ACUM, INTRE PERVERSIUNI SI IGNORANTE POLITICE

Fiind prea simplu, complică lucrurile să pară importanţi

Îndîrjirea trufaşă şi stupidă, în acelaşi timp, cu care Andrei Năstase şi Maia Sandu vor să-şi impună un rol determinant de dictatori absoluţi ai dialogurilor ori negocierilor în vederea creării unei majorităţi parlamentare şi a viitorului Guvern prefigurează un cert eşec al lor în perspectiva unor alegeri anticipate. Auziţi la ei: n-au încredere în PSRM, fiindu-le teamă că îi vor trăda ulterior în favoarea PDM! Inepţia acestei logici demonstrează imaturitatea lor politică. Ei uită unde se află. Nu-s capabili să priceapă că o alianţă tehnică făcută cu socialiştii nu-i pentru a merge la furat. Confundă raţiunea şi necesitatea unor negocieri politice de interes naţional cu înţelegerile făcute între mai mulţi hoţi pentru a da o spargere, în care fiecare se teme ca nu cumva celălalt să fie poliţist sub acoperire. N-au încredere în PSRM, dar socialiştii cîtă încredere pot avea în ACUM? Oare socialiştii nu se pot teme că, la un moment dat, Victor Ţopa poate să cadă la pace cu Plahotniuc şi să „i-l împrumute politic” pe Andrei Năstase? Sau Filat să i-o „cedeze” pe Maia Sandu cu tot cu partiduţ aceluiaşi Plahotniuc?

Cochetăria perversă a celor de la ACUM seamănă cu cea a unei femei care deşi ştie că nu mai e fată mare de mult face nazuri pentru că e convinsă că nu duce lipsă de peţitori din cauza averii strînse de pe urma prostituţiei. Incultura lor politică îngrijorează pentru că poate atrage pagube însemnate pentru ţară la fel cum le-a pricinuit şi Mihai Ghimpu la vremea sa. Plasaţi fiind pe locul 3 în ordinea numerică a numărului de deputaţi, PPDA şi PAS vor să dicteze o regulă a jocului politic impusă exclusiv, arbitrar de ei. Una din ultimele enormităţi lansate este şi pretenţia ca Andrei Năstase să fie preşedinte al Parlamentului doar pentru zilele cînd ar urma să se voteze ceea ce vor ei. Alo, deşteptarea, Parlamentul nu este PDM, raioanele controlate de democraţi şi actualul Guvern, unde Plahotniuc face şi desface cum vrea pe durata aflării în funcţie a unora!

În fond, o alianţă tehnică între ACUM şi PSRM ar trebui să fie extrem de simplă, numai că cei din ACUM, debutanţi politici fiind, atît se contorsionează, se fandosesc şi complică lucrurile încît te cruceşti de amatorismul lor. Ei cred că astfel devin mai importanţi în faţa „prostimii”, mai „responsabili” şi „necesari”. Aiurea, ei riscă să fie măturaţi chiar de propriul electorat!

Realitatea este următoarea: li s-a dat şansa să ajungă în Parlament şi să devină parte tehnică şi strategică a unei viitoare majorităţi parlamentare şi a unui Guvern tocmai pentru a elibera ţara de sub controlul oligarhic, scop electoral principal al Blocului Electoral (de atunci) ACUM, iar ei, acum, fac fiţe, vor funcţii, vor „pîrghii de control”, ca şi Ghimpu, odinioară! Păi acelaşi obiectiv major îl are şi PSRM!

Ca să-şi justifice dorinţa secretă de a părea că sînt singurele forţe de opoziţie, Năstase invoca „reaua credinţă” a lui Igor Dodon, care, chipurile, „îi atacă”, făcîndu-se că uită că, la probabila lui comandă, Jurnal Tv îl face/făcea în fel şi chip pe Preşedinte, anterior acuzelor lui. Iar în privinţa insultelor la adresa Preşedintelui Năstase şi presa lui au întrecut definitiv măsura. Să vedem cînd Năstase va deţine vreo funcţie şi, eventual, nu va mai fi scos din porc de cîine, din căzătură politică întîmplătoare, din hoţ şi mincinos, din ipocrit, din escroc şi bolnav de cap, din sursă de discordie naţională etc. Epitete grele găsiţi în dicţionarele de sinonime, dar şi în limbajul popular. Dar deocamdată nu folosim aceste epitete la adresa lui Andrei Năstase, persoană publică.

