Afgan evacuat in Franta, pus sub supraveghere: "Credem ca poate avea legaturi cu talibanii"

Un afgan evacuat în Franţa, presupus colaborator al talibanilor, a fost plasat sub supraveghere împreună cu patru apropiaţi de-ai săi. Trei dintre cei patru sunt rude cu afganul suspect, potrivit autorităţilor franceze.

Cei cinci bărbaţi au făcut obiectul unei "măsuri individuale de control administrativ şi de supraveghere" (Micas), prevăzută în cadrul legislaţiei antiteroriste din Franţa.

Unul dintre cei cinci a atras atenţia autorităţilor în mod special.

"Chiar dacă această persoană a ajutat mult la evacuarea Ambasadei Franţei, credem că poate avea legături cu talibanii", a explicat ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit deciziei adoptate de ministru, bărbatul respectiv şi-a recunoscut apartenenţa la mişcarea talibană.

"În faţa dificultăţilor extrem de mari în calea efectuării de investigaţii de securitate asupra persoanelor înainte de a fi repatriate, autorităţile franceze au acceptat să îmbarce această persoană şi familia sa", a adăugat ministrul francez de Interne.

La sosirea în Franţa dinspre Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), la finalul săptămînii trecute, bărbatul în cauză a fost vizat de Micas, la fel și trei membri ai familiei sale, "care pentru moment nu sunt suspecţi în mod direct".

Potrivit unei investigaţii a Direcţiei generale franceze de supraveghere internă (DGSI), al cincilea individ s-a dovedit că avea legături cu primii patru, deşi au venit separat în Franţa.

Toţi cei cinci se află sub supravegherea DGSI şi fac obiectul măsurilor de "restricţionare a libertăţii", a precizat Darmanin.