ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN UCRAINA

Petro Poroşenko a obţinut 55,9% în scrutinul prezidenţial: Priorităţile mele sînt să "pun capăt războiului" şi să duc ţara în UE

Ucrainenii au fost chemaţi la urne duminică pentru desemnarea preşedintelui ţării, un scrutin care se desfăşoară în contextul conflictului separatist din est, unde votul ar putea fi afectat. Miliardarul Petro Poroşenko se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, care s-a clasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, a declarat că priorităţile sale sînt să "pună capăt războiului" şi să conducă ţara pe calea "integării europene", relatează AFP.

"Prima mea călătorie va avea loc în Donbas", bazinul minier din estul Ucrainei care reuneşte cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk, a anunţat Petro Poroşenko, în vîrstă de 48 de ani, în faţa jurnaliştilor prezenţi la sediul său de campanie. El a apreciat că în alegerile de duminică cetăţenii ţării sale au ales "calea integrării" Ucrainei.

"Nu exclud ca prima mea călătorie în străinătate să aibă loc în Polonia", principala susţinătoare a Ucrainei în cadrul Uniunii Europene, a spus el.

Totodată, el s-a declarat în favoarea organizării alegerilor legislative anticipate în acest an. "Nu ne putem permite un Parlament care blochează decizii importante. Trebuie ca (Parlamentul) să îşi asume responsabilitatea politică în faţa unei tentative de a face din Ucraina un stat totalitar", a declarat Poroşenko. El a făcut referire la un vot care a avut loc în Parlament la 16 ianuarie, cînd majoritatea a votat în favoarea unor legi anticontestaţie anulate ulterior sub presiunea străzii. "Singura opţiune este de a convoca alegeri legislative în acest an", a declarat Poroşenko.

Întrebat despre relaţiile cu Rusia, el a apreciat că acestea sînt "cele mai proaste din ultimii 200 de ani", dar că vor exista "formate" de negocieri care vor permite reglarea problemelor actuale.

Dacă estimările la ieşirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Poroşenko va deveni preşedinte al Ucrainei din primul tur de scrutin.

Potrivit sondajelor de tip exit-poll, fostul premier Iulia Timoşenko a obţinut 12,9% din voturi. Pe locul al treilea s-a clasat Oleg Liaşko (8%), urmat de Anatoli Griţenko (6,3%) şi de Serghei Tihipko (4,7 %). Mihailo Dobkin este creditat cu 2,1% din voturi, iar Petro Simonenko ar fi obţinut 1,1%.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, doar 20 la sută dintre secţiile de votare din regiunea Doneţk sînt deschise şi niciuna în oraşul Doneţk.

Ucraineii din Moldova au votat pentru pace şi unitate

Circa 800 de cetăţeni ucraineni care locuiesc pe teritoriul Republica Moldova au ieşit la vot pentru alegerea preşedintelui Ucrainei. Aceştia spun că au votat pentru pace, linişte şi unitate. La alegeri au participat şi cetăţenii ucraineni care locuiesc pe teritoriul regiunii transnistrene.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise două secţii de votare, una la Chişinău şi alta la Bălţi, de la 8 dimineaţa pînă la ora 20.00. Autorităţile electorale au spus că rata participării la vot a fost una modestă, în comparaţie cu scrutinele precedente. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei, alegerile s-au desfăşurat organizat, în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene. De asemenea, la secţiile de votare, în ziua alegerilor, nu s-au înregistrat incidente sau situaţii excepţionale.

Oamenii care s-au prezentat la vot au spus că au mari aşteptări de la viitorul preşedinte, care trebuie să pună capăt haosului din Ucraina şi va aduce pacea în ţară. La urne s-a prezentat şi ambasadorul Ucrainei, Serhii Pyrozhkov. Acesta a spus că a votat pentru un viitor democratic al ţării sale, pentru ca în Ucraina să se instaureze pacea, să fie rezolvată cît mai curînd criza politică, să fie o guvernare legală, ca Ucraina să poată să-şi aleagă liniştit viitorul şi să desfăşoare reforme.

Pe teritoriul Republicii Moldova sînt peste 56 de mii de cetăţeni ucraineni, 90% dintre care locuiesc în regiunea transnistreană a ţării.

Sursa: Mediafax, IPN