Atac cibernetic asupra Administraţiei federale elveţiene

Administraţia federală elveţiană a fost vizată Luni dimineaţă de un atac informatic, care a blocat accesul la site-urile oficiale şi ale unor companii afiliate, a anunţat Guvernul Elveţiei într-un comunicat, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest atac de tip DDoS (denial-of-service), care împiedică accesul la site-uri inundîndu-le cu un trafic anormal, a fost revendicat de grupul „No Name”, deja responsabil de un atac similar săptămîna trecută asupra site-ului Parlamentului Elveţiei, precizează comunicatul.

„Specialiştii administraţiei federale au remarcat rapid atacul şi iau măsuri pentru a restabili cît mai repede posibil accesibilitatea site-urilor web şi aplicaţiilor”, adaugă comunicatul.

Central naţional pentru securitate cibernetică al Elveţiei a declanşat o anchetă, însă comunicatul nu oferă deocamdată nici un detaliu asupra hackerilor de la „No Name”.

Centrul „analizează atacul împreună cu serviciile administrative vizate şi stabileşte măsurile adecvate”, mai subliniază autorităţile elveţiene, precizînd că nici un fel de date nu au fost pierdute în noile atacuri de tip DDoS.

La începutul lui Iunie, autorităţile elveţiene au anunţat că anchetează asupra unui alt atac cibernetic, ce a vizat un prestator de servicii care numără printre clienţii săi numeroase departamente ale Administraţiei federale şi cantonale, inclusiv Armata şi Poliţia Federală ale Elveţiei.

Atacul grupului de hackeri PLAY a vizat compania Xplain AG, o societate elveţiană specializată în soluţii informatice în domeniul securităţii interne.

Atunci a fost vorba de un atac de tip ransomware, ce constă în cifrarea de către hackeri a datelor informatice ale victimei lor, căreia îi cer o răscumpărare pentru a le face din nou accesibile. PLAY a publicat o parte dintre datele furate pentru a spori presiunea.

Directorul Xplain, Andreas Lowinger, a afirmat, la acea dată, pentru AFP, că societatea nu a luat nici un contact cu piraţii şi a refuzat să plătească răscumpărarea.

Recent, două media elveţiene, CH Media şi NZZ, au fost, de asemenea, vizate de grupul de hackeri PLAY.