Dar de ce, acum, sa nu-si cumpere polite de asigurare si cei din diaspora?

Veniturile lunare ale plătitorului de taxe din Țară și cele ale conaționalilor din Europa

Absolut toți jurnaliștii și comentatorii din mașinăria mediatică infernală dependentă încă de Plahotniuc, cea așa-zis proeuropeană și proromânească și cea finanțată cu bani occidentali, care-l popularizează masiv și extrem de suspect, în condițiile dramatice actuale, pe impostorul politic Renato Usatîi, efectiv jubilează la creșterea numărului de infestați cu coronavirus și stau nerăbdători la pîndă, în așteptarea a încă unui deces. Procedează astfel din două motive:

a) vor audiență sporită cu orice preț, ceea ce atrage contracte de publicitate, dar și propulsarea unor politicieni populiști și comentatori în poziția impostoare și criminală de ”voci autorizate și îngrijorate de soarta oamenilor și a omenirii”, în general;

b) pentru ei, coronavirusul este doar un pretext cinic și antiuman, ce le dă prilejul să atace oficialitățile Statului, care monitorizează cu strictețe și coordonează toate măsurile operative de combatere a pandemiei. Ținta vizată este Președintele Igor Dodon. Ei nu se solidarizează cu cei care luptă efectiv în prima linie și nu participă prin ceva palpabil la acțiunile de mobilizare națională de stopare a răspîndirii și eradicării flagelului. Ei stau pe margine, se fac că nu observă eforturile supraomenești și rezultatele pozitive ale tuturor celor implicați, dar vînează presupuse neajunsuri pe care, din considerente politice populiste, le amplifică în tragism cum numai mințile bolnave o pot face.

Aici mă voi referi doar la un singur caz și anume la Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care le cere moldovenilor din diaspora, reveniți în țară, să-și procure polițe de asigurare medicală. Cei invocați mai sus și PAS condus de Maia Sandu au sărit ca arși, calificînd această decizie drept una inumană.

Ca să vedeți cît populism și rea-intenție găsim în aceste poziții, vă propun să analizăm la rece situația! Conducerea Țării s-a implicat profund și cu realism în repatrierea moldovenilor din diasporă care doresc acest lucru. Cetățenii moldoveni din Țară, care sunt și plătitori de impozite, indiferent de veniturile lor, și-au procurat conștient polițe de asigurare în timpi utili. Aici ne referim mai ales la cei care au salarii de 3-5 mii de lei, așa cum sunt și bravii noștri medici. Știm bine că aceste polițe de asigurare asigură și ele, într-o oarecare măsură, supraviețuirea sistemului de Sănătate.

Cei din diaspora care vor să se repatrieze pentru că e dreptul lor incontestabil, indiferent că au lucrat la negru sau legal, nu au plătit taxe Statului Republica Moldova, iar veniturile lor lunare din Țările europene sunt uriașe în comparație cu cele ale moldovenilor de acasă. Spre deosebire de posibilitățile conaționalilor lor din Țară, pentru ei, prețul unei polițe de asigurare este un fleac. Știu bine asta deoarece am constatat-o permanent! Scuza cu ”remitențele lor care aduc suport bugetar” este o diversiune prin omisiune. Ei nu trimit acești bani Țării, ci strict familiilor lor de acasă pentru consumurile individuale. Din aceste ”remitențe” să nu le fi rămas lor și penibil de mica sumă, pentru ei, necesară procurării unei polițe de asigurare? Imposibil de crezut!

Constatăm, așadar, cum cei pomeniți mai sus, disperați după o popularitate obținută cu cinism, transformă o chestiune minoră, care nici măcar nu poate fi un subiect de dispută, într-o tragedie de importanță națională. Fac din țînțar armăsar pentru a provoca scindări și conflicte sociale inutile, cu substrat politic criminal! Despre solidarizare națională în astfel de momente tragice pentru popor și umanitate – nici vorbă!!!

P. s. Am abordat această chestiune și pentru că, zilele trecute, site-l Timpul.md a distribuit un filmuleț în care un individ din diaspora, cu un limbaj demn de Usatîi, acuză, cu expresii vulgare, autoritățile cu violențe pentru că cer diasporei să-și procure polițe de asigurare. Individul în cauză, se referă acuzator, drept pretext, la ”remitențele cu care ajută el Țara”. El  cere de la Țară fără ca să fi oferit și el vreodată ceva țării lui, dar Sandu, Usatîi, Năstase, Candu, Natalia Morari și restul  acoliților lor diversioniști îl pot considera ”cetățean responsabil și îndreptățit” în pretențiile lui amenințătoare scrise parcă de Usatîi! Nimic mai mult!

Mihai Conțiu