A FOST DEZVELITĂ O PLACĂ MEMORIALĂ A SCRIITORULUI ŞI CINEASTULUI GHEORGHE VODĂ

În capitală a avut loc astăzi dezvelirea plăcii memoriale a poetului, traducătorului, cineastului şi eseistului Gheorghe Vodă, autorul imnului oraşului Chişinău. Placa memorială a fost instalată pe faţada blocului în care a locuit regretatul scriitor, relatează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, scriitorul Spiridon Vangheli a menţionat că Gheorghe Vodă şi-a justificat numele de familie. „Este un voievod al poeziei şi un descoperitor al cinematografiei naţionale. Filmul său „Se caută un paznic” este unul profund, modern şi ne trebuie şi azi. Gheorghe Vodă a intrat pentru totdeauna în patrimoniul literaturii şi cinematografiei noastre”, a remarcat Spiridon Vangheli.

La rîndul său, compozitorul Eugen Doga, autorul muzicii imnului oraşului Chişinău a constatat că Gheorghe Vodă a fost o mare personalitate, iar ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu l-a caracterizat drept un om al cetăţii şi un om-cetate.

Placa memorială a fost realizată de către sculptorul Ion Zderciuc. Pentru confecţionarea ei Primăria municipiului Chişinău a alocat circa 60 de mii de lei.

Gheorghe Vodă s-a născut pe 24 Decembrie 1934 în satul Văleni, raionul Cahul. În 1959 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău şi în 1965 – cursurile superioare de scenarişti şi regizori la Institutul Unional de Cinematografie din Moscova. A debutat editorial în 1962 cu placheta „Zborul seminţelor”, urmată de volumele „Focuri de toamnă”, „Aripi pentru Manole”, „Ploaie fierbinte”, „Viaţa pe nemîncate” ş.a. A semnat regia la filmele „Se caută un paznic” şi „Singur în faţa dragostei”. S-a stins din viaţă la 24 Februarie 2007.