ADMINISTRAŢIA ZEL BĂLŢI VA CREA UN CENTRU DE INSTRUIRE TEHNICĂ DUPĂ MODELUL GERMAN

Un Centru de instruire tehnică activă, situat în oraşul Străşeni, va instrui anual peste o mie de muncitori calificaţi şi circa 100 de manageri operaţionali pentru companiile industriale rezidente ale Zonei Economice Libere Bălţi, inclusiv sub-zona Străşeni, dar şi pentru alte companii care vor dori să participe la noul sistem de instruire.

Centrul urmează a fi creat la iniţiativa Ministerului Economiei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Ilmenau şi Academia de meserii „Eisenach” din Germania, cu participarea Administraţiei ZEL Bălţi şi a companiilor ei rezidente, a transmis Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ME. Pe 3 iulie, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii celor două instituţii de învăţămînt din Germania, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a subliniat că instruirea specialiştilor în meseriile solicitate de piaţa muncii este o problemă foarte actuală, în special, în condiţiile interesului sporit al investitorilor industriali de a delocaliza producţii în Republica Moldova. „Centrul de instruire din Străşeni va fi un proiect pilot şi vrem să-l extindem şi în alte regiuni ale ţării. Totodată, acesta ar putea fi un prototip pentru reforma întregului sistem de educaţie vocaţională din Moldova, iniţiat de Ministerul Economiei şi cel al Educaţiei”, a declarat Valeriu Lazăr. El a remarcat că ME se va implica deplin în constituirea Centrului de instruire, oferind suport informaţional, juridic şi administrativ.

Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălţi, a menţionat că Centrul de instruire va avea şi un cămin cu 25 de locuri. Evaluarea şi certificarea absolvenţilor CITA ZEL ”Bălţi” va fi realizată de o comisie mixtă formată din lectori de la Universitatea Tehnică din Moldova, reprezentanţi ai administraţiei companiilor rezidente în Zona respectivă şi specialişti ai Ministerului Educaţiei.