Realitatea internationala pe scurt – 1 (19 Ianuarie 2018)

China își întărește granița cu Coreea de Nord. Autoritățile se tem că atacul SUA e iminent

Ca urmare a crizei nucleare din Coreea de Nord, China se pregăteşte, într-un mod alert, să îşi întărească graniţa cu regimul de la Phenian, existînd temeri că SUA ar putea declanşa atacul. Beijingul este îngrijorat de faptul că un război purtat între Coreea de Nord şi SUA ar putea afecta oraşele şi satele aflate lîngă graniţa din Nordul ţării. De asemenea, oficialii chinezi se tem că o masă de refugiaţi Nord-coreeni, constituită din milioane de oameni, ar putea ajunge pe teritoriul chinez ca urmare a izbucnirii războiului, potrivit express.co.uk China şi-a sporit numărul militarilor care patrulează de-a lungul graniţei cu Coreea de Nord, potrivit localnicilor chinezi. Nivelul radiaţiilor va fi monitorizat, preventiv, în oraşele care ar putea fi afectate primele de un viitor atac nuclear din partea SUA. Fiecare cetăţean din China care ajută Nord-coreeni să fugă din ţara lor natală riscă să fie arestat și pedepsit. (Ştirile ProTv.ro)

Reality-show încheiat prost: întreagă echipă de televiziune americană a fost arestată pe unul dintre aeroporturile New York-ului

Şapte membri ai unei echipe de televiziune au fost arestaţi, Joi, pe aeroportul Newark Liberty din New Jersey, după ce au încercat să treacă de control cu o bombă falsă şi să filmeze totul, relatează presa americană, potrivit news.ro. Presa din SUA scrie că echipa de televiziune lucra pentru un reality show realizat pentru CNBC. Firma de producţie care realizează reality show-ul respectiv, Endemol Shine America de Nord, a precizat într-un comunicat că investighează incidentul şi cooperează cu autorităţile. Endemol Shine produce show-ul Staten Island Hustle pentru CNBC. Potrivit New York Daily News, echipa de televiziune voia să filmeze reacţia celor din Administraţia pentru Securitatea Transporturilor şi posibila panică a publicului într-un astfel de caz. Cei şapte riscă amenzi de cîte 13.000 de dolari pentru fiecare încălcare a siguranţei publice.

Numărul migranţilor sosiţi pe mare va fi mai mare în 2018, potrivit Frontex

Agenţia europeană pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex) se aşteaptă în acest an la o creştere a numărului de migranţi ilegali sosiţi pe mare în Spania, după ce în 2017 numărul acestora s-a dublat faţă de anul precedent, a anunţat, Vineri, directorul Frontex, Fabrice Leggeri, relatează Reuters, potrivit agerpres. În cursul anului trecut, 22.900 de migranţi ilegali au ajuns în Spania cu ambarcaţiuni plecate din Maroc şi Algeria, faţă de 10.231 sosiţi în 2016. Frontex a urmărit îndeaproape evoluţiile fenomenului migraţiei dinspre Africa înspre Europa, monitorizînd de exemplu situaţia din Niger pentru a vedea dacă migranţii aleg să meargă spre Italia via Libia ori spre Spania via Africa de Vest. Problemele din regiunea Rif, din nordul Marocului, şi ameliorarea situaţiei economice din Spania joacă un rol în creşterea numărului de migranţi ilegali sosiţi în Peninsula Iberică, a adăugat directorul Frontex.

