AIEA CERE EXTINDEREA ACCESULUI LA CENTRALA NUCLEARĂ DIN ZAPOROJIE DUPĂ REPARAŢIILE EFECTUATE LA UN REACTOR
Unul dintre reactoarele centralei nucleare din Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei din primele zile ale invaziei, a fost reparat şi generează din nou abur, esenţial pentru mai multe funcţii de siguranţă, a anunţat miercuri, la Viena, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cerînd din nou părţii ruse acces la toate instalaţiile uzinei, potrivit DPA.
O scurgere de apă a fost detectată la reactorul nr. 4 la jumătatea lunii august, a indicat şeful AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat.
După reparaţii, toate cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie ar trebui să se afle acum în starea de „oprire la rece”, a adăugat el. Organismul ucrainean de reglementare nucleară a emis ordine normative de limitare a funcţionării tuturor celor şase unităţi prin plasarea acestora în starea de „oprire la rece”.
Grossi a consemnat o „evoluţie semnificativă” pentru misiunea AIEA la această uzină din sud-estul Ucrainei, după ce Agenţia a achiziţionat vehicule blindate cu sprijin financiar din partea Japoniei.
O finanţare din partea Germaniei a permis AIEA să angajeze şoferi şi personal de securitate pentru rotaţia personalului de la centrala nucleară ucraineană, a specificat el.
„Aceste vehicule şi specialiştii detaşaţi sînt de o importanţă esenţială pentru a asigura securitatea personalului AIEA în timpul rotaţiei către şi dinspre centrală. Aceasta ne va permite să ne desfăşurăm misiunile cu o independenţă logistică deplină”, a adăugat Grossi.
O nouă echipă de experţi a sosit marţi în a 12-a misiune de acest fel din septembrie anul trecut, a indicat şeful AIEA, organizaţie a Naţiunilor Unite cu sediul la Viena.
„Din nou, experţii noştri au trecut linia frontului pentru a contribui la asigurarea securităţii şi siguranţei la cea mai mare centrală nucleară din Europa, prinsă în mijlocul războiului. Ar trebui să fim cu toţii recunoscători pentru hotărîrea lor de a face tot ce le stă în putinţă pentru a realiza această sarcină importantă”, a afirmat Rafael Grossi.
AIEA a continuat să solicite acces la toate cele şase săli de turbine pentru a le inspecta în aceeaşi zi, una după alta, pentru a putea confirma absenţa oricăror materiale şi echipamente care pot să contravină celor cinci principii concrete privind protecţia uzinei, a spus Grossi, precizînd că echipei AIEA i s-a permis pînă în prezent inspectarea acoperişurilor doar de la două reactoare din cele şase de la Zaporojie. El a cerut din nou acces la reactoarele rămase neinspectate.
Căzută în mîinile armatei ruse la 4 martie 2022, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost vizată de tiruri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică de mai multe ori, o situaţie precară care suscită temeri privind posibilitatea producerii unui accident atomic major.
Sursa: digi24.ro