PSRM are mai multe motive decît ACUM să demonteze regimul oligarhic, inclusiv Preşedintele Dodon. Să intrăm în amănunte, nu are rost. Este suficient să ne amintim despre abuzurile anticonstituţionale prin care Preşedintelui i-au fost limitate atribuţiile, despre suspendările repetate din funcţie pentru că a refuzat să semneze Decretele de numire a unor miniştri incompetenţi ori învestiţi pe criterii clientelare, de partid sau personale, despre ameninţările golăneşti ale lui Andrian Candu la adresa lui Igor Dodon, despre furluarea de la socialişti a circa 15-20 procente din voturi şi multe altele.

Cu toate acestea, ACUM nu are încredere în PSRM, deşi au un inamic politic şi oligarhic comun! PSRM nu-i murdărit de oligarhie. Acest partid, printre altele, este acuzat că a votat şi introducerea votului mixt, dar ACUM ignoră că acest lucru s-a întîmplat în urma unui şantaj politic. Ce ar fi fost dacă nu ar fi admis compromisul acesta cu PDM? Ar fi existat un sistem uninominal integral, prin care Plahotniuc ar fi controlat, în continuare, întreaga ţară! De dragul unei opoziţii artizanale, ACUM îşi ratează o şansă istorică. Abia acum constatăm că PSRM este singurul partid care vrea să scape ţara de oligarhie ca de ciumă, în timp de „domnişoarele politice” de la ACUM nu-şi revin din satisfacţia puerilă a devenirii lor în Parlament.

Blocul ACUM, dominat fiind de perversiuni şi ignoranţe politice, ratîndu-şi, deocamdată, viitorul politic şi lipsind ţara de o şansă de a fi scoasă din captivitate oligarhică, este stăpînit de gîndul că trebuie să fie mai anti-oligarhic decît PSRM. Vorbind la modul general, exceptînd „experienţa de guvernare” a Maiei Sandu, PSRM, în primul rînd, dar şi ACUM nu fac parte din ecuaţia penală a furtului miliardului, înstrăinarea aeroportului, de uzurparea puterii în Stat etc. Liderii ACUM ştiu asta, numai că preferă să cocheteze chiar cu obscenitate, ştiind foarte bine că PSRM nu se poate asocia cu PDM, fie şi în virtutea declaraţiilor făcute de către Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, „Formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”„Statul de drept și sistemul judiciar trebuie să lucreze în Republica Moldova, așa cum este obișnuit într-o țară europeană. Oamenii care sînt vinovați pentru această crimă trebuie să fie la pușcărie, trebuie să fie pedepsiți”. „Aceste activități trebuie să aibă loc deja acum pentru că vedem că dacă Justiția nu funcționează, dacă statul de drept nu funcționează, atunci acest lucru poate avea consecințe chiar și pentru domeniul politic. Și asta a fost și unul dintre riscurile care au fost evidențiate de Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR în ceea ce privește riscul de interese economice care pot influența domeniul politic”, a mai spus Peter Michalko.

Observaţi, aşadar, că socialiştilor nu le convine nici pe departe o asociere cu PDM (Plahotniuc, Candu etc.), care a secretizat Raportul Kroll 2, şi cu „gruparea politică Şor”. Liderii Blocului ACUM ştiu asta, dar din motivaţii politice provinciale vor să pară că ei sînt unicii luptători anti-oligarhici. Năstase şi Sandu nu-s capabili să priceapă că nu funcţiile sînt importante, aşa cum, pe vremuri, credea şi Ghimpu, mai cu seamă cele de figuraţie, aşa cum au spus că şi le doresc, ci Interesul Naţional – eliberarea ţării de sub dominaţie oligarhică, indiferent de funcţia deţinută în această luptă. Aportul tău decisiv şi conjunctural are însemnătate istorică, nicidecum ştampila care-ţi certifică existenţa într-un post efemer de conducere!

Mihai CONŢIU