America prelungeşte programul de interceptare a comunicaţiilor cu străinătatea

Senatul american a aprobat, Joi, reautorizarea pentru şase ani a controversatului program prin care agenţiile de spionaj ale SUA pot monitoriza comunicaţiile pe internet cu străinătatea şi culege informaţii despre cetăţeni neamericani, informează dpa. Senatul a adoptat, cu 65 de voturi pentru şi 34 împotrivă, legea care prelungeşte autorizarea Secţiunii 702 din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), trimiţînd-o spre promulgare preşedintelui Donald Trump. Măsura, care a trecut de Camera Reprezentanţilor săptămîna trecută şi urma să expire Vineri, a fost adoptată cu un scor de 256-164. Prevederea este un instrument-cheie utilizat de comunitatea de informaţii din SUA, susţinătorii săi considerînd-o esenţială pentru combaterea terorismului, iar oponenţii afirmînd că încalcă dreptul la viaţă privată.

Macron crede că victoria militară împotriva ISIS va fi declarată în ‘următoarele săptămîni’

Gruparea jihadistă Statul Islamic în Irak şi în Siria este ‘aproape înfrîntă în totalitate’, iar coaliţia internaţională care luptă împotriva combatanţilor acestei grupări ar urma să repurteze o ‘victorie militară’ pe teren ‘în săptămînile următoare’, s-a declarat încrezător, Vineri, Preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs susţinut în faţa unor militari la Toulon, informează AFP, potrivit agerpres. ‘Astăzi, datorită eforturilor tuturor naţiunilor implicate, gruparea militară Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) în Irak şi Siria este aproape înfrîntă în totalitate. Sunt încrezător că, în următoarele săptămîni, vom reuşi să obţinem această victorie militară pe teren’, a afirmat şeful statului francez în faţa a 1.500 de militari la bordul navei Dixmude. Franţa îşi va ‘adapta dispozitivul său’ în funcţie de situaţia operaţională din cursul acestui an, a adăugat Emmanuel Macron în acelaşi context.

În pragul alegerilor din Italia, Berlusconi confirmă alianţa cu dreapta suveranistă

Fostul şef al Guvernului italian Silvio Berlusconi a încheiat, Joi seara, o alianţă cu dreapta suveranistă pentru alegerile din 4 Martie, potrivit unui mesaj al său pe Twitter, relatează AFP. Conţinutul acestui program nu a fost divulgat, dar el prevede îndeosebi introducerea impozitului unic pe venit, de 23 %, şi abolirea reformei pensiilor, Legea Fornero, adoptată în 2011 şi care prevede o creştere a vîrstei de pensionare. Berlusconi, care a fost mai întîi sceptic în legătură cu această abolire, ce ar putea costa zeci de miliarde de euro, a aderat în cele din urmă la ea. Acordul semnat Joi nu a eliminat însă toate punctele de dezacord dintre Forza Italia, dreapta moderată şi europeană a lui Berlusconi, şi cea mai radicală şi suveranistă condusă de Liga Nordului şi Fratelli d’Italia.

Un jihadist german, fost rapper, a fost ucis în Siria

Un rapper german devenit luptător al organizaţiei Stat Islamic a fost ucis, Miercuri, într-un bombardament aerian pe teritoriul Siriei, potrivit SITE, un grup de supraveghere a radicalismului islamist, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres. Denis Cuspert, celebru la un moment dat sub numele de scenă Deso Dogg, a devenit ulterior unul din luptătorii străini cei mai cunoscuţi ai Statului Islamic. Germano-ghanezul a apărut în mai multe înregistrări video ale organizaţiei jihadiste, printre care una în care ţinea în mînă un cap tăiat. Cuspert a fost ucis într-un bombardament împotriva oraşului Gharanij, în provincia siriană Deir Ezzor (Est), conform unui comunicat al Wafa Media Foundation, apropiat de SI, text tradus în limba engleză de SITE. Denis Cuspert a fost inclus oficial pe lista teroriştilor în Iunie 2015 de Washington, care l-a descris drept recrutor al SI pentru persoane germanofone.

