TROFEUL FESTIVALULUI „CRONOGRAF” A RĂMAS ÎN R. MOLDOVA

Filmul „La mărginea pădurii”, realizat de tînărul cineast Ion Donică, a cîştigat Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”, care s-a încheiat recent la Chişinău.

Trofeul festivalului, în valoare de 1 500 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chişinău. În competiţia finală, au participat 18 documentare din 20 de ţări la secţiunea principală, 12 filme din 5 ţări la secţiunea „cadRO” şi 9 lucrări de la diferite posturi de televiziune şi studiouri independente din R. Moldova la secţiunea „Producţii TV locale”.

Documentarul “Univers privat”, realizat de Helena Trestikova din Cehia, a obţinut Premiul pentru regie, în valoare de 1 000 de euro, oferit în anul curent de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Premiul pentru imagine, oferit de Centrul Cultural German Accente, a fost acordat filmului “Căldură”, în regia lui Viktor Asliuk din Belarus. Premiul special al juriului, oferit de Ministerul Tineretului şi Sportului, a revenit documentarului lui Marius Iacob (România) “24 de găleţi, 7 şoareci, 18 ani”.

Trofeul secţiunii “cadRO” şi premiul I în valoare de 10 000 lei l-a cîştigat filmul “Masacrul inocenţilor”, semnat de Victor Bucătaru. Acestui film i-a fost acordat şi un premiu special din partea Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova, în valoare de 20.000 de lei.

Premiul II la Secţiunea cadRO, oferit de Societatea “Moldcinema”, a fost acordat filmului “Spaţiu comun” (Belgia, Luxemburg), în regia lui Charlotte Gregoire şi Anne Schlitz. “OWH Studio” a oferit Premiul III peliculei “Doisprezece”, autori Maria Eça, Miguel Bretiano, Vasco Crespo (Portugalia).

Premiul I şi Trofeul secţiunii “Producţii TV locale” l-a obţinut documentarul realizat de Natalia Ghilaşcu şi Sergiu Ene “Prigoana din Basarabia”.

Moldpres