră», a afirmat şeful guvernului de la Ankara în cadrul unui interviu acordat canalului de informaţii NTV.

Premierul turc a precizat în acelaşi timp că alegerile legislative din Turcia, programate pentru 1 noiembrie, vor avea loc la data stabilită, în pofida acestui atentat. «Oricare ar fi circumstanţele, alegerile vor avea loc», a declarat Davutoglu în acelaşi interviu.

Două explozii succesive s-au produs sîmbătă în apropierea gării centrale din Ankara, fiind vorba de un dublu atentat sinucigaş, cel mai sîngeros comis vreodată în Turcia, ultimul bilanţ indicînd 97 de morţi şi 507 răniţi. Atentatul a vizat o manifestaţie organizată de sindicate, partide şi ONG-uri apropiate cauzei kurde, pentru a denunţa reluarea confruntărilor dintre forţele de securitate turce şi rebelii kurzi.

***

Parlamentul Republicii Moldova condamnă odiosul atentat terorist comis în capitala Turciei. „În aceste zile de doliu naţional în Turcia, sîntem alături de familiile şi apropiaţii victimelor teribilului masacru. Pierderea de vieţi omeneşti nevinovate nu poate fi justificată. Condamnăm cu vehemenţă cele întîmplate şi ne solidarizăm cu întreaga comunitate internaţională în asigurarea păcii şi a stabilităţii pretutindeni în lume”, a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Surse: Agerpres, Moldpres