Realitatea internationala pe scurt (15 Mai 2018)

Cotele obligatorii de relocare a imigranţilor afectează suveranitatea naţională a statelor membre ale UE, a declarat premierul Poloniei

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că impunerea cotelor obligatorii de relocare a imigranţilor afectează suveranitatea naţională a statelor membre ale Uniunii Europene, relatează site-ul postului Radio Poland. Declaraţiile premierului polonez au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită oficială în Varşovia. ”Aici, în Polonia, noi decidem cine intră în Polonia şi cine nu. Intenţia Uniunii Europene de a impune cote obligatorii afectează fundaţia suveranităţii naţionale”, a declarat premierul polonez. Morawiecki a adăugat că el şi Viktor Orban împărtăşesc ”acelaşi punct de vedere în această problemă”.

În ultimii ani, Polonia şi Ungaria şi-au exprimat ferm opoziţia faţă de acceptarea sistemului de cote obligatorii de relocare a imigranţilor. Iniţial, Polonia a acceptat să primească 6.000 de refugiaţi, însă o dată cu ajungerea la putere a Partidului Lege şi Justiţie, Varşovia a semnalat că nu va mai primi imigranţi. Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în Septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

SUA au blocat adoptarea unei declaraţii ONU pe tema demarării unei anchete privind Fîşia Gaza

Statele Unite au blocat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitatea ONU prin care se solicita demararea unei anchete independente privind violenţele de la frontiera Fîşiei Gazul cu Israelul, informează site-ul postului France 24. "Consiliul de Securitate îşi exprimă revolta şi tristeţea în legătură cu uciderea civililor palestinieni care îşi exercitau dreptul de a protesta paşnic", se afirmă într-un proiect de declaraţie. "Consiliul de Securitate solicită o investigaţie independentă şi transparentă a acestor acţiuni pentru a asigura responsabilitatea", se mai afirmă în proiect. De asemenea, proiectul mai includea menţiunea că orice decizie ori acţiune care "alterează caracterul, statutul şi situaţia demografică a Oraşului Sfînt Ierusalim nu are efecte legale", făcînd referire la decizia Administraţiei Trump de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mahmud Abbas: Ambasada SUA la Ierusalim, „o nouă colonie”, o nouă ocupație israeliană

Autoritatea Palestiniană nu va mai accepta nici un fel de negocieri mediate de Statele Unite, afirmînd că Ambasada americană din Ierusalim reprezintă „o nouă colonie”. Așa a declarat Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care susține că Ambasada SUA din Ierusalim constituie „o nouă colonie” israeliană.  Abbas a decretat trei zile de doliu după moartea a zeci de protestatari palestinieni, informează site-ul Ynetnews.com. „Palestinienii nu vor mai intra în negocieri coordonate în nici o formă ori mod de Statele Unite", a afirmat Mahmud Abbas. Autoritatea Palestiniană anunțase încă din Decembrie 2017, cînd Președintele american, Donald Trump, a recunoscut Ierusalimul drept Capitală a Israelului, că Statele Unite au pierdut statul de neutralitate în procesul de pace israelo-palestinian.

Liderul palestinian a convocat o reuniune de urgență în Ramallah pe tema reacțiilor față de mutarea Ambasadei americane în Ierusalim. „Este vorba de o nouă ocupație, de un asalt asupra suveranității palestiniene, de un atac asupra drepturilor noastre stabilite", a acuzat Mahmud Abbas, citat de postul Al-Jazeera. Zeci de palestinieni au fost uciși de soldații israelieni, Luni, în timpul protestelor de la frontieră dintre Israel și Fîșia Gaza, față de mutarea la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel. Guvernul palestinian a acuzat Israelul de comiterea unui "masacru oribil”.

