AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Lupte „grele și sîngeroase” la Azovstal

La combinatul siderurgic Azovstal se desfășoară lupte grele și sîngeroase, a declarat un comandant ucrainean, deși Rusia a declarat că joi va deschide coridoare de evacuare din uzină. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că 344 de persoane au fost evacuate miercuri din Mariupol și zonele învecinate către Zaporijie. El a cerut încetarea focului pentru evacuarea celor blocați la orașul Mariupol, în special femeile și copiii care se află încă în combinat.

 

Ultimii apărători ucraineni ai uzinei din Mariupol opun o „rezistenţă supraomenească”

Apărătorii ucraineni baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol, continuă să opună o „rezistenţă supraomenească” împotriva trupelor ruse care au luat cu asalt fostul combinat siderurgic. Comandantul regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că în interiorul complexului au loc în aceste momente „lupte grele şi sîngeroase”, în timp ce militarii ucraineni încearcă să-i „fixeze” pe atacatorii ruşi, pentru a opri înaintarea acestora, informează CNN.

În prezent, apărătorii uzinei împart raţiile de apă şi hrană cu civilii care nu au putut fi evacuaţi. „În cel mai rău caz, dacă rămînem fără hrană, o să prindem păsări şi o să le mîncăm”, a spus pentru CNN adjunctul comandantului regimentului Azov, Sviatoslav Palamar.

Uzina Azovstal, situată în sudul oraşului-port Mariupol este ultimul punct de rezistenţă al apărătorilor ucraineni ai localităţii asediate de peste două luni de forţele Federaţiei Ruse.

 

Ruşii vor să facă „parada prizonierilor” la Mariupol

Ocupanţii ruşi vor să organizeze pe 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, a anunțat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol. Oficialul ucrainean susține că rușii intenţionează să îmbrace 2.000 de civili - pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă - în uniforme ale armatei ucrainene, urmînd ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse.

 

Bombardamente puternice în Lugansk și Zaporojie

Forțele ruse au bombardat o clădire rezidențială din Polohy, un oraș din regiunea Zaporojie, ucigînd o femeie, a informat Administrația Militară Regională, potrivit presei din Ucraina. De asemenea, potrivit guvernatorului regional Serhiy Haidai, forțele ruse au bombardat zonele rezidențiale din regiunea Lugansk de 24 de ori pe 4 mai, ucigînd cinci localnici.

 

Aproape 200.000 de copii au fost duși în Rusia din Ucraina

Agenția rusă de presă rusă RIA scrie că aproape 200.000 de copii din regiunile autoproclamate separatiste ale Ucrainei – Donețk și Lugansk – au sosit pînă acum în Rusia de la începutul invaziei.

RIA citează un reprezentant al serviciilor de urgență din Rusia spunînd: „În total, 199.700 de copii au trecut granița de stat rusă de la începutul conflictului, inclusiv 2.100 în ultima zi”.

Autoritățile ucrainene au acuzat Rusia că efectuează deportări forțate din estul țării pe teritoriul pe care îl ocupă.

 

Rusia a pierdut mai multe trupe în Ucraina decît în ​​Afganistan

Numărul soldaților ruși care au murit pînă acum în Ucraina este mai mare decît în Afganistan, cînd Rusia a pierdut 15.000 de militari, a declarat la Sky News un fost ambasador britanic în Rusia.

„[Vladimir Putin] a crezut că va cîștiga mult mai repede, dar de fapt, el pierde [războiul]. El nu poate cîștiga războiul în sensul obținerii unui rezultat clar, stabilit. Nimeni în Ucraina nu va uita ce a făcut și ce au făcut forțele sale și felul în care au făcut-o. Asta în sine este o înfrîngere", a declarat Andrew Wood, fost ambasador britanic în Rusia.

 

Trădătorul de la Azovstal

Rușii ar fi găsit un trădător în rîndul ucrainenilor - un fost electrician al combinatului Azovstal din Mariupol - care să le arate intrările în vasta rețea de tuneluri de sub complex, care măsoară 24 de kilometri. Informația a fost făcută publică de un consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a mai spus că rușii își doresc atît de tare capturarea Azovstalului, încît l-au adus de la Moscova pe unul dintre propagandiștii favoriți ai lui Vladimir Putin, să filmeze „victoria”.