Realitatea internationala pe scurt (2 Decembrie 2019)

Bombă de jumătate de tonă găsită în centrul orașului Torino. 10.000 de oameni au fost evacuați

Peste 10.000 de persoane care locuiesc în centrul istoric al oraşului Torino au fost evacuate temporar Duminică pentru dezamorsarea unei bombe engleze, rămasă neexplodată din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. ″În zona roşie″, în jurul Via Nizza, centrul oraşului, locuitorii au fost pur şi simplu evacuaţi în timp ce alte 50.000 de persoane au fost sfătuite fie să plece, fie să rămînă în casele lor între orele 7:00 (06:00 GMT) şi 16:00, informează Agerpres.

Este o bombă engleză de 500 de kilograme, avînd în centru 65 de kilograme de dinamită, lansată în urmă cu peste 70 de ani de avioane ale aliaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul operaţiunii de dezamorsare, spaţiul aerian de deasupra oraşului Torino a fost închis şi circulaţia trenurilor în gara Porta Nuova a fost oprită.

Manifestații la Hong Kong. Protestatarii i-au mulțumit lui Donald Trump

Manifestaţii ample au avut loc Duminică, în Hong Kong, după ce sute de persoane i-au mulţumit lui Donald Trump în faţa Consulatului american. După o săptămînă de calm relativ, mii de protestatari, între care mulţi vîrstnici, au ieşit pe străzile din Hong Kong strigînd: „revoluţia timpului nostru” şi „eliberaţi Hong Kong”, relatează Reuters.

Protestul a avut loc în în zona comercială Tsim Tsa Tsui, după ce sute de oameni au mărşăluit pînă la Consulatul american pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de sprijinul dat de SUA demonstrațiilor care au avut loc în oraşul condus de China în ultimele şase luni. Cu steaguri americane şi pancarte, ei i-au mulţumit Preşedintelui Donald Trump. „Mulţumim, Preşedinte Trump, pentru cadoul important făcut Hong Kong-ului şi Dumnezeu să binecuvînteze America”, a spus la microfon un protestatar.

Trump a promulgat, săptămîna trecută, o lege care susţine manifestaţiile în favoarea democraţiei la Hong Kong. Decizia a fost criticată de Beijing, care a numit-o „abominaţie”.

În prima parte a zilei de Duminică, sute de protestatari, multe familii cu copii, au manifestat împotriva acţiunilor considerate abuzive ale Poliţiei. Calmul în Hong Kong a fost datorat alegerilor locale care au avut loc Duminică, 24 Noiembrie, şi la care candidaţii pro-democraţie au ieşit învingători.

Accident teribil în Rusia. 19 morți după ce un autobuz cu 43 de pasageri la bord a căzut de pe un pod într-un rîu

Un autobuz cu 43 de pasageri la bord a căzut Duminică într-un rîu în Siberia, 19 dintre pasageri pierzîndu-şi viaţa, au anunţat serviciile de salvare locale, relatează AFP, citată de Agerpres. Una dintre roţile autobuzului, care circula între două oraşe siberiene şi transporta 43 de pasageri, a explodat în timp ce se afla pe un pod, peste rîul Kouenga din regiunea Zabaikalsk, potrivit unui comunicat al Poliţiei Rutiere locale, citat de agenţia de presă RIA Novosti. Vehiculul a ieşit în afara carosabilului şi a căzut în rîu, se arată în comunicat. În total, „19 persoane au murit în acest accident”, a declarat un purtător de cuvînt al serviciilor de urgenţă locale, citat de RIA Novosti.

Autorităţile au deschis o anchetă penală pentru încălcarea normelor de securitate, a anunţat Comitetul de anchetă rus, principalul organism pentru cercetări penale din ţară. Accidentele rutiere sunt frecvente în Rusia, în principal din cauza consumului de alcool, a stării precare a drumurilor şi a nerespectării regulilor de circulaţie. Numărul de decese în accidente rutiere în Rusia a scăzut însă în ultimii ani, ajungînd la aproximativ 20.000 pe an.