‘Friederike’ a ucis opt persoane în Germania 

Bilanţul puternicei furtuni Friederike a crescut la opt morţi în Germania, unde traficul feroviar de lungă distanţă este reluat treptat Vineri, relatează AFP. În total, furtuna a provocat moartea a 11 oameni în Europa de Nord, două persoane pierzîndu-şi viaţa în Olanda şi una în Belgia. Doi oameni din landul Saxonia-Anhalt, din Estul Germaniei, au murit în urma rănilor suferite, a anunţat, Vineri, poliţia locală. Traficul feroviar rămîne de altfel dificil în ţară. Trenurile de mare viteză ICE rulează din nou normal în Sud, dar restul ţării continuă să fie afectat de „puternice perturbări”, a comunicat compania de căi ferate Deutsche Bahn. În cursul dimineţii, toate marile oraşe urmau să fie din nou accesibile prin intermediul transportului feroviar de lungă distanţă, a precizat Deutsche Bahn, iar situaţia ar urma să se normalizeze complet în cursul weekendului. Numeroşi arbori smulşi de rafalele de vînt care au suflat cu 130 km/h trebuie încă degajaţi de pe calea ferată, iar pagubele suferite de reţea trebuie reparate. În Olanda, afectată şi ea puternic de furtună, asigurătorii au estimat, Vineri, la 90 de milioane de euro suma pagubelor. Circulaţia feroviară se reia puţin cîte puţin în Olanda după ce a fost suspendată Joi.

Serbia şi Muntenegru ar putea adera la UE în 2025. De Republica Moldova, nici o vorbă!

Serbia şi Muntenegru sunt cel mai probabil următoarele ţări care vor adera la Uniunea Europeană, posibil în 2025, a declarat într-un interviu pentru Reuters comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.  Uniunea Europeană lansează un efort diplomatic de a accelera paşii pentru aderarea la UE a celor şase ţări din Balcanii de Vest, după ani de discuţii, conform agerpres. Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia speră să devină membre ale Uniunii Europene, însă şansele lor de aderare s-au redus în ultimii ani, în contextul în care politicienii din blocul comunitar, confruntaţi cu euroscepticismul din ţările lor, cu criza din 2009-2013 din zona euro şi cu votul din Marea Britanie în favoarea Brexit-ului, par să-şi fi pierdut interesul.

Turcia a început ‘de facto’ intervenţia militară în Siria

Operaţiunea Turciei în regiunea Afrin din Nordul Siriei, controlată de kurzi, a început „de facto” prin bombardamente transfrontaliere, dar nici un fel de trupe nu au intrat în Afrin, a declarat, Vineri, ministrul Apărării turc Nurettin Canikli, citat de Reuters, potrivit agerpres. Într-un interviu acordat televiziunii AHaber, Canikli a declarat că Turcia a dezvoltat sisteme de arme împotriva rachetelor antitanc folosite de miliţiile siriene kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului). Un purtător de cuvînt al miliţiilor YPG a confirmat, Vineri, pentru Reuters, că forţele turce au început să bombardeze regiunea Afrin începînd cu miezul nopţii, ţintind în localităţile kurde. Aproximativ 70 de tiruri au fost înregistrate. Guvernul sirian a avertizat, Joi, Ankara împotriva tentaţiei de a lansa o operaţiune militară în această zonă, una din trei trecute sub controlul forţelor kurde şi aliaţilor lor în Nordul Siriei.

De Bobotează, Putin s-a îmbăiat într-un lac îngheţat 

Preşedintele rus Vladimir Putin a intrat în apa unui lac îngheţat pentru a marca, Joi, ritualul Bobotezei, scrie Reuters, potrivit news.ro. Televiziunea rusă l-a filmat pe Putin în timp ce mergea pe gheaţa lacului Seliger, aflat la aproximativ 400 de kilometri de Moscova, îmbrăcat într-o haină din blană de oaie şi cizme de fetru. Lăsîndu-le pe gheaţă, el a coborît treptele din lemn montate într-o copcă. Şi-a făcut cruce şi a intrat în apă complet. Temperatura aerului la acel moment era în jur de -6 grade Celsius. În fiecare an, de Bobotează, credincioşii ortodocşi se scaldă în rîuri şi lacuri pentru a marca botezul lui Iisus Hristos în rîul Iordan.

