Analist roman, despre expulzarea diplomatilor rusi de la Chisinau si Bucuresti
„Decizia de la Chișinău poate fi citită în lumina conflictului Guvern-Președinte"
Declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova privind expulzarea diplomaţilor ruşi este determinată de conflictul politic intern, în contextul apropiatei campanii electorale, avînd drept scop mobilizarea unei părți a electoratului, consideră analistul politic Bogdan Duca.
"Decizia Chișinăului se explică mai degrabă prin conflictul din interiorul Republicii Moldova, dintre Guvernul mai degrabă pro-UE și Președintele mai degrabă pro-Moscova. Fiind un an electoral, tema amenințării rusești, dar și demonstrația de forță a coaliției guvernamentale pro-UE pot avea efectul mobilizării unei părți din electorat", consideră Bogdan Duca.
Potrivit lui, spre deosebire de decizia de la București, "care trebuie citită în cheia unui fel de a face politică externă în România după decembrie 1989, decizia de la Chișinău poate fi citită în lumina conflictului Guvern-Președinte".
Decizia Bucureștiului, dovada unui complex de inferioritate
Pe 26 Martie, România și-a exprimat solidaritatea cu poziția Marii Britaniei în ceea ce privește cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, anunțînd că va declara persona non grata un diplomat rus. Bogdan Duca consideră că această decizie se datorează existenței unui complex de inferioritate în fața Occidentului și reflexului de a executa ordinile celor pe care îi consideră aliați și parteneri.
"România, dintr-un anumit complex de inferioritate, complex care afectează atît discursul nostru politic cît și diplomația noastră de după Decembrie 1989, face tot ceea ce îi stă în puteri ca să se prezinte în fața celor care ar trebui să fie colegi și aliați, ca un soldat disciplinat și loial", consideră analistul politic. România, ca membră a UE şi NATO, a încercat să fie mai moderată în raport cu Rusia, declarînd persona non grata doar un singur diplomat rus, spre deosebire de excesul guvernanţilor de la Chişinău care au cerut expulzarea a trei diplomaţi ai Ambasadei ruse de la Chişinău.
Analistul precizează că România se rezumă la expulzarea unui singur diplomat rus admiţînd "efectul Meleșcanu", ministrul român de Externe, un diplomat care dovedește moderare în deciziile de politica externă.
"Diplomat de carieră și de vocație, Teodor Meleșcanu a fost tot timpul unul dintre moderații politicii noastre externe. În alte vremuri, cu alți miniștri, probabil că România ar fi exagerat și mai mult în demonstrarea loialităților sale euro-atlantice", a subliniat Bogdan Duca. Analistul consideră că acest gest nu va ajuta cu nimic relațiile dintre București și Moscova, "ba chiar le va complica și mai tare, ceea ce, pe termen scurt, mediu și lung, nu va ajuta cu nimic România".
Cît despre Republica Moldova, rămîne de văzut!
Sursa: Sputnik.md