Franţa înscrie încă patru ţări pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Franţa a decis să înscrie Anguilla, Insulele Virgine, Bahamas şi Seychelles pe lista neagră a paradisurilor fiscale, a anunţat ministrul pentru buget în ajunul publicării, Luni, a raportului privind lupta împotriva fraudei fiscale, transmite AFP. "Înaintea raportului Curţii de Conturi cu privire la frauda fiscală, anunţ că vom înscrie pe lista neagră a paradisurilor fiscale patru noi ţări: Anguila, Insulele Virgine, Bahamas şi Seychelles, care nu sunt suficient de cooperante în ceea ce priveşte transparenţa financiară", a declarat pentru Journal du Dimanche ministrul acţiunii şi conturilor publice Gerald Darmanin. Potrivit acestuia, "lista Franţei va fi, aşadar, mai dură decît cea a Uniunii Europene".Pînă în prezent, şapte ţări figurau pe lista neagră a Parisului: Brunei, Nauru, Niue, Panama, Insulele Marshall, Guatemala şi Botswana.

UE are incluse pe lista sa neagră a paradisurilor fiscale Samoa americană, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine americane şi Vanuatu.

Mii de solicitanţi revin în Germania pentru a cere azil din nou

Mii de solicitanţi de azil care trăiesc în Germania au fost deja expulzaţi sau au părăsit voluntar ţara înainte de a reveni şi a cere din nou, potrivit unor informaţii publicate de ziarul Welt am Sonntag, relatează dpa, potrivit agerpres.

La 30 Octombrie 2019, în Germania erau 4.916 solicitanţi de azil care intraseră deja în ţară de două ori din 2012 şi apoi au fost fie expulzaţi, fie au plecat în mod voluntar şi apoi s-au întors şi au solicitat pentru a treia oară, menţionează publicaţia, citînd date furnizate de Guvernul german. Există 1.023 de solicitanţi de azil care trăiesc în ţară şi care sunt la a patra încercare, dintre care 294 au cerut de cinci sau mai multe ori. Datele reprezintă doar o proporţie mică din rîndul celor care au solicitat azil în Germania. Conform Biroului federal de statistici, 1,78 milioane de oameni s-au refugiat în Germania între 2010 şi 2018.

Ministrul de interne german, Horst Seehofer, a cerut reforme europene în domeniul acordării de azil, între care instituirea unei proceduri pentru realizarea unei examinări iniţiale a cererilor de protecţie ale migranţilor înaintea ca aceştia să intre în Europa. El a anunţat întărirea controalelor la frontieră de către Berlin în urmă cu cîteva săptămîni, în răspuns la controversata revenire în Germania a unui membru important al clanului libanez Miri.

Ibrahim Miri a fost expulzat în Liban în Iulie după ce a fost condamnat pentru infracţiuni legate de traficul de droguri, dar a reapărut în oraşul port Bremen la sfîrşitul lunii Octombrie, fiind expulzat din nou.

Cazul care a zguduit Malta. Un om de afaceri, inculpat pentru uciderea jurnalistei Caruana Galizia

Omul de afaceri maltez Yorgen Fenech a pledat nevinovat, Sîmbătă seara, în cazul asasinării jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, eveniment care a zguduit insula din Marea Mediterană, informează dpa. Fenech, în vîrstă de 37 de ani, a sosit escortat în faţa instanţei, unde a fost acuzat de complicitate la uciderea jurnalistei, participare la o organizaţie criminală şi complicitate la provocarea unei explozii.

Jurnalista Caruana Galizia, în vîrstă de 53 de ani, a fost ucisă într-un atentat cu maşină în Octombrie 2017. Cei trei bărbaţi despre care se crede că au detonat bomba aşteaptă să fie judecaţi. Familia victimei a asistat la şedinţa în care anchetatorul principal Keith Arnaud a afirmat că Fenech a fost monitorizat în timpul anchetei şi a fost arestat în momentul cînd autorităţile l-au surprins încercînd să părăsească Malta la bordul yachtul-ului său, pe 20 Noiembrie. Arnaud a precizat că omul de afaceri maltez cu investiţii în domeniile turismului, energiei şi automobilelor a fost reţinut de mai multe ori din cauza complexităţii anchetei.

