A FOST PREZENTAT CONCEPTUL DE IMPLEMENTARE A SEED/SEED+
Conceptul de implementare a Schimbului Electronic Sistematic de Date (SEED/SEED+) a fost prezentat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul unei ședințe de lucru, cu participarea conducerii Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și reprezentanților Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Proiectului SEED+.
În deschiderea evenimentului, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a mulțumit Guvernului Germaniei care prin intermediul GIZ oferă asistența generoasă și acordă suportul în cadrul realizării Proiectului, și a menționat că implementarea Sistemului va eficientiza cooperarea instituțiilor de frontieră în ceea ce privește securitatea și facilitarea schimburilor comerciale între Republica Moldova, Uniunea Europeană și statele CEFTA.
De către expertul Programului SEED+ a fost prezentat conceptul de implementare, livrabilele și beneficiile proiectului pentru părțile interesate, conform necesităților specifice.
În linii generale, implementarea acestui sistem va permite trasabilitatea mărfurilor în circuitul regional între statele părți ale Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) și alte autorități care eliberează acte permisive în cadrul comerțului transfrontalier.
În discuții, participanții au abordat mai multe aspecte tehnice și operaționale privind implementarea, adoptarea și integrarea națională a Sistemului SEED+, precum și acțiunile preparatorii pentru asigurarea funcționalității sistemului, în termenul stabilit.
Sistemul SEED+ va fi utilizat pentru a transmite informații în prealabil despre transporturile de mărfuri către toate agențiile implicate în verificarea acestora, astfel fiind accelerat procesul de vămuire, ceea ce va contribui la facilitarea comerțului între statele părți CEFTA (Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Montenegro, Serbia și UNMIK Kosovo).
De asemenea, noul sistem de schimb de date va include mai multe instrumente importante în cadrul CEFTA, precum recunoașterea mutuală a Agenților Economici Autorizați (AEO), „Coridoarele Verzi”, „E-comerț”, ceea ce va spori va spori siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și va facilita schimburile comerciale.
Adițional, odată cu implementarea sistemului informațional, Serviciul Vamal va prelua și aplica Strategia comună de management al riscurilor, care prevede elaborarea unor profiluri de risc comune între autoritățile vamale ale statelor părți CEFTA și schimbul de date în prealabil pe acest segment prin intermediul SEED+. Modulul de management al riscurilor va consolida securitatea operațiunilor vamale, contribuind la prevenirea și combaterea fraudelor vamale.
Sursa: customs.gov