Realitatea internationala pe scurt (10 Octombrie 2019)

Copil de 7 ani, ucis fiindcă a stat prea mult la baie

Un băiețel de șapte ani a murit după ce a fost bătut crunt de către membrii personalului de la o școala catolică scoțiană pentru că a folosit prea mult baia. The Scottish Child Abuse Inquiry (SCAI) a demarat o anchetă împotriva prestigioasei școli catolice St Columba, de unde au fost scoase la iveală numeroase orori petrecute de-a lungul timpului. SCAI susține că Aldo Moroni, un elev de 7 ani al școlii, a fost ucis în bătaie pentru că acesta a stat prea mult timp să folosească toaleta, relatează DailyMail.

Un fost elev al școlii, pe nume Edward, susține că Aldo a fost ucis în 1980 la Colegiul St Columba din Largs, Ayrshire. Edward, în vîrstă de 64 de ani, a povestit că Aldo a murit după ce a primit o bătaie nemiloasă de la preotul David McKell, care ulterior a susținut că băiatul a murit din cauza unui atac de cord. La rîndul său, în urma unei audieri în Edinburgh, Edward a povestit cum a fost abuzat sexual în zeci de ocazii de McKell. La anchetă, Edward a declarat că s-a simțit vinovat de „lașitate” pentru că nu a ridicat un semnat de alarmă cu privire la McKell, după abuzurile sexuale suferite în timp ce a locuit la prestigiosului internat.

A încercat să fugă în 1964 și 1965, deoarece trăia în „frica și groaza absolută” a preotului pedofil, dar nu a reușit. În 2014, nepotul lui Edward, de asemenea fost elev al prestigioasei școli, a declarat că se afla la St Columba atunci cînd Aldo a fost ucis. „Mă bîntuie pînă în ziua de azi”, a declarat acesta. Ronnie McEwan, un alt fost elev al școlii, a povestit cum un alt băiat, cu 10 ani mai tînăr decît Edward, fusese de asemenea abuzat de McKell. McKell a murit în 1998. Ancheta SCAI este demarată în continuare. (Sursa: Daily Mail)

A cîștigat marele premiu de 190 de milioane de euro

Un britanic a cîştigat la Euromillions jackpotul în valoare de 190 de milioane de euro, cîştigul maximal posibil la această loterie continentală, în timpul extragerii de Marţi seară. Este pentru a patra oară cînd a fost cîştigată această sumă-plafon de la Euromillions, fixată în 2012 de loteriile naţionale din cele nouă ţări participante (Franţa, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Irlanda, Austria, Elveţia şi Luxemburg). Jackpotul a mai fost cîştigat pe 10 August 2012 în Marea Britanie, pe 24 Octombrie 2014 în Portugalia şi pe 6 Octombrie 2017 în Spania. Suma finală provine dintr-un jackpot iniţial de 17 milioane de euro, pus în joc pe 23 Iulie. Rămînînd necîştigat şi reportat cu regularitate, acel jackpot şi-a atins nivelul maximal - 190 de milioane de euro - pe 24 Septembrie şi nu şi-a găsit un cîştigător la ultimele patru extrageri.

Atentat în Germania, lîngă o sinagogă

Cel puţin două persoane au murit şi mai multe au fost rănite în urma unui atac armat produs Miercuri în oraşul Halle, din Estul Germaniei, a informat Poliţia germană, citată de MEDIAFAX. Atacul s-a produs în apropierea unei sinagogi, iar autorităţile informează că suspecţii sunt căutaţi de Poliţie. Poliţia din Halle a confirmat că au fost trase „mai multe focuri de armă”, iar suspecţii au părăsit locul atacului cu ajutorul unui autoturism. Autorităţile i-au sfătuit pe cetăţeni, prin intermediul Twitter, „să rămînă în case sau să se adăpostească într-un loc sigur”. Potrivit postului de televiziune MDR, unul dintre suspecţi purta o vestă de tip militar şi avea „mai multe arme” asupra sa. Poliţia a anunţat, între timp, că o persoană a fost reţinută în acest caz, însă îi sfătuieşte pe cetăţeni să rămînă în alertă.

Turcia a lansat o ofensivă în Nordul Siriei 

Forţele armate turce au lansat Miercuri o ofensivă în Nordul Siriei, a anunţat Preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres. Erdogan a denumit operaţiunea „Izvorul Păcii” şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia. Conform unui purtător de cuvînt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocînd „o panică uriaşă în rîndul populaţiei”. O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din Nord-Vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni”, a susţinut Erdogan.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reaminteşte AFP. Turcia ameninţa de cîteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian. Duminică, Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operaţiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrîngerea Statului Islamic.

Uniunea Europeană somează Turcia să oprească urgent operaţiunea militară din Siria

Uniunea Europeană a somat, Miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în Nordul Siriei, denunţînd iniţiativa „unilaterală” a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, relatează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală”, se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. „Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în Nord-Estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor”, subliniază Uniunea Europeană, avertizînd că nu va furniza „asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei”.