Fenech a solicitat graţierea în schimbul furnizării de informaţii referitoare la alte persoane despre care susţine că au fost implicate în comiterea crimei, dar cererea sa a fost respinsă. El fusese numit proprietarul unei companii secrete off shore, 17 Black, care avea drept scop introducerea banilor în conturile şefului de Cabinet al prim-ministrului maltez, Keith Schembri, şi al ministrului Konrad Mizzi. Ambii au demisionat Marţea trecută. Se aşteaptă, de asemenea, anunţarea în scurt timp a demisiei premierului Joseph Muscat, pe fondul unor proteste extinse care au avut loc în Malta. Conform surselor din cadru Partidului Laburist de guvernămînt, este de aşteptat ca Malta să aibă un nou prim ministru pînă pe 18 Ianuarie.

Nouă persoane, între care doi copii, au murit într-un accident aviatic, în SUA

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi trei au fost rănite în urma prăbuşirii, Sîmbătă noaptea, a unui avion de mici dimensiuni în statul Dakota de Sud din Nordul SUA, informează AFP şi Reuters citînd informaţii apărute în mass-media americane.

Doi copii se numără printre persoanele care au murit în urma prăbuşirii avionului cu un singur motor de tip Pilatus PC-12, accident produs în faza de decolare a aparatului de zbor, potrivit NBC News. Consiliul naţional pentru securitatea transporturilor (NTSB) a anunţat pe Twitter că anchetează “prăbuşirea unui Pilatus PC-12 în apropiere de Chamberlain”. Pentru regiunea în care s-a produs accidentul aviatic fusese emisă o alertă meteorologică privind producerea unei furtuni de Iarnă.

O fată de 10 ani a fost atacată de delfini și trasă în adîncuri, sub privirea îngrozită a mamei

Un cupul de britanici și fiica lor de 10 a trecut printr-o experiență traumatizantă în vacanță în Mexic, după ce fata a fost atacată de delfini în timp ce înota în ocean. Aceștia se aflau în vacanță la Cancun, iar ca întreaga excursie să fie una memorabilă pentru copilă, părinții au decis să o ducă să înoate alături de delfini. Însă, în mod inexplicabil, animalele au devenit nervoase și au atacat-o pe copilă. Lexi Yeo a fost trasă în adîncuri de delfini, sub privirile terifiate ale mamei fetei, potrivit The Sun. “A fost înspăimîntător, am crezut că va muri. Este îngrijorător că turiștii încă sunt duși acolo să înoate cu delfinii”, a spus mama fetei.

În ciuda eforturilor depuse de dresori, delfinii au refuzat să îi dea drumul. Fata a reușit să scape abia după ce s-a agățat de o placă de bodyboarding și a fost trasă de unul din dresori la mal. Tînăra a fost dusă la spital, cu mai multe mușcături și tăieturi la picioare, iar familia a fost nevoită să își încheie mai devreme vacanța, pentru care a plătit 7.000 de lire. Cazurile în care oamenii au fost atacați de delfini sunt extrem de rare, iar compania care a organizat experiența spune că delfinii ar fi fost stresați din cauza unei furtuni pe mare.

Sumă record cheltuită de americani la cumpărăturile online de Black Friday

Cumpărătorii din Statele Unite au cheltuit online 7,4 miliarde de dolari cu ocazia reducerilor de Black Friday, conform Adobe Analytics, informează dpa, potrivit Agerpres. Nivelul cheltuielilor marchează un record în privinţa cumpărăturilor online de Black Friday din SUA. De asemenea, reprezintă cea de-a doua cea mai mare vînzare online într-o zi de reduceri din istoria ţării, cu puţin sub sumele încasate anul trecut cu ocazia Cyber Monday, atunci cînd consumatorii au cheltuit cu 500 de milioane de dolari mai mult, indică datele Adobe.

Vînzările online de Black Friday au crescut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut, potrivit Adobe Analytics, care măsoară tranzacţiile a 80 din cei mai buni 100 de retaileri online din SUA. Printre cele mai vîndute produse s-au numărat păpuşile ”LOL Surprise”, articole legate de subiectul filmului Frozen 2, jocul FIFA 20 şi o consolă de jocuri Nintendo. Adobe prevede că un nou record va fi doborît cu ocazia Cyber Monday din acest an (Luni, 2 Decembrie), cînd se estimează că vor fi cheltuiţi 9,4 miliarde de dolari. Federaţia Naţională de Retail se aşteaptă ca 69 de milioane de cumpărători americani să profite de chilipirurile online de Luni.

