AGENT CIVIL SUB ACOPERIRE – O PREMIERĂ SENZAȚIONALĂ!

Operațiune secretă greu de imaginat în Republica Moldova

Autor: Mihai CONȚIU

Este deja bine cunoscut cazul fostei deputate Arina Spătaru care ”l-a dat în gît” pe mafiotul Ilan Șor. Acționînd sub acoperire, s-a dat drept complice subalternă și cumpărată de către banditul fugar, ea, în realitate, lucrînd pentru Justiția moldovenească. În consecință, aceasta a dus la ridicarea imunității parlamentare și arestarea deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, la care, în urma perchezițiilor, s-au depistat grămezi de bani primiți de ei de la Șor.

Lăsîndu-se ”cumpărată” de către Șor, sub acoperire, cu toate riscurile inevitabile, Arina Spătaru a riscat enorm. Vorbesc în perfectă cunoștință de cauză! Aici vreau să aduc în discuție fapte care nu pot fi perceptibile de către ”civili”.

În primul rînd, Arina Spătaru a avut un curaj teribil pentru un civil în condițiile din Republica Moldova. În unele vremuri trecute, dacă semnalai unor ”anumiți procurori” cazuri de corupție, banditism etc., reclamația nu constituia un demers stimulator de întocmire a unui dosar penal, ci un ”pont” pentru unii procurori pentru ”a cădea la pace” cu bandiții. Avem serioase motive să credem că astfel de ”rămășițe” mai supraviețuiesc și astăzi!

Cînd un civil acceptă să opereze sub acoperire, fie la inițiativa sa, fie prin ”capacitarea” lui de către un ofițer de informații ori un procuror, riscurile sunt enorme pentru ambele părți. Civilul recrutat trebuie să aibă o încredere enormă în recrutor și viceversa. Oricînd există riscul ca una din părți să ”cedeze”, adică să treacă de partea celui care este ”operat”. Spre exemplu, Ilan Șor ar fi oferit fără nici o problemă un milion de euro celui/celei care i-ar fi vîndut informația că Arina Spătaru este agent civil sub acoperire.

În cazul despre care vorbim, acoperirea a funcționat perfect. Fiind vorba despre o operațiune care îl viza pe Șor și despre curajul Arinei Spătaru, nu pot să spun dacă ea și-a asumat, conștientă fiind, și potențialul risc de a fi trădată de către recrutori, avînd certitudinea clară că pe fruntea ei scrie ”moartă”. Nu fac afirmații gratuite atîta timp cît este vorba despre gruparea mafiotă a lui Șor aflată în conexiuni cu cea a lui Plahotniuc.

Operațiunea pe care a acceptat-o Arina Spătaru este o premieră în Republica Moldova, una de manual, aș spune, iar asta și în contextul în care mai avea cunoștință de ea încă un civil, care, în anumite condiții procedurale, implică un risc dublu. Spun asta în contextul în care despre cel care lucrează sub acoperire știe sau știu, după caz, un singur ofițer ori procuror, doi…, cel mult trei.

În cazul dat, potrivit Arinei Spătaru, ea a colaborat instituțional cu Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), dar și cu secretarul general al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Adrian Culai, ultimul fiind, în înțelesul meu, un factor de risc, în calitate de civil. Din expunerile publice, nu am putut afla dacă SIS a fost implicat. Nu am de unde să știu care mai este situația din SIS, dar, raportîndu-mă la o imagine anterioară, consider că, în cazul despre care vorbim, ar fi putut fi un element de risc, la fel ca și în cazul cooptării unui civil în calitate de monitor ori coparticipant.

”…Astfel, s-a realizat unica investigație pe termen lung fără scurgeri de informație, pentru că s-a lucrat direct cu șefa PA și o mînă de oameni onești”, a declarat Arina Spătaru. Înțelege cineva la ce risc s-a expus agenta acoperită Arina Spătaru cînd vorbește nu doar despre Dragalin și Culai, ci despre ”o mînă de oameni onești”? Asta înseamnă că astfel de oameni există, iar noi nu putem decît să ne bucurăm!

În final, trebuie să facem o precizare extrem de semnificativă – Arina Spătaru a spus că ”se așteaptă ca reprezentanții guvernării să o atace în perioada următoare pentru această investigație”! De ce? Pentru că a spus că a aflat de la Șor că acesta controlează și cîțiva exponenți ai PAS? Să răspundă la această întrebare care cum vrea, iar asta și în contextul în care banditul fugar nu este deloc interzis/blocat în mediul online unde-și face de cap cum vrea, în context electoral prorusesc!