JO 2016: SUA S-A DETASAT IN CLASAMENTUL PE MEDALII

Delegația SUA conduce detașat în clasamentul pe medalii, după ziua de sîmbătă, a opta de finale la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în timp ce România se află pe locul 26.

Echipa SUA are 24 de medalii de aur, 18 de argint, 17 de bronz, fiind urmată în clasament de China (13-11-17), Marea Britanie (10-13-7) etc.

România are pînă acum patru medalii cucerite la Rio, aurul echipei feminine de spadă, argintul obținute de tenismenii Florin Mergea și Horia Tecău la dublu masculin, bronzul luat de Gabriel Sîncrăian la haltere (cat. 85 kg) și cel cucerit de canotoarele de la 8+1.

Nu mai puțin de 65 de țări au cucerit măcar o medalie la Rio pînă acum.

 

Canotaj: Medalie de bronz pentru echipajul feminin de 8+1 al României

Echipajul feminin de 8+1 al României a cucerit medaliile de bronz, sîmbătă, în concursul de canotaj din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.

Echipajul format din Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea a fost cronometrat cu timpul de 6 min 04 sec 10/100.

Aurul a revenit Statelor Unite (Emily Regan, Kerry Simmonds, Amanda Polk, Lauren Schmmeterling, Tessa Gobbo, Meghan Musnicki, Eleanor Logan, Amanda Elmora, Katelin Snyder), în 6 min 01 sec 49/100, iar pe locul al doilea s-a clasat Marea Britanie (Katie Greves, Melanie Wilson, Frances Houghton, Polly Swann, Jessica Eddie, Olivia Carnegie-Brown, Karen Bennett, Zoe Lee/Zoe De Toledo), 6 min 03 sec 98/100.

 

Tenis: Portoricana Monica Puig, medaliata surpriză cu aur la simplu

Jucătoarea portoricană de tenis Monica Puig, numărul 34 mondial, a produs o mare surpriză, sîmbătă, prin cîștigarea medaliei de aur în proba feminină de simplu din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, după o victorie în trei seturi, cu 6-4, 4-6, 6-1 în fața germancei Angelique Kerber, numărul doi mondial.

Monica Puig a adus și prima medalie olimpică de aur pentru Porto Rico prin victoria obținută în două ore și 9 minute. Porto Rico nu avea pînă acum decît opt medalii, și niciuna de aur, șase dintre ele fiind cucerite la box.

Monica Puig, care trăiește la Miami, le-a eliminat pe rînd la Rio pe rusoaica Anastasia Pavliucenkova (19 WTA), pe spaniola Garbine Muguruza (4 WTA), campioana de la Roland Garros, iar apoi pe Petra Kvitova, dublă campioană la Wimbledon (2011, 2014), pentru ca în finală să treacă de Kerber, campioană anul acesta la Australian Open și finalistă la Wimbledon.

Puig îi succede în palmaresul olimpic americancei Serena Williams, care obținuse aurul la Londra.

Petra Kvitova (Cehia) a obținut medalia de bronz, după ce a dispus în finala mică de americanca Madison Keys cu 7-5, 2-6, 6-2

 

Înot: Phelps a cîștigat și a 23-a medalia olimpică de aur

Înotătorul american Michael Phelps și-a încheiat cariera, sîmbătă, după ce a cucerit a 23-a sa medalie olimpică de aur, în cadrul Jocurilor de la Rio de Janeiro, cu ștafeta de 4x100 m mixt a Statelor Unite.

Cel mai medaliat olimpic sportiv din istorie își încheie cariera cu 28 de medalii cucerite la patru ediții ale Jocurilor (Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012, Rio 2016), 23 de aur, 3 de argint și 2 de bronz.

Cu Phelps la stilul fluture, americanii au cîștigat cursa cu timpul de 3 min 27 sec 95/100, devansînd echipele Marii Britanii (3:29.24) și Australiei (3:29.93).

La Rio, Phelps a cucerit cinci titluri olimpice (ștafetă 4x100 m liber, 200 m fluture, ștafetă 4x200 m liber, 200 m mixt și ștafetă 4x100 m mixt) și o medalie de argint (100 m fluture). Americanul a obținut opt medalii la Atena, în 2004 (6 de aur), opt la Beijing, în 2008 (toate de aur) și șase la Londra în 2012 (4 de aur).

Echipa SUA a cîștigat prova ștafetă 4x100 m liber la Jocurile Olimpice de fiecare dată cînd a participat (14 medalii de aur).

 

Daria Klișina, singura atletă rusă acceptată la Jocurile de la Rio, exclusă din competiție

Daria Klișina, singura atletă rusă acceptată la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost exclusă din competiție, a anunțat Federația Internațională de Atletism (IAAF), citată de AFP.

''IAAF confirmă că i-a retras Dariei (Klișina) eligibilitatea excepțională'', a afirmat un purtător de cuvînt al IAAF. ''Această retragere vine pe fondul unei noi informații pe care am primit-o și i-am comunicat-o Dariei săptămîna trecută'', a mai adăugat sursa menționată.

Klișina a făcut imediat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Rio.

Săritoarea în lungime ar fi fost citată în raportul McLaren, a indicat pentru AFP o sursă apropiată de acest caz.

Raportul McLaren, făcut public pe 18 iulie, a confirmat existența unui sistem de dopaj de stat în sportul din Rusia.

Klișina, 25 ani, era singura autorizată să participe la JO de la Rio dintre cei 68 de atleți calificați inițial pentru Jocuri, deoarece ea locuiește în Florida din 2013.

Sursa: agerpres.ro