ARSENI IAŢENIUK A FĂCUT APEL LA VLADIMIR PUTIN SĂ RESPECTE ACORDURILE DE LA MINSK

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, aflat luni într-o vizită la Bruxelles, a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să respecte acordurile încheiate în septembrie la Minsk, acorduri ce prevăd încetarea focului în estul Ucrainei şi negocieri de pace pentru reglementarea conflictului din regiune.

"Cerem preşedintelui şi autorităţilor ruse să respecte acordurile (de la Minsk) şi să înceapă un real proces de pace în Ucraina", a declarat Iaţeniuk, după o întrevedere avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit relatării AFP.

"Cea mai bună soluţie la conflictul din Est este ca Rusia să respecte acordurile de la Minsk", a insistat premierul ucrainean, cerînd Moscovei "să-şi retragă trupele şi să înceteze aprovizionarea" rebelilor proruşi cu arme şi echipamente. Moscova a dezminţit însă, în repetate rînduri, o implicare a sa în estul Ucrainei, aminteşte agenţia citată.

În acelaşi timp, Jens Stoltenberg şi-a exprimat sprijinul pentru premierul ucrainean, care în opinia sa "a arătat o dorinţă reală de a găsi o soluţie paşnică la criza" din estul Ucrainei. "NATO va fi alături de dumneavoastră pentru realizarea acestui obiectiv", a promis secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Un acord de încetare a focului a fost încheiat în septembrie la Minsk de către preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, dar în pofida acestei înţelegeri luptele au continuat, făcînd peste 1.000 de morţi de la instaurarea acestui armistiţiu, în timp ce conflictul ucrainean s-a soldat pînă în prezent cu 4.634 de morţi în cele opt luni de confruntări, conform datelor ONU.

Sursa: Moldpres