Fundaţia pentru o Societate Deschisă, finanțată de George Soros, îşi anunţă plecarea din Ungaria 

Organizaţia lui George Soros îşi va închide biroul din Budapesta şi se va muta în Capitala germană Berlin, informează Marţi agenţia Reuters, citînd un comunicat al organizaţiei. Fundaţia pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations, în engleză) explică în comunicat că a decis să plece dintr-un mediu politic şi legal din ce în ce mai represiv. „Decizia de a muta operaţiunile din Budapesta vine în contextul în care Guvernul ungar pregăteşte impunerea de noi restricţii împotriva organizaţiilor neguvernamentale prin ceea ce a denumit drept pachetul legislativ Stop Soros”, arată Fundaţia finanţistului american de origine ungară. „Guvernul Ungariei a denigrat munca noastră şi a reprimat societatea civilă pentru a obţine avantaje politice, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene”, notează în comunicat Patrick Gaspard, directorul organizaţiei lui Soros din Ungaria. Acesta asigură că organizaţia va continua să susţină activitatea grupărilor societăţii civile din Ungaria în probleme ca drepturile omului, arta, cultura, libertatea presei, transparenţa, educaţia şi sănătatea şi va „urma toate căile legale pentru a apăra drepturile fundamentale ameninţate de legislaţie”.

Luni, Antal Rogan, şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat în cadrul unei audieri în Parlament că Guvernul se va folosi de noul său mandat electoral pentru a înăspri legea „Stop Soros”. ”Avem nevoie de o lege mai aspră decît cea actuală din Parlament”, a declarat Antal Rogan despre seria de măsuri ce constituie obiect de dispută între Ungaria şi Occident. Pachetul legislativ ”Stop Soros” vizează ONG-urile care beneficiază de finanţare străină, îndeosebi din partea lui George Soros, care militează în favoarea imigraţiei, în contrast cu poziţia dură a lui Orban pe acest subiect.

Marina americană se aşteaptă la ‘o perioadă de incertitudine’ în Golf în ceea ce priveşte atitudinea Iranului

Marina americană a transmis că se aşteaptă la „o perioadă de incertitudine” în Golf în ceea ce priveşte atitudinea Iranului, după decizia Preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, informează marţi AFP. În ultimele luni, oficiali americani au afirmat că Armata iraniană a pus capăt anilor de „interacţiuni pripite şi neprofesionale”, cum este cea de a face ca ambarcaţiuni iraniene să se apropie de nave de război americane. Însă, la 8 Mai, Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, iar reacţia Iranului suscită de atunci semne de întrebare. „Intrăm într-o perioadă de incertitudine”, a declarat şeful operaţiunilor navale americane, amiralul John Richardson. „Am devenit desigur vigilenţi, mai vigilenţi decît de obicei, pentru a fi pregătiţi pentru orice tip de reacţie sau nouă evoluţie”, a spus amiralul. Pînă acum, a adăugat el, nu au avut loc schimbări în comportamentul iranienilor, iar „interacţiunile continuă să fie profesionale şi sigure”. În 2016 şi 2017, US Navy s-a plîns de mai multe ori de comportamentul navelor Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, care s-au apropiat de multe ori în mod periculos de navele americane. În timpul unui asemenea incident, militarii americani au fost nevoiţi să lanseze rachete luminoase şi să tragă tiruri de somaţie pentru a-i îndepărta.

Turcia acuză Israelul de `terorism de stat` şi `genocid`

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul de „terorism de stat” şi „genocid”, după uciderea a peste cincizeci de palestinieni de către Armata israeliană în Fîşia Gaza, relatează AFP preluat de agerpres. „Israelul seamănă terorismul de stat. Israelul este un stat terorist”, le-a spus Erdogan studenţilor turci la Londra, într-un discurs televizat. „Ceea ce a făcut Israelul este un genocid. Condamn această dramă umanitară”, a adăugat Preşedintele turc, care a decretat trei zile de doliu naţional şi a anunţat pentru Vineri o mare adunare de protest.

Macron condamnă violenţele de la graniţa dintre Fîşia Gaza şi Israel

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat violenţele din Fîşia Gaza, a comunicat Preşedinţia, adăugînd că el va discuta cu toate părţile implicate din regiune în următoarele zile, scrie Reuters. „Franţa condamnă violenţele. Preşedintele va vorbi cu toate părţile implicate din regiune în următoarele zile”, a informat Preşedinţia în comunicat.

