Realitatea internationala pe scurt (2 Aprilie 2019)

Țările din Sudul și Estul Europei sunt îngrijorate de emigrație, nu de imigrație

Țările din Sudul și Estul Europei sunt mai îngrijorate de fenomenul emigrației decît de imigrație, se arată într-un studiu realizat în 14 țări din Uniunea Europeană, citat de The Guardian. Conform sursei citate, Spania, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria și România sunt 6 țări unde populația este în scădere, iar mai mulți cetățeni spun că sunt mai îngrijorați de emigrație, potrivit unui realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations-ECFR). Cele mai mari îngrijorări sunt în România, unde populația a scăzut cu aproximativ 10 % în ultima decadă, după ce tinerii s-au mutat în Vestul Europei pentru a munci. Pe de altă parte, țările din Nordul și Vestul Europei sunt mai îngrijorate din cauza imigranților. Corupția, naționalismul, terorismul și schimbările climatice sunt de asemenea în atenția europenilor intervievați.

Oficial italian, arestat după ce a delapidat 1,4 milioane €

Poliţia italiană a arestat un oficial din Ministerul Sănătăţii care a furat aproape 1,4 milioane de euro din fondurile de rambursare a deplasărilor pentru personal şi a pierdut la “păcănele” cea mai mare parte din această sumă, relatează DPA. Guardia di Finanza, Poliţia italiană pentru combaterea fraudelor financiare, a declarat că suspectul a fost plasat în arest preventiv şi se confruntă cu acuzaţii de deturnare de fonduri şi spălare de bani după ce a ascuns provenienţa lor. El fie redirecţiona plăţile datorate personalului în propriile conturi bancare, fie solicita rambursări din facturi false, a declarat Poliţia. Această situaţie a continuat cîţiva ani. O “mare parte” a banilor furaţi a fost cheltuită în jocuri de video-loterie la Roma, în timp ce alţi bani au fost transferaţi în conturile bancare ale membrilor familiei, a adăugat Guardia di Finanza. Bunuri în valoare de aproximativ 200.000 de euro au fost confiscate de la suspect.

Erdogan pierde Capitala și Istanbulul. Discurs despre cei care fură ”pîinea și slujbele”

Lovitură pentru regimul Erdogan, după 16 ani de supremaţie în politica turcă. În urma alegerilor locale, partidul conservator al Preşedintelui a pierdut Capitala Ankara. Şi, după numărarea a 99,8 la sută din voturi, candidatul opoziţiei seculare conduce şi lupta pentru Istanbul. „Votul a fost marcat de nereguli”, susţine partidul de guvernămînt. Opoziția turcă a sărbătorit victoria în alegerile din Ankara pînă tîrziu în noapte. „În sfîrşit suntem fericiţi! Adevărul e că n-am mai fost aşa fericiţi de mult timp.” Mansur Yavas, candidatul opoziţiei în Ankara: „Ozhaseki (candidatul AKP) şi politica lui murdară au pierdut. Au cîştigat democraţia şi celelalte partide.”

În schimb, la Istanbul, în prima fază şi-au revendicat victoria atît facţiunea Președintelui, Partidul Justiției și Dezvoltării, cît şi Partidul Republican al Poporului - CHP. Într-un final, candidatul opoziției a trecut în avantaj, la o diferenţă de nici 30.000 de voturi, aşa că este de presupus că rezultatul va fi îndelung disputat şi contestat.

Preşedintele Erdogan s-a străduit să vadă partea plină a paharului şi a promis reforme economice: „Am cîştigat în total 778 de mandate de primari, adică 56% din municipalităţile Turciei vor fi conduse de AKP. Vom construi o arhitectură economică sustenabilă. Vom continua să luptăm împotriva șomajului, stricînd jocurile celor care vor să ne fure slujbele și pîinea.”

Recep Tayyp Erdogan conduce autoritar Turcia de 16 ani: între 2003 şi 2014 a fost premier, iar anul trecut a cîştigat al doilea mandat prezidenţial. În ultimii ani i se reproşează tot mai apăsat derivele islamiste şi reprimarea brutală a opoziţiei.

Decizia Reginei Elisabeta, înainte să facă 93 de ani. A renunțat la activitatea preferată

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, singura persoană din țară care poate conduce fără permis, a anunțat că a renunțat să mai șofeze pe drumurile publice. Regina Elisabeta a II-a se află la 92 de ani în plină formă. Săptămîna trecută a fost văzută participînd la un eveniment desfăşurat la Galeria Hauser&Wirth, îmbrăcată într-un taior de culoarea verde lime, informează La Vanguardia, citată de Agerpres. Deşi se bucură de o sănătate bună, Regina a ales totuşi să renunţe să mai conducă pe drumurile publice, urmînd exemplul soţului ei, ducele de Edinburgh, care la 97 de ani a renunţat la volan după ce a fost implicat într-un accident de trafic. La recomandările consilierilor săi, Regina a luat astfel decizia de a renunţa să mai conducă maşina, în altă parte decît pe terenurile din proprietatea sa. Însă după accidentul suferit de soţul ei Philip, în care a fost rănită o femeie, Regina a decis din proprie iniţiativă - potrivit The Times - să renunţe la volan.

