AGRESIUNEA RUSA IN UCRAINA

Bombardamente în estul şi sudul ţării

Explozii puternice s-au auzit joi dimineață în apropierea turnului de televiziune din Herson, oraș ocupat de trupele rusești la începutul lunii martie. Nu există informații clare cu privire la sursa atacului, dar agenția rusă de stat RIA Novosti susține că Ucraina ar fi tras trei rachete, dintre care două au fost doborîte. După bombardament, canalele de televiziune rusești și-ar fi întrerupt emisia în mai multe zone ale orașului.

Între timp, presa ucraineană a raportat că pe parcursul nopții au fost bombardamente și la Nikolaev, Odesa și Harkov. Potrivit autorităților de la Odesa, sistemele de apărare antiaeriană au interceptat o dronă de recunoaștere rusă în largul coastei orașului.

 

Șeful ONU, vizibil marcat la Bucha și Borodianka

"Un război este o absurditate în secolul XXI", a declarat joi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, vizibil marcat după ce a văzut ororile de la Borodianka și Bucha, unde Moscova este acuzată că a comis crime de război.

Antonio Guterres este în Ucraina în prima sa vizită de la începutul invaziei ruse. El a făcut aceste declaraţii pentru jurnalişti, în faţa unor case în ruine, unde s-a oprit, însoţit fiind de militari ucraineni şi responsabili locali.

"Îmi imaginez familia în una dintre aceste case astăzi distruse şi înnegrite", a declarat Guterres în faţa jurnaliştilor. "Îmi văd nepoţelele fugind panicate. Războiul este o absurditate în secolul al XXI-lea, niciun război nu poate fi acceptat în secolul al XXI-lea", a adăugat el, citat de BBC.

Antonio Guterres a mers apoi la Bucha, unde Moscova este acuzată că a comis crime de război.

 

Cadavrele a 1.150 de civili, găsite în zona Kiev

Cadavrele a 1.150 de civili au fost găsite în regiunea ucraineană Kiev, iar între 50% și70% dintre acestea au răni de glonț, provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană.

Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a transmis printr-o înregistrare postată pe Twitter, că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucha, scrie Reuters. „Pînă în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari", a declarat Nebytov în înregistrarea video.

 

Soldații și civilii de la combinatul Azovstal stau în buncăre separate

Adjunctul comandantului batalionului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, a declarat într-un interviu pentru Reuters că rușii conduc un „asediu medieval” asupra combinatului Azovstal din Mariupol, pe care l-au înconjurat și acum îl supun tirurilor de lovituri aeriene. Palamar a descris condițiile în care trăiesc civilii și militarii care se adăpostesc în subteranele uriașului complex siderurgic și spune că nu se vor preda.

El a mai spus că rușii atacă în continuare combinatul și că, la un moment dat, au trimis o coloană de tancuri și vehicule blindate, pe care ucrainenii le-au distrus.

 

Tunurile Howitzer trimise de SUA au ajuns deja în Ucraina

Pentagonul a anunţat miercuri că peste jumătate din tunurile Howitzer autorizate de SUA pentru a fi trimise în Ucraina au ajuns deja la destinaţie, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că, în paralel, prima serie de antrenamente pe care SUA le oferă militarilor ucraineni într-o ţară terţă pentru a-i învăţa să folosească tunurile Howitzer şi alte tipuri de armament s-a încheiat săptămîna aceasta. Kirby a menţionat că la această primă rundă au participat 50 de experţi americani.

„Acum ne aflăm în a doua serie de antrenamente”, a adăugat el.

 

Parlamentul Bulgariei va autoriza trimiterea de arme în Ucraina

Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, pe 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat, joi, la Kiev, premierul Bulgariei, Kiril Petkov. Oficialul bulgar urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Ca parte a lumii democratice, nu putem rămîne indiferenţi în faţa acestei tragedii şi să spunem că este vorba despre o chestiune strict ucraineană (...)", a declarat Petkov, citat de presa bulgară.