Argumentele fizicienilor despre puterile supraomenesti ale calugarilor budisti
Este fascinant cum vechile învățături arată oamenilor că avem capacitatea de a obține capacități ieșite din comun prin diferite tehnici. O parte dintre acestea, cunoscute drept siddhis în tradiția yoga (în sanscrită cuvîntul înseamnă perfecține), includ meditația, dansul static, rugăciunea, postul, inclusiv puterile paranormale. În Budism, de exemplu, existența acestor puteri este binecunoscută. Buddha se aștepta de la discipolii săi să dobîndească aceste puteri, dar nu să nu se atașeze de ele. Un profesor de Studii Tibetane și Budiste de la Universitatea din Michigan, Donald Lopez Jr, descrie o parte din abilitățile lui Buddha:
”Odată cu eliberarea, el a dobîndit puteri supranaturale, printre care cunoașterea vieților anterioare atît ale sale cît și ale altora, puterea de a citi gîndurile altora, de a se dedubla, de a levita și de a arunca cu foc și apă din corpul său. Deși a trecut în nirvana la vîrsta de 81 de ani, ar fi putut trăi oricît dacă asta i s-ar fi cerut”.
Există de asemenea numeroase anecdote istorice despre călugări budiști, o parte fiind scrise de Swami Rama în cartea Trăind printre Maeștri Tibetani. ”Nu am mai văzut vreodată un om care putea sta fără să clipească 8-10 ore. A levitat la 1 metru distanță în timpul meditațiile. Am măsurat distanța cu o sfoară, care apoi a fost măsurată cu o ruletă. Aș vrea să fie clar, așa cum v-am mai spus, nu consider levitația o practică spirituală. Este o practică avansată de pranayama cu aplicarea bandelor (reținerii aerului). Cine cunoaște legătură dintre masă și greutate, va înțelege că levitația este posibilă după o practică îndelungată.”
Avea, de asemenea, capacitatea de a transforma materia în diferite forme, cum ar fi transformarea unei pietre în zahăr. A făcut acest lucru imediat a doua zi. Mi-a spus să ating nisipul și firele de nisip care s-au transformat în alune și migdale. Am auzit și despre această știință și îi cunoșteam principiile de bază, dar cu greu aș fi crezut asemenea povești. Multe astfel de povești există, dar rămîne la latitudinea cititorului dacă le dau sau nu credibilitate. Desigur că cine are o înclinație față de vechile învățături va tinde să le creadă. Cum știința a avansat atît de mult în ultimii ani, nu este implauzibil să luăm în calcul că în curînd astfel de lucruri vor deveni normalități.
Azi există numeroase studii despre parapshihologie care vin în susținerea poveștilor de mai sus cu rezultate specifice. Astfel, Max Planck, un fizician apropiat de teoria cuantică spune că ”conștiința este fundamentală, iar materia derivă din conștiință” și că ”tot ceea despre care vorbim postulează conștiința”. Dalai Lama a susținut acest punct de vedere spunînd:
”Generic vorbind, deși există diferențe, filosofia budistă și mecanica cuantică au un punct de vedere comun asupra lumii. Putem vedea în aceste exemple fructul gîndirii umane. Indiferent de admirația pe care o avem pentru mințile iluminate, nu ar trebui să pierdem din vedere că și aceștia era ființe ca și noi”.
R.C. Henry, Profesor de Fizică și Astronomie la Universitatea John Hopkins explică: ”O concluzie fundamentală asupra noi fizici ia în calcul că observatorul creează realitate. Ca și observatori sunt implicați subiectiv în crearea realității personale. Fizicienii au fost forțați să recunoască că universul este o construcție mentală. Fizicianul pionier James Jeans a scris că luxul conștiinței se îndreaptă spre o realitate non-mecanică; universul începe să arate mai degrabă ca un gînd imens decît un mecanism imens. Mintea nu mai este un intrus accidental în realitate, este creatorul și guvernatorul acestui cîmp de materie, așa că ar fi bine să acceptați această concluzie. Universul este imaterial-mental și spiritual.”
Harvard și călugării din Himalaya
În timpul unei vizite la mănăstiri izolate în 1980, profesorul în medicină Herbert Benson de la Harvard și echipa sa de cercetători au studiat călugării ce locuiau în munții Himalaya care puteau prin tehnica Tummo să-și crească temperatura degetelor de la mîini și picioare cu peste 17 grade. Iar aceste puteri paranormale nu se opreau aici – au studiat și tehnicile avansate de meditație în Sikkim, India, unde au găsit călugări care își puteau încetini rata metabolică cu peste 64%.
În 1985, echipa de cercetări a făcut un film despre călugării care purtau veșminte ude pe care și le încălzeau prin căldura corpului. În orice caz, călugări care să petreacă zile și nopți la peste 4.500 de metri nu e puțin. Sunt lucruri extraordinare și nu este prima dată cînd știința încearcă să înțeleagă cum pot oamenii să le obțină.
Citește mai multe aici