ATACURILE TERORISTE ASUPRA ISRAELULUI ȘI OPOZIȚIA MOLDOVENEASCĂ

Oare unde vor izbucni următoarele cel puțin două conflicte pentru mondializarea unui război pe placul rușilor?

Autor: Mihai CONȚIU

Atacurile teroriste masive ale mișcării Hamas asupra Israelului deschid multe ”file conexe interpretative” – contextul agresiunii rusești din Ucraina, cel al relațiilor Rusiei cu Iranul și Siria, negocierile Israelului cu Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor etc. Din tot acest spectru mondializat din start, vom extrage doar cîteva considerente subiective, dar suficient de motivate spre a fi supuse unor interpretări logice. Pentru început, voi aborda cîteva poziții moldovenești demne de reținut.

La nivel oficial, începînd cu Președinția și Guvernul, atacurile teroriste ale grupării Hamas au fost condamnate cu o revoltă firească. Este un lucru natural atîta timp cît Republica Moldova este o aliată a Occidentului și, implicit, a Statului Israel. În acest context, este demnă de reținut tăcerea Opoziției, iar aici mă refer strict la PSRM, PCRM, ”gruparea politică Ilan Șor”, la proaspăt ”pro-europeanul” Ion Ceban, la incolorul Chicu, la ”proeuropeanul și unionistul” Vlad Filat și restul rusofililor politici.

În situația dată, ca și în cazul cotropirii barbare a Ucrainei de către Rusia, entitățile enumerate mai sus nu au emis absolut nici un comunicat prin care să condamne atacurile teroriste ale grupării Hamas asupra Statului Israel. Cel mai interesant este cazul lui Șor și al formațiunilor politice moldovenești pe care le finanțează și controlează. Spun asta în condițiile în care fugarul Șor, în calitate de cetățean moldovean, este refugiat și adăpostit în Israel în calitate și de cetățean israelian.

Ținînd seamă de faptul că Șor este subordonat și complice al Rusiei în războiul hibrid declanșat împotriva Republicii Moldova, în condițiile actuale din Israel, oare autoritățile israeliene înțeleg că acest bandit condamnat penal este un agent pro-rus diversionist, dat fiind că Hamas este susținută de către aliați deja tradiționali ai Kremlinului – Iran și Siria, ca să ne oprim doar aici?!

Concluzia este clară: Opoziția moldovenească despre care vorbim nu are permisiunea Kremlinului de a condamna atacurile teroriste ale grupării Hamas asupra Israelului!

Ca o completare la cele afirmate mai sus, reținem că, în timp ce tot Occidentul democrat și civilizat condamnă cu vehemență agresiunile teroriste ale mișcării Hamas în Israel, Rusia a emis o serie de declarații ”de o neutralitate arbitrară suspectă”. Astfel, Sîmbătă, 7 Octombrie, Rusia i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni ”să înceteze focul imediat", exprimîndu-şi "marea îngrijorare" ca urmare a ofensivei mişcării Hamas împotriva Israelului.

"Chemăm părţile palestiniană şi israeliană la o încetare imediată a focului, să renunţe la violenţă şi să dea dovadă de reţinerea necesară", a declarat purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, într-un comunicat. MAE rus îşi exprimă, totodată, "cea mai mare preocupare faţă de agravarea bruscă a situaţiei din zona conflictului israeliano-palestinian" şi subliniază că acesta "nu poate fi reglementat prin forţă, ci exclusiv prin mijloace politico-diplomatice".

Ca să vedeți cine are tupeul să vorbească despre nereglementarea prin forță a conflictului în favoarea mijloacelor politice diplomatice!!!

Vice-ministrul rus de externe Mihail Bogdanov, emisarul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu şi Africa, a anunţat, tot Sîmbătă, că Rusia este "în contact" cu toate părţile interesate, respectiv "cu palestinienii, israelienii şi arabii" pentru a-i îndemna la "reţinere". "Dacă ne-am fi aşteptat la acest lucru, l-am fi împiedicat", a mai indicat acesta, citat de Interfax.

Cinism în toată regula! Cum ar fi împiedicat Rusia aceste atacuri teroriste ”dacă ar fi știut”, în condițiile în care Kremlinului îi convine acest conflict? Ca ”primă necesitate”, Rusia ia în calcul o permanentă divizare și oboseală a Occidentului în susținerea Ucrainei. Lui Vladimir Putin îi convin aceste atacuri asupra Israelului în condițiile în care ”Occidentului i se dă de lucru suplimentar” – pe lîngă susținerea logistică a Ucrainei, acum trebuie să fie pregătit și de susținerea Israelului, ceea ce ar însemna o slăbire a forțelor occidentale! Prin acest nou conflict, rușii speră că genocidul pe care l-au declanșat în Ucraina va deveni un fapt divers, un etc. banal!

Spre o edificare în contextul celor arătate, e necesar să reamintim că Rusia este un aliat de nădejde cu Iran și Siria, dușmani de moarte ai Israelului. Iranul și Siria, deci implicit Kremlinul, sunt cei mai puternici aliați strategici ai grupării Hamas și ai Hezbollahului pro-iranian din Liban, care a felicitat Sîmbătă mişcarea islamistă Hamas pentru "operaţiunea sa eroică la scară mare". Potrivit Hezbollah, operaţiunea este și "un mesaj adresat lumii arabe şi musulmane, în special celor care caută să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul”, într-un moment în care această ţară negociază cu Arabia Saudită asupra unei normalizări a relaţiilor.

Spre final, să reținem și că Hamas este desemnată ca organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia. Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului. Deşi baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are, de asemenea, susţinători în teritoriile palestiniene şi are lideri răspîndiţi în tot Orientul Mijlociu, în ţări precum Qatar.

Oare unde vor izbucni următoarele cel puțin două conflicte pentru mondializarea unui război pe placul rușilor? Nu, nu vă gîndiți la Taiwanul inevitabil, dar despre asta altădată!

P. S.: Nici măcar Mark Tkaciuc, care vrea să înfulece și Primăria Bălți, nu a condamnat agresiunea în Israel a grupării Hamas!