Armata Turciei a lansat Miercuri operaţiuni militare în Nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizînd grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în Nordul şi Nord-Estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Trupele turce vor pătrunde „în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei”, a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Administraţia Bashar al-Assad a avertizat, Marţi, Turcia că nu va permite atacarea teritoriului sirian, cerîndu-le grupurilor insurgente kurde să se alăture serviciilor de securitate siriene. „Vom apăra teritoriul sirian, nu vom accepta ocuparea teritoriului sirian”, a declarat Faisal al-Miqdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, citat de cotidianul Al-Watan şi de site-ul Tagesschau.de. Oficialul sirian a îndemnat grupurile insurgente kurde „să nu se arunce singure în groapă”, ci să se alieze cu armata siriană în conflictul cu Turcia.

Putin l-a îndemnat pe Erdogan ”să se gîndescă bine” înainte să lanseze ofensiva în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a îndemnat, Miercuri, pe omologul său turc ”să se gîndească bine” înainte să lanseze o ofensivă împotriva forţelor kurde în Nordul Siriei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, relatează AFP, potrivit mediafax. ”Putin şi-a îndemnat partenerii turci să se gîndească bine la situaţie şi să evite să aducă atingere eforturilor comune vizînd să rezolve criza siriană”, se arată în acest comunicat, publicat în urma unei convorbiri la telefon între cei doi Preşedinţi.

Turcia i-a îndemnat. Miercuri, pe europeni, înaintea anunţării lansării operaţiunii militare în Siria, ”să-şi ia înapoi” cetăţenii care au intrat în gruparea Statul Islamic (SI), deţinuţi în prezent de forţele kurde. ”Ei trebuie să-i ia înapoi, să-i judece şi să lase justiţia să-şi urmeze cursul”, a declarat un purtător de cuvînt al Preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, într-un interviu acordat BBC.

Kurzii din Siria au îndemnat Miercuri Moscova să joace rolul de ”garant” în procesul ”dialogului” cu regimul lui Bashar al-Assad, înaintea anunţării lansării ofensivei turce. Evocînd un ”dialog” cu ”Guvernul sirian”, Administraţia semiautonomă kurdă a anunţat într-un comunicat că ”speră că Rusia va juca un rol de susţinător şi garant”. Damascul a îndemnat minoritatea kurdă să revină sub tutela sa.

Trump consideră operaţiunea militară turcă din Nordul Siriei drept o idee rea şi nu o susţine

Preşedintele american Donald Trump a afirmat, Miercuri, că operaţiunea militară turcă din Nordul Siriei este o ”idee rea” şi că nu o susţine, adăugînd că Ankara poartă acum responsabilitatea pentru toţi luptătorii Statului Islamic din acea zonă, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres. ”În această dimineaţă, Turcia, membră a NATO, a invadat Siria. Statele Unite nu susţin acest atac şi i-au indicat în mod clar Turciei că această operaţiune este o idee rea”, a menţionat Donald Trump într-un scurt comunicat.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, Miercuri, declanşarea unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinute de ţările occidentale, dar considerate teroriste de Ankara. Această operaţiune vizează, potrivit lui Erdogan, „teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic)” şi are drept obiectiv crearea unei „zone de securitate” în Nord-Estul Siriei. „Zona de securitate pe care o vom crea va permite reîntoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a dat asigurări şeful statului turc.

Liderii kurzilor din Siria fac apel la ”mobilizarea generală” a cetățenilor pentru întîmpinarea atacului Turciei

Oficiali ai forțelor militare kurde din Siria au făcut apel, Miercuri, la „mobilizarea generală” a cetățenilor pentru a întîmpina atacul militar din partea Turciei, după ce autoritățile de la Ankara au anunțat pregătiri pentru trecerea graniței, relatează Al Jazeera, potrivit mediafax. Anunțul liderilor kurzi vine ca urmare a mobilizării de către statul turc a unui contingent însemnat de trupe și arme de-a lungul graniței sale cu Siria, în scopul pregătirii atacului asupra kurzilor sirieni și a organizației acestora, Forțele Democrate Siriene.

Pentru a putea răspunde atacului iminent al turcilor, forțele kurde stabilite în Siria au cerut populației „să reziste” operațiunii demarate de Ankara, deplasîndu-se către frontiera cu vecinii turci. „Anunțăm trei zile de mobilizare generală în Nordul și Estul Siriei”, au comunicat liderii kurzi, solicitînd „deplasarea către granița cu Turcia…. pentru a rezista acestui moment istoric delicat”.

Grupuri mici de militari turci au intrat, Miercuri dimineaţă, în Nord-Estul Siriei, a declarat un oficial de la Ankara citat de Bloomberg. Trupele turce se deplasează spre oraşele siriene Tal Abyad şi Ras al-Ayn în cadrul acţiunilor de pregătire a unei ofensive militare de amploare.