Canicula a ucis mai multe persoane în Australia

Căldura extremă a provocat, Vineri, mai multe decese în statul Victoria din Australia, ţară afectată de temperaturi caniculare care depăşesc 40 de grade Celsius, potrivit serviciilor de urgenţă, informează DPA, potrivit agerpres. De Joi, echipele de intervenţie au fost solicitate la peste 30 de cazuri de stop cardiac, aflate într-o creştere semnificativă, iar mulţi dintre pacienţi au decedat, a declarat şeful serviciului de ambulanţă al statului Victoria, Paul Holman. Poliţiştii au salvat patru copii închişi în vehicule, printre care şi un bebeluş de 15 luni care a fost dus la spital din cauza stresului termic. Pompierii s-au luptat să stingă aproximativ zece incendii de pe teritoriul statului, fără ca populaţia să fie pusă în pericol. În statul vecin, Australia de Sud, spitalele au tratat peste 50 de persoane pentru diferite afecţiuni provocate de temperaturile care au trecut de 46 de grade în cea de-a treia zi toridă din acest stat. Nu au fost înregistrate decese.

Turcia respinge orice parteneriat cu UE şi solicită apartenenţă deplină

Turcia va respinge orice ofertă de parteneriat cu Uniunea Europeană care nu presupune calitatea de membru deplin, a declarat ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, într-un interviu pentru Reuters. El a atras totodată atenţia că actuala situaţie nu îi oferă Turciei nici un motiv de a-şi menţine acordul privind migraţia cu blocul comunitar. Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus în urmă cu două săptămîni că evoluţiile din Turcia nu permit progrese în tentativa sa, veche de decenii, de a adera la Uniunea Europeană. El a afirmat că discuţiile ar trebui să se concentreze pe altceva, menţionînd posibilitatea unui parteneriat, nu a unei apartenenţe depline. Celik a spus că UE nu îşi respectă toate prevederile din acordul care urmăreşte să oprească fluxul de imigranţi dinspre Turcia spre Occident, în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de dolari pentru Ankara şi al altor forme de sprijin. Ajutorul financiar „nu funcţionează bine”, nu a fost deschis nici un nou capitol în discuţiile de aderare ale Turciei cu UE şi nu s-au înregistrat progrese în extinderea acordului de frontieră Turcia-UE. „Tehnic, Turcia nu mai are niciun motiv să menţină acest acord”, a afirmat Celik. 

Deputaţii germani au votat pentru intensificarea combaterii antisemitismului

Bundestag-ul german (camera inferioară a Parlamentului) a votat, Joi, pentru intensificarea eforturilor de combatere a antisemitismului şi înfiinţarea unui nou post de comisar guvernamental pentru coordonarea acestora, sprijinit de o comisie independentă de experţi, transmite Reuters, potrivit agerpres. Propunerea a aparţinut în comun blocului conservator CDU/CSU, social-democraţilor (SPD), liberalilor (FDP) şi Verzilor. Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a votat şi el în favoarea legii, în timp ce formaţiunea Die Linke, stînga radicală, s-a opus, invocînd ‘deficienţe de substanţă’ ale proiectului. Volker Kauder, liderul grupului conservator din Bundestag, a subliniat necesitatea proiectului date fiind trecutul nazist al Germaniei şi uciderea a 6 milioane de evrei în timpul celui de-Al Treilea Reich. El a promis de asemenea că va examina dacă Germania ar putea interzice incendierea de steaguri israeliene, în urma incidentelor din Decembrie din timpul protestelor faţă de decizia SUA de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitala Israelului. Antisemitismul continuă să fie o problemă extrem de sensibilă în Germania la peste 70 de ani de la Holocaust.