Cea mai violentă zi de la războiul din Fîşia Gaza din 2014: 52 de palestinieni ucişi și 2.400 răniţi

Cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi iar alţi 2.400 au fost răniţi de trupele israeliene, conform oficialilor palestinieni, marcînd astfel cea mai violentă zi de la războiul din Fîşia Gaza din 2014, scrie Reuters, potrivit news.ro. Palestinienii au protestat în ultima lună la graniţa dintre Fîşia Gaza şi Israel faţă de decizia SUA de a-şi muta ambasada la Ierusalim. Luni, Armata israeliană a declarat că 40.000 de palestinieni au participat la „proteste violente” în 13 puncte de-a lungul graniţei securizate cu Fîşia Gaza. Palestinienii au aruncat cu pietre şi obiecte care ardeau în timp ce Armata israeliană a folosit lunetişti. Mai multe cauciucuri au fost arse iar un fum negru a cuprins zona. Armata israeliană a comunicat că a ucis trei persoane care încercau să planteze explozibile în apropierea gardului de securitate din Rafah. Forţele aeriene şi tancurile israeliene au atacat, de asemenea, poziţii militare ale Hamas în Nordul Fîşiei Gaza. Au existat, de asemenea, violenţe între poliţia israeliană şi protestatari care au afişat steagul Palestinei în faţa Ambasadei americane. Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi.

Şeful politicii externe a UE, Federica Mogherini a afirmat: „Ne aşteptăm de la toată lumea să dea dovadă de calm pentru a se evita alte vieţi pierdute” în timp ce Germania susţine că deşi Israelul are dreptul de a se autoapăra, trebuie să o facă proporţional. Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a condamnat „uciderea şocantă a zeci de persoane şi rănirea a altor sute de oameni de către Israel”.

Benjamin Netanyahu susţine că trupele israeliene au acţionat în legitimă apărare în cursul protestelor din Fîşia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţine că trupele israeliene au acţionat în legitimă apărare împotriva organizaţiei islamiste Hamas, despre care a afirmat că doreşte să distrugă Israelul, informează site-ul postului BBC News. Netanyahu a justificat acţiunea Armatei israeliene afirmînd că "orice ţară are obligaţia să-şi apere frontierele". "Organizaţia teroristă Hamas îşi declară intenţia de a distruge Israelul şi trimite mii de oameni să străpungă gardul de frontieră pentru a realiza acest obiectiv. Vom continua să acţionăm cu hotărîre pentru a ne proteja suveranitatea şi cetăţenii", a adăugat premierul. La rîndul său, un purtător de cuvînt al forţelor armate ale Israelului a declarat că militarii au tras asupra persoanelor implicate în "activităţi teroriste şi nu înspre demonstranţi, care au fost dispersaţi prin mijloace uzuale, cum ar fi gaze lacrimogene şi în conformitate cu regulile de angajare".

Avigdor Lieberman: Israelul va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fîşia Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că ţara sa va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fîşia Gaza, după ce manifestaţiile palestinienilor împotriva deschiderii Ambasadei americane la Ierusalim s-au soldat Luni cu zeci de morţi şi sute de răniţi, transmite dpa, potrivit agerpres. ‘Ministrul Lieberman a dispus continuarea acţionării cu determinare pentru prevenirea oricărui atac împotriva suveranităţii Israelului şi a cetăţenilor israelieni, în conformitate cu politica stabilită’, se menţionează într-un comunicat emis de biroul de presă al ministrului Apărării, după o reuniune cu responsabili ai Armatei. Forţele israeliene ‘răspund cu mijloace de dispersare a revoltei şi tiruri, acţionînd în conformitate cu procedurile standard’, ca reacţie în faţa celor peste 40.000 de protestatari palestinieni, indică un comunicat al Armatei israeliene.

Într-o conferinţă de presă la ONU, ambasadorul palestinian Riyad Mansour a declarat anterior că printre cei ’45 de civili ucişi’ în Fîşia Gaza se află ‘opt copii sub 16 ani’. ‘Mai mult de 2.000 (de palestinieni) au fost răniţi’, a adăugat el. ‘Condamnăm în termenii cei mai fermi aceste atrocităţi comise de forţele israeliene de ocupaţie, care au utilizat o putere de foc considerabilă împotriva unor civili care au dreptul să manifesteze paşnic şi care au făcut acest lucru’, a mai spus diplomatul palestinian.

