A fost arestat directorul unei companii rusesti de armament

Directorul unei importante companii producătoare de armament a fost arestat la Moscova, fiind suspectat de fraudă, relatează Marți dpa, citînd media ruse, potrivit agerpres.

”Iuri Şumski, directorul general al întreprinderii de stat „Uzina din Sverdlov”, una dintre cele mai mari companii de producţie de explozivi din ţară, a fost arestat”, a indicat tîrziu Luni seara cotidianul Kommersant. Şumski fusese numit director al uzinei doar cu puţin timp înainte de începerea războiului în Ucraina.

Acest caz – conform media ruse – vizează operaţiuni de export cu ţări NATO, efectuate prin intermediari din Elveţia şi Austria, printre alte ţări.

Oficial, este un dosar de fraudă pură: 7-10% din suma contractelor erau sifonate prin intermediul unor societăţi fantomă.

Deputatul din Dumă Dmitri Kuzneţov, care solicitase investigarea cazului, a evocat o ”curăţare” a industriei de apărare după această arestare.

Cu toate acestea, o motivaţie politică nu poate fi exclusă, notează dpa.

Kuzneţov ceruse deschiderea unei anchete privind exportul de explozivi în Bulgaria, Marea Britanie, Serbia şi Cipru. Explozivii ar fi putut fi folosiţi în scopuri militare de către ”ţări NATO ostile Rusiei”, a susţinut el.

Şumski fusese numit director al Uzinei din Sverdlov la începutul anului, după ce o serie de explozii şi incendii în halele de producţie avuseseră loc sub conducerea predecesorului său. Însă şi după declanşarea invaziei ruse în Ucraina seria de accidente în companii din industria de apărare a continuat, ceea ce a dat naştere la speculaţii despre posibile acte de sabotaj.