Cum au ajuns superbogații Americii să plătească impozite mai mici decît restul americanilor, pentru prima dată în istorie

Pentru prima dată în istorie, cei mai bogați oameni din SUA au ajuns să beneficieze de cote de impozitare mai mici, comparativ cu cetățenii din clasa mijlocie și muncitoare, informează Washington Post.

Aceasta este concluzia surprinzătoare a unui studiu recent, publicat în presa americană, potrivit căruia, în anul 2018, cei din așa-numita categorie a „super-bogaților Americii” au beneficiat de o cotă de impozitare mai mică decît restul contribuabililor. Studiul, intitulat „Triumful Injustiției”, a fost realizat de doi economiști de la Universitatea Berkeley din California. În esență, este vorba despre o analiză a evoluției cotei de impozitare în SUA începînd cu anii '60. În anul 2018, cele mai bogate 400 de familii din SUA au plătit, în medie, un impozit de 23% pe venit, comparativ cu 24,2%, în cazul celor cu venituri reduse. În 1960, cota de impozitare, în cazul „super-bogaților”, era de 58%, iar în 1980 - 47%.

Subiectul impozitării averii miliardarilor este considerat unul extrem de important de către economiștii americani, în condițiile în care averea celor mai bogate 400 de familii din SUA este mai mare decît averile cumulate a 60% din totalul populației. Concomitent, 0,1% din americani au o avere cumulată echivalentă cu cea deținută de 80% din populație. „Punctul de cotitură” în ceea ce privește cota de impozitare a survenit în 2017, odată cu adoptarea unei legi privind reducerile de taxe, promovate de Președintele SUA, Donald Trump. Un an mai tîrziu, marii miliardari americani au și profitat de pe urma acestui act normativ: cota de impozitare, plătită de aceștia a scăzut cu 2,5 puncte procentuale.

Chiar dacă nu toți economiștii SUA sunt de acord cu acest studiu, există unanimitate într-o privință: bogații plătesc, în prezent, mai puține taxe, decît în anii precedenți. La nivel global, cei mai bogați oameni ai lumii au adăugat averii lor nu mai puțin de 1,4 trilioane de dolari în 2017. Practic, anul 2017 a fost cel mai bun din istoria recentă pentru super-bogații lumii, a căror avere a crescut, per total, cu aproximativ 20%, mărind și mai mult inegalitatea socială.

Percheziții în România, Belgia și Olanda la persoane care obligau fete să practice prostituția

Doi români au fost reținuți în Olanda și Belgia, acuzați de trafic de persoane, trafic de migranți, angajare ilegală, spălare de bani, amenințare, vătămare corporală, viol și lipsire de libertate, după ce, alături de alte persoane, ar fi exploatat sexual tinere din România și Republica Moldova. Potrivit unui comunicat remis Mediafax, polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT din Iaşi au făcut șase percheziții în Iași, Piatra Neamț și Bîrlad, la începutul săptămînii, activități similare fiind desfășurate concomitent în Olanda și Belgia, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de persoane pe ruta România-Olanda.

„Din cercetări, a rezultat că, începînd cu anul 2015, membrii grupării, formate din trei cetățeni români și alți trei cetățeni olandezi, ar fi dezvoltat o rețea de trafic de persoane și ar fi reușit să recruteze şi să exploateze sexual opt tinere din România și alte nouă tinere din Republica Moldova, prin obligare la practicarea prostituţiei”, arată polițiștii. La acţiunea din România, a participat un ofițer de poliție olandez din cadrul Oost Nederland Poliție Enschede, iar în Olanda au participat trei ofiţeri de Poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi.

În urma acțiunii, doi români au fost reținuți în Olanda și Belgia, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de migranți, angajare ilegală, spălare de bani, amenințare, vătămare corporală, viol și lipsire de libertate intenționată. În România, cercetările continuă sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de trafic de persoane, potrivit comunicatului citat.

Primarul unui oraș din Mexic a fost legat de un camion și tîrît pe stradă de cetățeni

Unsprezece persoane au fost arestate în Sudul Mexicului după ce primarul orășelului în care locuiau a fost scos afară cu forța din biroul lui, legat de un camion și tîrît pe străzi. Cetățenii orășelului erau nervoși că primarul nu și-a respectat promisiunea din campanie de a repara un drum local, potrivit BBC. Poliția a intervenit rapid pentru a-l elibera pe primarul Jorge Luis Escandon Hernandez, care nu a suferit rănit grave. Mai mulți agenți de Poliție au fost trimiși în orășelul din statul mexican Chiapas.

Primarii și politicienii locali din Mexic sunt deseori ținta bandelor traficanților de droguri atunci cînd aceștia refuză să colaboreze potrivit intereselor infractorilor. Rareori, însă, sunt atacați din cauza nerespectării promisiunilor de campanie. Primarul spune că va face plîngere pentru răpire și tentativă de crimă. Mai mulți localnici care au fost martori la scenele violente le-au filmat și le-au publicat pe rețelele sociale. 11 persoane au arestate în urma violenței.