Turcia şi-a rechemat ambasadorii din Israel şi SUA în urma violenţelor din Fîşia Gaza/ Erdogan: Israelul este un "stat terorist"

Ankiara a anunţat că a rechemat ambasadorii Turciei de la Tel Aviv şi Washington pentru consultări, după ce peste 50 de protestatari palestinieni au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate israeliene la frontiera Fîşiei Gaza cu Israelul, informează presa internaţională. Bekir Bozdag, vicepremierul Turciei, a anunţat de Luni rechemarea ambasadorilor "pentru consultări". Oficialul turc a mai anunţat că Ankara a decretat trei zile de doliu în memoria celor 55 de palestinieni decedaţi în cursul protestelor. Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe din Israel, a declarat că pînă în acest moment nu a fost primită o notificare oficială privind decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv. Tot Luni, Africa de Sud şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv, în semn de protest faţă de atacul "nediscriminat şi grav" al forţelor israeliene asupra "civililor paşnici" care participau la protestele de la frontiera dintre Fîşia Gaza şi Israel.

Liga Arabă consideră "ruşinos" că unele ţări celebrează mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, a catalogat drept "ruşinoasă" iniţiativa unor ţări de a celebra alături de Statele Unite mutarea Ambasadei la Ierusalim, relatează cotidianul Times of Israel. "Este ruşinos să vedem ţări care participă alături de SUA şi de Israel la celebrarea mutării Ambasadei americane în Ierusalimul ocupat prin încălcarea clară şi gravă a reglementărilor internaţionale, inclusiv a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU", a declarat Abul Gheit. Secretarul Ligii Arabe a îndemnat toate ţările "să se abţină de la orice acţiune care ar afecta drepturile poporului palestinian". România, Cehia şi Ungaria au blocat iniţiativa de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Al doilea om în Comisia Europeană: Încă nu există nici o soluţie pentru disputa cu Polonia privind "subminarea independenţei justiţiei"

Prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că a "făcut cîteva progrese" în privinţa disputei cu Polonia, însă nu poate afirma că problema a fost rezolvată, relatează site-ul agenţiei EUObserver.com. Oficialul european a discutat recent cu Guvernul polonez despre independenţa sistemului judiciar şi situaţia legilor justiţiei. Întrebat de un jurnalist dacă există vreo şansă să retragă aplicarea articolului 7 împotriva Poloniei, Timmermans a răspuns că "nu".

La 20 Decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxelles-ul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Manuel Valls, fost premier francez, susține formarea unui islam ”francez sau european”, rupt de legăturile cu ţările sale de origine

Fostul premier francez Manuel Valls a susţinut formarea unui islam ”francez sau european” care să taie legăturile cu ţările sale de origine, în timp ce planul Preşedintelui Emmanuel Macron privind reorganizarea islamului în Franţa se lasă aşteptat, relatează AFP. ”Trebuie construit un islam francez sau european şi el trebuie să-şi rupă toate legăturile cu ţările terţe, chiar cu ţările din Africa, inclusiv Algeria, Tunisia, Marocul”, a pledat deputatul, fost socialist, care a aderat la partidul prezidenţial La République en Marche. ”A le cere algerienilor, marocanilor, în timp ce luna ramadanului începe în această săptămînă, să ne trimită imami, asta nu este bine”, a explicat Valls în cadrul unui dejun oferit de o organizaţie patronală. Valls sugerează ”ruperea cu ideologia wahhabită îndeosebi, dincolo de problema geopolitică a Arabiei Saudite”, şi ”formarea de imami francezi, şi să nu fie fosta Uniune a organizaţiilor islamice din Franţa (UOIF, devenită Musulmanii Franţei) care să-i formeze”. Fosta UOIF gravitează în sfera de influenţă a confreriei Fraţii Musulmani.

În opinia fostului responsabil socialist, ‘o bătălie fundamentală, frontală’, rămîne de dus în cadrul islamului’. ”Dacă se vrea să existe un islam francez care respectă (…) republica, statul de drept, egalitatea între femei şi bărbaţi, libertatea de convertire, libertatea de a crede sau de a nu crede, aceasta este în cadrul islamului. Trebuie ajutaţi cei care luptă împotriva Fraţilor Musulmani, care luptă împotriva salafiştilor. Şi trebuie desemnaţi inamicii”, a mai spus Valls. Emmanuel Macron a promis reorganizarea ”islamului Franţei”. Consiliul francez al cultului musulman (CFCM), instanţă aleasă din 2003 şi care provine din moschei, este considerată în mare măsură ineficientă pentru a răspunde provocărilor privind formarea de imami şi urgenţa unui contra-discurs faţă de radicalizarea jihadistă, într-o ţară lovită de o serie de atentate începînd din 2015.

