Seful OMS spune ca toate ipotezele avansate in raportul privind originile coronavirusului merita analizate mai in profunzime

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, Luni, că toate ipotezele avansate în raportul privind originile COVID-19 merită analizate mai în profunzime, într-o primă reacţie la acest document din care AFP a obţinut o copie, relatează AFP, potrivit agerpres. „Toate ipotezele sunt pe masă şi merită analize suplimentare şi mai complexe decît am văzut pînă acum”, a spus directorul OMS la Geneva, în timpul unei conferinţe de presă comune cu ministrul german al Cooperării, Gerd Müller.

El a precizat că documentul, care favorizează ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar între liliac şi om şi care consideră „extrem de improbabilă” pista unei scăpări dintr-un laborator, va fi făcut public Marţi.

Această ultimă ipoteză, conform căreia virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, oraşul din China de unde a pornit pandemia, a fost apărată de fosta Administraţie americană a lui Donald Trump, iar Duminică, într-un interviu pentru CNN, de fostul şef al principalei agenţii de sănătate publică din SUA.

În schimb, cei 17 experţi internaţionali mandataţi de OMS şi cei 17 colegi ai lor chinezi consideră că acest scenariu este „extrem de improbabil”, în timp ce ipoteza unei transmiteri printr-un animal intermediar este calificată drept „probabilă sau foarte probabilă”.

Echipa de cercetători evocă de asemenea ca posibilă o transmitere directă de la liliac la om, precum şi prin carne congelată.

Raportul a fost înaintat Duminică statelor membre ale OMS, ai cărei experţi în sănătate publică vor fi informaţi în avans Marţi, a explicat şeful OMS.

Raportul va fi făcut apoi public şi va fi urmat de o conferinţă de presă a autorilor.

„Vom citi raportul şi îl vom dezbate, vom analiza şi vom discuta etapele viitoare cu ţările membre”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.