ADERAREA REPUBLICII MOLDOVA LA UE. IOHANNIS: „SE POATE REALIZA ÎN CÎŢIVA ANI”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea la UE a Republicii Moldova poate fi realizată în cîţiva ani, „dacă toată lumea se străduieşte”, în contextul în care autorităţile de la Chişinău vor ca aderarea să aibă loc pînă în anul 2030, potrivit News.ro. 

„Eu îmi amintesc cum a fost procedura cînd România a solicitat să devină stat membru şi ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sînt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, cîteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sînt necesare pentru a avea garanţia că toată lumea se află pe aceeaşi treaptă. 

Eu am spus-o şi în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an şi pentru asta şi ajutăm administraţia din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administraţia din Moldova şi de felul cum la Bruxelles sînt văzuţi paşii care s-au făcut, dar eu sînt optimist. Cînd se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Ştim însă din experienţa noastră că durează ani de zile”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi cum evaluează şansele Republicii Moldova de a demara negocierile de aderare la UE pînă la sfîrşitul acestui an şi şansele ca acest stat să adere la UE pînă în 2030. 

Chestionat dacă termenul limită 2030 i se pare realist pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, şeful statului a răspuns: „Dacă toată lumea se străduieşte, atunci se poate realiza în cîţiva ani, dar, uitaţi-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suişuri şi coborîşuri. Eu sper foarte mult ca administraţia din Republica Moldova să rămînă pe un suiş constant”.

Sursa: digi24.ro