Creşterea de Vineri a cumpărăturilor în mediul online a fost însoţită de o scădere de 6,2% a vînzărilor în magazine, conform datelor furnizate de ShopperTrak, menţionate de CNBC. Vînzările online de Ziua Recunoştinţei de Joi au atins un record de 4,4 miliarde de dolari, cu 20% mai mult decît anul trecut. Aproape jumătate din achiziţii au fost făcute de pe telefoanele mobile.

Pînă pe 6 Decembrie, Trump trebuie să decidă dacă va participa la audierile din Congres

Congresul SUA i-a acordat Preşedintelui Donald Trump un termen de pînă la 6 Decembrie pentru a decide dacă avocaţii săi intenţionează să prezinte martori şi probe în procedurile din cadrul anchetei care ar putea duce la punerea oficială sub acuzare a acestuia în următoarele săptămîni, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Comisia Judiciară din Camera Reprezentanţilor, care urmează să înceapă săptămîna aceasta să analizeze posibilele articole din ancheta care îl vizează pe Trump, trimiţîndu-i o scrisoare de două pagini prin care îl înştiinţează că are termen pînă pe 6 Decembrie, la ora 17:00, pentru a specifica acțiunile avute în vedere în cadrul procedurilor de punere sub acuzare ale Comisiei. Procedurile stabilesc regulile prin care Preşedintele poate să prezinte martori, să aducă dovezi şi să depună observaţii.

Președintele Comisiei, democratul Jerrold Nadler, a stabilit același termen şi pentru parlamentarii republicani din comisie care trebuie să-i comunice dacă intenţionează să prezinte probe şi martori și a programat o ședință pe 9 Decembrie pentru a examina problema. Comisia Juridică este de așteptat să organizeze o serie de proceduri de acțiune în Justiție, inclusiv o ședință inițială, Miercuri, în cadrul căreia experții juridici urmează să depună mărturie despre motivele constituționale ale acțiunii. Comisia l-a invitat pe Trump să participe la audiere și i-a oferit termen pînă Duminică la ora 18.00 pentru a spune dacă va participa el sau echipa sa de avocaţi.

Ancheta analizează dacă Trump a abuzat de puterea sa pentru a face presiuni asupra Ucrainei pentru anchetarea rivalului său politic Joe Biden și o teorie a conspirației promovată de Trump că Ucraina, nu Rusia, a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

China acuză ONU de amestec ”inadecvat” în treburile sale interne

China a acuzat-o Sîmbătă pe Michelle Bachelet, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, de amestec „inadecvat” în afacerile sale interne, după ce aceasta a solicitat anchetarea unei posibile utilizări excesive a forţei de către Poliţia din Hong Kong, transmite AFP, potrivit agerpres. Un articol al doamnei Michelle Bachelet pe acest subiect, apărut Sîmbătă în South China Morning Post, este „greşit” şi „încalcă scopurile şi principiile Cartei ONU” a apreciat, într-un comunicat, Misiunea Chinei pe lîngă ONU de la Geneva.

Articolul conţine „comentarii inadecvate cu privire la situaţia din regiunea administrativă specială Hong Kong… (şi) este un amestec în afacerile interne ale Chinei”, se arată în comunicat. China a comunicat „comentarii justificate” biroului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, conform sursei citate. În articol, Michelle Bachelet a cerut autorităţilor din Hong Kong să realizeze o „anchetă cu adevărat independentă şi imparţială de un judecător despre informaţiile privind utilizarea excesivă a forţei de către Poliţie”. Articolul lui Michelle Bachelet „nu va face decît să stimuleze protestatarii să comită şi mai multe violenţe radicale”, consideră autorităţile chineze în comunicatul menţionat.

Hong Kong-ul este tulburat de luni întregi de manifestaţii de protest împotriva a ceea ce este perceput de către populaţie ca o îngrădire tot mai mare din partea Beijingului a libertăţilor de care beneficiază regiunea semi-autonomă a Chinei. Ciocniri violente au loc periodic între protestatari şi Poliţie. Manifestanţii cer ca Poliţia să dea socoteală de acţiunile sale, precum şi organizarea de alegeri complet libere. China neagă că ar vrea să îngrădească libertăţile de care beneficiază locuitorii din Hong Kong şi acuză protestele că ar fi „revoluţii colorate”, menite să destabilizeze regimul de la Beijing.