AMERICANII CARE CONSIDERA CA PUTIN NU ESTE CHIAR ATIT DE RAU

„Mulţi americani îl percep pe Vladimir Putin ca pe o sperietoare mondială, bănuindu-l de participare în cele mai mîrşave comploturi în toată lumea. Această percepţie explică faptul de ce mulţi americani sînt intimidaţi de aprecierile entuziasmate ale lui Donald Trump despre preşedintele rus”, scrie The Washington Post.

„Comentariile lui Trump sînt ca o palmă dată bunului-simţ ce respinge potenţialii alegători americani, de vreme ce îl asociază cu păcatele liderului de speriat. Însă, probabil, nu toţi americanii au frică de Putin. Se pare că există o minoritate care, dimpotrivă, este încîntată de ideea că în fapt Putin este bun”, se spune într-un articol din publicaţia americană.

Potrivit ziarului, Fiona Hill, expert pentru Rusia şi coautorul biografiei lui Putin, susţine că într-un tur de promovare a cărţii a rămas uimită de faptul cît de pozitiv îl apreciază americanii pe Putin. „Putin este admirat de mulţi. Aceasta enervează, dar oamenii văd în el o personalitate puternică”, scrie expertul.

La începutul lui 2015, conform unui sondaj realizat de Pew Research Center, 12% din respondenţi au afirmat că au o atitudine binevoitoare faţă de Putin, 18% au răspuns că nu au auzit de el sau n-au dorit să-i dea o apreciere, iar 70% din respondenţi au spus că au o atitudine negativă faţă de liderul de la Kremlin. „În acelaşi timp, mai des au vorbit de bine despre Putin americanii mai puţin instruiţi şi mai tineri, care nu prea se lămuresc în evenimentele din lume”, se arată în articol.

Este apreciat Putin şi de politicienii americani de dreapta. Bunăoară, într-unul din articolele sale Pat Buchanan se întreabă dacă nu cumva Putin este un tovarăş de idei de-al său.

După părerea Fionei Hill, încă un factor în favoarea lui Putin este imaginea lui de macho care poate place americanilor mai tineri.

“Putin este un preşedinte-vedetă. El face acelaşi joc ca şi Trump, însă Putin se deosebeşte de Trump prin faptul că imaginea lui este foarte bine gîndită şi structurată de consultanţi PR bine plătiţi ce operează cu materialele unor sondaje realizate pe parcursul multor ani. La început Putin n-a fost un preşedinte-vedetă. Trump încearcă din vedetă să se transforme în preşedinte”, subliniază Hill.

“La orice concluzii s-ar ajunge referitor la relaţiile între Trump şi Putin sau participarea ruşilor la spargerea DNC, pare clar faptu ca Putin să dea preferinţă candidaturii lui Donald Trump la funcţia de preşedinte faţă de candidatul Partidului Democrat, Hillary Clinton - pentru aceasta demonstrează o duşmănie personală. Or, cel puţin unul din ultimele sondaje arată că pentru ruşii de rînd Trump este varianta optima”, se spune în The Washington Post.