Un adolescent român, împreună cu alți doi italieni, teroriza migranți în Italia

Trei minori, doi italieni și un român, au fost filmați terorizînd migranți în mijloacele de transport în comun din Roma. Cei trei, cu vîrste de 16 și 17 ani, doi din Roma și unul din România, își fixau victimele în autobuz. Îi insultau pe migranți cu injurii rasiste, apoi deveneau violenți, lovindu-i. Atacurile aveau loc la periferia Romei. Cel puțin 4 agresiuni au fost semnalate Poliției. Cei trei au fost arestați de carabinieri, relatează La Repubblica

O nouă Eră Imperială a Japoniei după abdicarea lui Akihito

Noua Eră Imperială japoneză urmează să înceapă la 1 Mai. Odată cu abdicarea Împăratului Akihito, actuala Eră, cunoscută drept Heisei”, va lua sfîrșit. Yoshihide Suga, sef al Cabinetului Imperial, a anunțat că noua Eră va purta numele de „Reiwa”, adică „ordine și armonie”, informează BBC News. Numele noii Ere este format din două caractere: „Rei” și „Wa”. Primul poate semnifica: „ordine”, dar și „bunăstare”, în timp ce al doilea semnifică „armonie”, cît și „pace.” „Națiunea se află la un punct de cotitură, dar sunt multe valori japoneze care n-ar trebui să piară”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe reporterilor.

În istoria modernă, au existat doar patru Ere. Cea actuală, a Împăratului Akihito, semnifică „dobîndirea păcii”. „Heisei” a fost precedată de Era Showa (1926-2989), care se poate traduce prin era „armoniei iluminate.” Era Taisho (1912 – 1926) a fost declarată era „marii dreptăți.” Numele fiecărei noi Ere are ca scop să dicteze viitorul țării, în următorii zeci de ani. Este menționată pe ziare, pe moneda locală, pe permisele de conducere și orice alt document oficial. Anunțul privind numele noii Ere a fost extrem de așteptat, în condițiile în care Împăratul Akihito, în vîrstă de 85 de ani, urmează să abdice în luna Aprilie. El va fi urmat la tron de fiul său, prințul moștenitor Naruhito.

Sute de conturi false de Twitter care îl susţineau pe Netanyahu, descoperite înaintea alegerilor

Doi cercetători israelieni au anunţat că au descoperit o reţea de sute de conturi false de Twitter care îl promovau pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi îi atacau rivalii politici, cu o săptămînă înaintea alegerilor generale, scrie Reuters.

Nu a fost descoperită o legătură directă între reţea şi Netanyahu sau partidul său Likud, se arată în raportul care face parte dintr-un proiect care are ca scop identificarea practicilor manipulatoare de pe reţelele sociale şi înlăturarea acestora. Conform sondajelor de opinie, Netanyahu şi principalul său rival, centristul Benyn Gantz, sunt foarte apropiaţi înaintea alegerilor de pe 9 Aprilie. Cercetătorii Noam Rotem şi Yuval Adam au precizat că au fost folosite nume false în peste 150 de conturi din reţea şi alte cîteva sute ar putea fi false, de asemenea. Cercetătorii au informat că în spatele conturilor se află persoane reale şi nu „boţi”, numindu-l pe unul dintre cei care ar fi coordonat operaţiunea. El a negat însă prin avocatul său orice implicare. „Analiza arată că reţeaua a ajuns la 2,5 milioane de israelieni”, se arată în raport, care precizează că a fost vorba despre 130.000 de postări. Israelul are o populaţie de 8,7 milioane de persoane.

Ca răspuns la această situaţie, Likud a negat că ar fi folosit conturi false. Într-un videoclip, Likud a precizat că 985.408 de persoane au votat pentru Netanyahu la alegerile din 2015.

În raport se arată că un val de postări a venit după ce procurorul general al Israelului şi-a anunţat intenţia de a-l pune sub acuzare pe Netanyahu pentru corupţie, premierul israelian negînd acuzaţiile. Un alt val a venit după începutul campaniei partidului lui Gantz, Albastru şi Alb. „Este vorba de o întreagă reţea, finanţată prin sume mari, pentru a fura alegerile. Acest lucru trebuie investigat”, a declarat Gantz la o conferinţă de presă.

Polonia: Preoţi catolici au ars în public cărţi din seriile „Harry Potter” şi „Twilight”

Preoţi catolici au anunţat că au ars în public, în weekend-ul trecut, în Polonia, cărţi din celebrele seriile "Harry Potter" şi "Twilight", pe care le consideră sacrilegii, potrivit AFP.