Peste 1.200 de soldaţi din nouă ţări NATO participă la un exerciţiu militar în Lituania

Un exerciţiu militar la care participă peste 1.200 de soldaţi din nouă ţări NATO a început Luni în Lituania, cu scopul de a îmbunătăţi coordonarea între forţele armate ale ţărilor implicate, au anunţat autorităţile lituaniene, citat de dpa, potrivit agerpres. La acest exerciţiu anual iau parte militari din Germania, SUA, Canada, Croaţia, Letonia, Polonia, Olanda şi Franţa, precum şi ai ţării gazdă. Exerciţiul, care se va desfăşura pînă la 25 Mai, are loc în diferite baze şi include sprijin tactic de foc şi foc indirect asupra unor ţinte pe uscat şi pe mare, ziua şi noaptea, a precizat Armata lituaniană.

Amnesty International denunță o ‘încălcare abjectă’ a drepturilor omului şi ‘crime de război’ la frontiera cu Fîşia Gaza

Amnesty International a denunţat o ‘încălcare abjectă’ a drepturilor omului şi ‘crime de război’ la frontiera dintre Israel şi Fîşia Gaza, unde cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi de către Armata israeliană în cursul protestelor împotriva mutării Ambasadei americane la Ierusalim, informează AFP, potrivit agerpres. ‘Asistăm la o încălcare abjectă a dreptului internaţional şi a drepturilor omului în Gaza’, a denunţat această organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra pe Twitter: ‘Aceasta trebuie să înceteze imediat!’ ‘Acesta este un alt exemplu oribil de utilizare excesivă a forţei şi de recurgere la gloanţe de luptă într-o manieră total deplorabilă de către Armata israeliană’, a denunţat Philip Luther, un responsabil al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord într-un comunicat. ‘Aceasta este o încălcare a regulilor internaţionale’ echivalînd ‘în unele cazuri cu ceea ce par a fi omucideri intenţionate constituind crime de război’, potrivit acestuia. ‘Autorităţile israeliene trebuie să oprească Armata pentru a evita alte pierderi de vieţi omeneşti şi răniri grave’, a pledat el. ‘Chiar dacă unii manifestanţi au recurs la o anumită formă de violenţă, aceasta nu justifică sub nici o formă recurgerea la muniţie de luptă’, a apreciat Philip Luther, subliniind ‘necesitatea urgentă a unui embargo asupra armelor’.

Un diplomat ucrainean din Germania, suspendat ca urmare a unor presupuse postări antisemite pe media sociale

Un diplomat ucrainean din Germania a fost suspendat din funcţie şi s-ar putea că fie chemat în ţară, a comunicat Luni Ministerul de Externe al Ucrainei, ca urmare a relatărilor potrivit cărora consulul a postat texte cu caracter antisemit pe media sociale, relatează agenţia Reuters. Imagini cu capturi de ecran difuzate online susţin că arată cum Vasil Maruşcineţ, care lucrează la Consulatul Ucrainei din Hamburg, îi acuză pe evrei pentru cel de-Al Doilea Război Mondial şi spune ”Moarte antifasciştilor” pe pagina sa privată de Facebook. Reuters nu a reuşit să verifice imaginile. Maruşcineţ şi Consulatul din Hamburg nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii în legătură cu acest subiect. ”Antisemitismul şi cei care provoacă discordie interetnică nu pot să-şi aibă locul într-o societate civilizată sau în Ministerul de Externe”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, pe Twitter.

Purtătoarea de cuvînt a ministerului, Mariana Beţa, întrebată ce măsură a luat Ministerul de Externe ca urmare a relatărilor despre consulul, a răspuns prin telefon că el a fost suspendat din funcţie. ”Se are în vedere problema chemării lui în ţară”, a adăugat ea. Ministerul german de Externe a indicat la rîndul său că a luat legătura cu Ministerul ucrainean de Externe pentru a-i exprima preocuparea, precizînd că ”astfel de declaraţii sunt inacceptabile”. Reuters notează că acest episod poate fi stînjenitor pentru autorităţile ucrainene, care doresc să contracareze acuzaţiile din partea Kremlinului şi a media din Rusia potrivit cărora atitudinile naţionaliste extreme şi de extrema dreaptă sunt răspîndite în Ucraina.