AL-QAIDA DEZMINTE MOARTEA LIDERULUI JIHADIST MOKHTAR BELMOKHTAR

Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi) a dezminţit moartea liderului jihadist algerian Mokhtar Belmokhtar într-un raid aerian american lansat la sfîrşitul săptămînii trecute în Libia, relatează vineri AFP.

«Khaled Abu al-Abbas este încă în viaţă şi este bine», se arată în comunicatul Aqmi postat în noaptea de joi spre vineri pe site-urile jihadiste, folosind numele sub care Belmokhtar este cunoscut în cercurile islamiste.

«Adevărata ţintă a acestei lovituri aeriene au fost leii Libiei», a precizat grupul extremist, referindu-se la luptătorii libieni.

Într-un comunicat difuzat joi de agenţia privată din Mauritania Al-Akhbar, grupul Al-Mourabitoune al lui Belmokhtar a dezminţit deja moartea liderului său în acest atac aerian în estul Libiei.

Statele Unite au anunţat că au lansat duminică un raid în estul Libiei pentru a încerca să-l ucidă pe Mokhtar Belmokhtar, iar guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională a afirmat că Belmokhtar a fost ucis în acest atac.

Atacul aviaţiei americane a avut ca ţintă o clădire din localitatea Ajdabiya, situată în estul Libiei, unde s-a presupus că se afla acest lider jihadist. El este responsabil pentru răpirea de-a lungul anilor a zeci de occidentali în regiunea Sahelului, presa afirmînd că mulţi dintre aceştia au fost eliberaţi în urma unor răscumpărări plătite de statele de origine ale celor răpiţi.

Sursa: Agerpres