Antonio Guterres: "Sa facem din 2017 un an al pacii!"

Noul secretar general al ONU și-a început mandatul în prima zi a Anului Nou

"Azi, de Anul Nou, cer tuturor să urmărim același scop: să facem din pace prioritatea noastră", a declarat Guterres, în primul său mesaj ca șef al ONU. Fără a menționa nici un conflict în mod aparte, diplomatul portughez a pledat pentru o încetare a focului pe "cîmpurile de luptă" pentru a trece la negocieri menite a conduce la "soluții politice".

"Pacea trebuie să fie obiectivul și ghidul nostru", a spus Guterres, într-un mesaj video înregistrat în engleză, franceză, spaniolă și portugheză.

„Problemele dramatice ale lumii complexe de astăzi pot să ne inspire doar o abordare umilă, una în care secretarul general nu are toate răspunsurile, dar nici nu caută să își impună propriile viziuni, una în care secretarul general pune la dispoziție bunele sale oficii pentru a ajuta la găsirea soluțiilor care să fie în interesul tuturor părților implicate”, a menționat Guterres.

Noul secretar general al ONU a întrebat ce poate face comunitatea internațională pentru a ajuta milioanele de oameni care trăiesc "prinși în războaie care nu par a avea sfîrșit". "Din aceste războaie nimeni nu iese învingător, toți pierd", a precizat Guterres, care a denunțat în mod special impactul asupra populației civile. "Să facem din 2017 un an al păcii", a cerut oficialul.

„Indiferent de aspectele care ne separă, acum este mult mai important să fim uniți. Este vremea să luptăm pentru pace”, a spus Gutteres după votul care a stabilit cel de-al nouălea secretar general al ONU.

Guterres a mai precizat că „diversitatea ne poate aduce împreună și nu este un factor care ne divide”  avertizînd că întreaga comunitate globală trebuie să fie unită în fața terorismului și a ascensiunii populismului. „Trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să spargem această alianță între grupurile teroriste, pe de o parte, și ascensiunea populismului și a xenofobiei, pe de altă parte. Ambele se alimentează una pe cealaltă și trebuie să fim capabili să luptăm împotriva amîndurora cu determinare”,  a precizat Antonio Guterres în fața reprezentanților celor 193 de state membre.