ADEVARATUL SUPER MARIO

Talentul uriaș al lui Mario Balotteli, i-a atras rapid supranumele de “Super Mario”, dar adevărul este că, cel puțin deocamdată italianul nu poate sub nicio formă revendica acest apelativ. Asta fiindcă, nu cu mult înaintea lui, prin Europa un alt Mario a făcut furori: Mario Jardel. Steaua lui a apus de la 30 de ani, adică din 2003, an din care a schimbat 14 echipe. La nici una nu a făcut performanță, dar asta nu-l va împiedica să rămînă veșnic în istoria sportului rege.

A început fotbalul mare la Vasco da Gama, dar în 1995 a trecut la Gremio Porto Alegre, unde a cucerit primul trofeu important al carierei: Copa Libertadores. Un an mai tîrziu, cluburile din Europa au început să-l vîneze, iar cîștig de cauză va avea FC Porto. La această echipă, a cunoscut primele mari satisfacții individuale ale carierei. În patru sezoane jucate, a strîns un total de 166 de goluri în 169 de meciuri. Asta în toate competițiile, fiindcă dacă ne raportăm doar la campionatul intern, a înscris de 130 de ori în 125 de partide! Așadar o medie de 1,04 goluri / meci! În 1998-1999 și 1999-2000 a fost chiar golgheterul Europei. Acestor cifre incredibile li s-au adăugat trei titluri naționale, două cupe și trei supercupe. Jardel devenea unul dintre cei mai în vogă fotbaliști ai Europei și drept urmare, ofertele de transfer veneau tot mai des pe adresa clubului portughez. Clauza de 16 milioane de dolari a fost plătită de Galatasaray, pe atunci antrenată de Mircea Lucescu.

Aici, Jardel a stat un singur sezon, dar a fost decisiv. Întîi a marcat ambele goluri cu care Galatasaray a cîștigat Supercupa Europei în 2000, iar apoi a contribuit din plin la parcursul din UEFA Champions’ League, cînd turcii au ajuns pînă în sferturi. Cu 11 goluri, brazilianul a fost pentru al doilea an consecutiv golgheterul competiției. În total, la Galata, a înscris 34 de goluri în 43 de meciuri. Cu toate acestea, la mijlocul lui 2001 a ales să se întoarcă în Portugalia, de această dată la rivala Sporting Lisabona. Lusitanii au plătit pe el 5 milioane de dolari, dar i-au mai dat la schimb pe Mbo Mpenza, Robert Spehar și Pavel Horvath.

Primul sezon, 2001-2002 a fost de-a dreptul incredibil. Dorind să nu mai rateze prezența la Cupa Mondială, a marcat gol după gol, adjudecîndu-și iar Gheata de Aur a Europei. Cifrele sale au fost uluitoare: 42 de reușite în campionat, în doar 30 de partide. Cu o medie ireală pentru acest secol, de 1,4 goluri / meci, Mario a fost principalul artizan al cîștigării campionatului, dar și a cupei (în această competiție a marcat 7 goluri în șase apariții), iar locul său în lotul Braziliei pentru Cupa Mondială din 2002 părea acontat. Numai că selecționerul Luis Felipe Scolari nu avea să-l convoace. Sud-americanii au luat titlul, iar drama lui Jardel nu a reprezentat pentru nimeni un subiect important. De fapt, în ciuda formei bune pe care a arătat-o în șase sezoane consecutive la cel mai înalt nivel, Mario nu a prins decît șapte meciuri în tricoul selecționatei carioca, toate în intervalul 1996-2001.

2002 a fost anul declinului. Deși avea doar 29 de ani, nu mai juca la fel de entuziasmat. A reușit să mai termine un sezon întreg la Sporting și să înscrie 12 goluri, chiar dacă nu a evoluat decît în 20 de partide. Pleacă apoi la Bolton, dar nu marchează niciun gol în Premier League. Doar în Cupa Ligii își trece de trei ori numele pe lista marcatorilor și este la un pas să cîștige competiția. În finală va trebui să se recunoscă învins. A fost ultimul sezon în care Jardel a jucat la un nivel înalt. În 2003 primește cetățenia portugheză și începînd din acel an avea să se alăture unor echipe precum Ancona, Deportivo Alaves, Anorthosis Famagusta sau Newells Old Boys, dar niciunde nu s-a mai putut impune. Ultimul său gol în Europa a fost marcat pentru modesta echipă bulgară, Cherno More Varna, în campionatul acestui stat, cînd deja avea 37 de ani.

Ghinionul carierei lui, a fost acela de a fi contemporan cu alți mari jucători brazilieni precum Ronaldo, Rivaldo, Adriano sau Ronaldinho, toți cu profil ofensiv. Altfel este în mod sigur unul dintre cele mai mari vîrfuri pe care le-a avut vreodată fotbalul european. În șapte sezoane la Porto, Galatasaray și Sporting Lisabona a evoluat în 274 de jocuri în toate competițiile, înscriind un număr ireal de goluri: 267! Media de 0,97 este aceea care-i caracterizează cariera adevăratului Super Mario.

Mircea DOMINTE