12 SCENARII CARE POT APROPIA SFIRSITUL LUMII

Un grup de savanţi ai Institutului Future of Humanity şi Fondului Global Challenges pentru prima dată a argumentat ştiinţific care sînt cele mai mari pericole pentru omenire. „Dacă am spune că riscul pieirii omenirii este mai mic de 5%, am manifesta încredere nebună în sine”, a spus Stuard Armstrong, unul dintre cercetători.

Savanţii au făcut publice 12 scenarii:

  1. „Consecinţe imprevizibile” - include toate riscurile neluate în calcul, sau diminuate nejustificat. Însă posibilitatea catastrofei globale e de 0,1%.
  2. Ciocnirea pămîntului cu un asteroid. Posibilitatea e de 0,00013%.
  3. Riscurile intelectului artificial. Nimeni nu ştie pe cît de real e riscul ca tehnica inteligentă să cucerească lumea şi să nimicească omenirea. Posibilitatea e de la 0 la 10%.
  4. Erupţiile vulcanice sau mai curînd “iarna vulcanică”. Posibilitatea e de 0,00003%.
  5. Distrugerea totală a sistemului ecologic global: planeta nu va mai putea hrăni populaţia de miliarde. Probabilitatea nu poate fi calculată.
  6. Administrarea proastă la nivel global. Un exemplu ar fi apariţia unei dictaturi extrem de corupte şi necompetente. Probabilitatea nu poate fi calculată.
  7. O criză a sistemului global. Poate să se manifeste prin crize sociale sau economice globale, inclusiv debandade. Probabilitatea nu poate fi calculată.
  8. Schimbări climatice extreme. Încălzirea globală cu mai mult de 6 grade Celsius poate conduce la mortalitatea masivă a oamenilor din cauza foamei. Posibilitatea e de 0,01%.
  9. Război nuclear. Posibilitatea - 0,005%.
  10.  O pandemie globală a unei maladii necunoscute. Posibilitatea - 0,0001%.
  11.  Biologia sintetică, patogenul modificat genetic, care poate distruge sistemul ecologic. Posibilitatea e de 0,01%.
  12.  Tehnologiile înalte, care vor putea să se reproducă, vor cuceri planeta. Posibilitatea - 0,01%.