APELUL UCRAINEI ŞI AL SUA CĂTRE RUSIA: SĂ FACĂ PAŞI CONCREŢI DUPĂ ACCEPTAREA ARMISTIŢIULUI

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat Rusia şi pe insurgenţii separatişti proruşi ucraineni la paşi concreţi, într-o convorbire telefonică, luni seara, cu vicepreşedintele american Joe Biden, a anunţat marţi preşedinţia, la o zi după ce rebelii au acceptat un armistiţiu. Petro Poroşenko i-a spus lui Joe Biden că armistiţiul "este necesar să fie însoţit de eliberarea ostaticilor şi o închidere a frontierei, pentru a împiedica pătrunderea pe teritoriul Ucrainei a mercenarilor şi armamentului din Rusia", anunţă preşedinţia ucraineană într-un comunicat. "Rusia trebuie acum să facă (...) un pas adevărat înainte", a subliniat el.

Aleksandr Borodai, principalul lider al "republicii" de la Doneţk, unul dintre bastioanele insurgenţilor, a declarat luni că rebelii vor respecta un armistiţiu pînă la 27 iunie, răspunzînd astfel la încetarea unilaterală a foocului anunţată vineri de către Kiev în cadrul unui plan de pace. El a adăugat că speră că acest lucru va permite deschiderea unor negocieri cu autorităţile de la Kiev, un pas major către încetarea confruntărilor dintre insurgenţi şi armată, soldate cu cel puţin 375 de morţi începînd din aprilie.

A fost a doua oară în 48 de ore cînd Poroşenko, susţinut de occidentali, a discutat cu vicepreşedintele american Joe Biden despre punerea în aplicarre a planului de pace propus de către Kiev. De asemenea, schimburi diplomatice intense implicînd Rusia sînt în curs cu privire la criza ucraineană.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se întîlneşte marţi, la Kiev, cu Poroşenko, în timp ce Vladimir Putin - căruia occidentalii îi cer să-şi folosească întreaga influenţă asupra insurgenţilor separatişti ruşi pentru ca aceştia să înceteze luptele - efectuează o vizită la Viena.

Preşedintele rus urmează să fie primit de către cel austriac Heinz Fischer, de către premierul Werner Faymann şi de elveţianul Didier Burkhalter, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Sursa: Mediafax