"Ne supunem cuvîntului divin", a explicat, pe pagina de Facebook, grupul religios "Fundacja SMS Z Nieba", autorii acestui autodafeu (distrugere prin foc), cu poze. Se pot vedea trei preoţi care aruncă în foc un coş plin de cărţi, între care cele cu aventurile lui Harry Potter, tînărul vrăjitor imaginat de romanciera britanică J.K. Rowling, şi pe cele cu vampirul Edward Cullen, scrise de americana Stephenie Meyer, dar şi alte obiecte precum o mască în stil african. Ei spun rugăciuni deasupra focului în care este pe cale să fie mistuită şi o umbrelă "Hello Kitty" şi o figurină hindusă. Un pasaj, care cere credincioşilor să distrugă "duşmanii lui Dumnezeu", cuprinde fraza: "Veţi arde în foc idolii lor". Mesajul, cu comentarii din "Deuteronom", una dintre cărţile din Vechiul Testament, a devenit rapid viral. 

Episcopatul polonez şi preotul local au recunoscut existenţa faptelor dar au refuzat să comenteze. Evenimentul a avut loc "după slujba de la ora 10.00 dimineaţa, Duminică, la ora 11.00. Şi aceste ofrande, care au fost aduse bisericii de-a lungul săptămînii, au fost adunate în faţa bisericii şi a existat un foc", a povestit un enoriaş anonim pentru postul de televiziune TVN24. Potrivit lui Jan Kucharski, exorcist şi preot al parohiei din Gdansk, în Nord-Estul Poloniei, "nu este vorba de arderea unor cărţi oarecare, ci de obiecte asociate cu magia şi ocultismul. Pe lîngă acestea, există şi alte obiecte, amulete, talismane aduse de credincioşi. Este timpul să instaurăm ordinea". "Ştim bine ce prejudiciază, ce nu este bun pentru credincioşi, de unde această formulă, să spunem, evanghelică a evenimentului. Unii, se pot simţi şocaţi, dar cei care cunosc spiritul divin vor înţelege", a explicat el pe site-ul de informaţii Na Temat. 

Caz medical neobișnuit: o femeie nu simte durerea

Un caz medical cu totul ieşit din comun a fost descoperit în Marea Britanie: e vorba de o femeie care pur şi simplu nu simte durerea. Ea suferă de o mutaţie genetică extrem de rară, din cauza căreia nu simte nici un fel de lovituri, arsuri sau tăieturi. Aparent o calitate, mutaţia genetică poate însemna pentru ea probleme serioase, fiindcă britanica se poate îmbolnăvi grav fără ca măcar să-şi dea seama.

Jo Cameron şi-a dat seama abia la 65 de ani că e altfel decît restul lumii. S-a întîmplat atunci cînd nu a avut nevoie de calmante după o operaţie, ceea ce i-a pus pe gînduri pe doctori. Aceştia au supus-o pe britanică mai multor teste şi au realizat că suferă de o mutaţie genetică extrem de rară.

„Urma să nasc şi eram hotărîtă să iau calmante în momentul în care simţeam durere, dar pînă să-mi dau seama, născusem deja. Am simţit diverse lucruri, au existat senzaţii ciudate, dar nimic care să mă facă să iau calmante, nici o durere”, își amintește acum femeia. Şi nu a fost singura dată cînd britanica nu a avut nevoie de medicamente. S-a lovit de nenumărate ori, a suferit fracturi şi arsuri, fără a simţi ceva.

„Reacţia normală după ce te tai sau te arzi de cîteva ori e ca propriul creier să-ţi spună să nu faci un anumit lucru. Ei bine, creierul meu nu-mi spune asta. Iar asta nu e bine, nu e bine deloc, nu? Nu am nici un fel de protecţie”, spune Jo Cameron.

Într-adevăr, faptul că femeia nu simte durere nu e un lucru bun, fiindcă se poate răni grav şi există chiar riscul să moară din cauza lipsei senzațiilor de durere. Jo, însă, nu-şi face prea mari probleme.

Juncker: David Cameron este unul dintre „cei mai distructivi” politicieni din perioada modernă

Fostul premier britanic David Cameron este unul dintre „cei mai distructivi” politicieni din perioada modernă, a afirmat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, referindu-se la decizia privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.

„În momentul de faţă, ştim ceea ce nu vrea Parlamentul britanic. Dar încă nu am reuşit să aflăm ceea ce vrea” în legătură cu procedura Brexit, a declarat Jean-Claude Juncker, citat de site-ul Politico.eu. David Cameron a convocat, din raţiuni electorale, referendumul prin care s-a decis la limită, în 2016, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. „Nouă ni s-a interzis să fim prezenţi în vreun fel în campania premergătoare acestui referendum convocat de domnul Cameron, care este unul dintre cei mai distructivi politicieni din perioada modernă”, a precizat Jean-Claude Juncker. „Dacă am fi putut participa la campanie, am fi putut adresa întrebări şi răspunsuri la multe dintre problemele care au apărut acum”, a subliniat Juncker.