2024 – MAI MULTE PROVOCĂRI ȘI DEZBINARE

Politicienii, nu înțelepții națiunilor, provoacă războaie, foamete și haos

Autor: Mihai CONȚIU

Anul 2024 nu se anunță deloc a fi optimist, atît pe plan intern, cît și în context internațional. În condițiile realităților interne așteptate în acest an, poate că merită să reținem doar cîțiva factori determinanți – guvernarea proeuropeană, Opoziția antieuropeană, raportarea Republicii Moldova față de Occident și Federația Rusă. Aceste patru elemente se interferează între ele în dimensiuni interne fundamentale – existența ori inexistența dialogului politic conciliant, radicalizare politică și socială tot mai accentuală între adepții pro Est și cei pro Vest, putința sau neputința liderilor politici de a aborda, cu prioritate, interesul național, precum și capacitatea lor de a înțelege că viitorul Țării nu trebuie deturnat de prezentul lor politic meschin, efemer și individualist.

În toate aceste conjuncturi schițate, actuala guvernare are un rol decisiv. Dacă nu-și va remodela, reforma abordarea politică internă în raport cu toate celelalte partide, eșecul va fi nu doar al PAS, ci al întregii Țări. Deja timp nu prea mai este. În condițiile în care Republica Moldova rezistă ca Țară și se bucură de un sprijin politic și, mai ales, financiar occidental fără precedent, ratarea de către PAS a europenizării moldovenilor majoritari ar echivala cu scrierea celei mai apocaliptice pagini din Istorie, totul raportat la geopolitica apropiată conflictuală.

Europenizarea majorității moldovenilor nu trebuie confundată cu rezultatul pozitiv al unui referendum, la care oricum nu participă majoritatea moldovenilor.

După cum am mai sugerat în mai multe articole, de pierderea Puterii de către PAS la viitoarele alegeri, de creșterea popularității electorale a partidelor prorusești, de ignoranța atîtor moldoveni care nu înțeleg cît de mult bine aduc Țării lor UE și SUA, NU trebuie acuzați Șor, care-i mai popular printre moldoveni decît UE, partidele prorusești, structuri ecumenice și Rusia, ci puterea celor de la Putere, care n-au avut ori nu au putere!

Politicienii, nu înțelepții națiunilor, sunt cei care provoacă războaie, foamete, haos și suferințe cumplite oamenilor acestei planete care, după cum vedeți, nu este binecuvîntată de nici un Dumnezeu!

Situația internațională se anunță a fi la fel de apocaliptică, dacă e să ne gîndim la războiul din Ucraina, al cărui final nu poate fi prognosticat în 2024, dar și la cel dintre Israel și Hamas. Fiind aproape de graniță, războiul declanșat de Rusia în Ucraina va ține Republica Moldova într-un suspans permanent. Dacă rușii cîștigă, și Republica Moldova urmează să fie cotropită de către Armata rusă, la ordinul Kremlinului, iar asta o afirmă reputați analiști occidentali. Asta ar însemna întoarcerea Republicii Moldova în medievalismul primitiv și mult mai brutal de pe vremea stăpînirii țariste.

În consecință, modernizarea, democratizarea reală și prosperitatea Republicii Moldova este condiționată strict de o victorie a ucrainenilor împotriva invadatorilor barbari ruși, de o victorie, în legitimă apărare, a UE și SUA în războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat împotriva întregii lumi civilizate din clipa în care a ordonat invadarea Ucrainei! Regional și planetar, ne aflăm într-un plin debut furtunos al unui Război al Lumilor, al Civilizațiilor.

Reamintesc încă un ”amănunt” pe care l-am mai accentuat: Indiferent de soarta războiului din Ucraina, Kremlinul își va continua ofensiva, războiul hibrid împotriva Republicii Moldova pentru a o cuceri politic pe cale democratică, prin alegeri parlamentare libere, cu ajutorul forțelor politice prorusești, în frunte cu condamnatul penal Ilan Șor, ”alesul rușilor”, căruia Statul Israel, de pe propriul teritoriu, îi permite să lupte politic împotriva Statului Republica Moldova în alianță deschisă cu Kremlinul.

În condițiile în care războiul din Ucraina se va prelungi, va deveni unul de uzură, iar asta este deja predictibil, înțelegeți cît s-ar înrăutăți situația dacă la Chișinău, după viitoarele alegeri parlamentare, acestea vor fi cîștigate de către forțele pro-rusești? Din prieten și aliat actual al Ucrainei, Chișinăul îi va deveni inamic, aliindu-se cu Moscova, cu tot cu armamentul rusesc din Transnistria!

În concluzie, anul 2024 va aduce noi și noi provocări și dezbinări teribile pe toate planurile. Cum va gestiona acest cumul de complexe social-politice PAS în Republica Moldova? Putem spune că nu știm, dar și că știm, dacă e să ne luăm după cum a acționat pînă acum! Nu poți fi vedetă politică de succes în exterior și figurant în politica internă, dar cu pretenții de june-prim!