CSJ IN FLAGRANT: A DECIS CA DORIN CHIRTOACA ESTE SARAC LIPIT PAMINTULUI

Un precedent sfidător care sugerează că primarul n-a furat, nu este corupt și e judecat degeaba

Credeam că am auzit și văzut cam tot ce este mai abuziv, sfidător, ilegal sau absurd prin instanțele naționale de judecată ale Republicii Moldova, dar m-am înșelat amarnic. ”Nu, bre, națiune, nu ai habar deloc despre culmile absurdului, ale sfidării logicii și ale negării tuturor evidențelor atîta timp cît noi, judecătorii, știm mai bine decît voi, fraierii, cum se interpretează legile și se judecă aparențele cu acoperire legală!”, par să ne spună unii judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Portalul electronic informațional Deschide.md a dat publicității o Decizie a Colegiului civil comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție din 24 Ianuarie 2018 care m-a lăsat mască. O Decizie care pe oricine lasă mască și nu numai atît! Această Decizie are la bază o cerere de chemare în judecată din 15 Iulie 2014 depusă de Dorin Chirtoacă împotriva lui Igor Dodon, cu privire la apărarea pretinselor lui demnități, reputație profesională și, se putea?, onoare. Nu vă vine să rîdeți acum față de ce-și apăra el atunci? Dar să trecem peste asta și să revenim asupra Deciziei amintite! Prin aceasta, CSJ remite cauza civilă la cererea de chemare în judecată a lui Chirtoacă împotriva lui Dodon spre rejudecare în fond la Curtea de Apel. Pînă aici parcă totul pare limpede, numai că de la motivația CSJ începe circul de rîsu-plînsu. A, să nu uit să spun că despăgubirile solicitate de Chirtoacă lui Dodon sunt de 12.500.000 de euro, de parcă l-ar fi dat în judecată pe unchiul său milionar Mihai Ghimpu!

Inițial, după ce prima instanță i-a respins cererea de chemare în judecată, Chirtoacă a făcut recurs la Curtea de Apel. Și Curtea de Apel a respins cererea lui Chirtoacă, obligîndu-l, conform legii, să achite cheltuielile de judecată în sumă de 18.250 de lei. Avocații lui Chirtoacă au înaintat Curții de Apel o cerere suplimentară împotriva Hotărîrii din 2017 a Judecătoriei, solicitînd scutirea de la plata taxei de stat pentru examinarea cauzei în ordine de apel. Motivul a fost acela că Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu, că era suspendat de mai bine de 5 luni, că a rămas fără unica lui sursă de existență, că nu are venituri, este într-o situație materială precară și nu are bani să plătească o taxă de stat care i se pare excesivă.

Pe 5 Decembrie 2017, Curtea de Apel admite parțial recursul lui Chirtoacă și a decis ca să plătească doar 5.000 de lei taxa de stat. Întrucît și 5.000 i s-a părut o sumă împovărătoare, săracul Chirtoacă a înaintat iarăși un recurs. În final, CSJ anulează Hotărîrea Curții de Apel în partea ce ține de obligarea la plata taxei de stat a ”exorbitantei” sume de 5.000 de lei, remițînd dosarul spre rejudecare în fond la Curtea de Apel, așa cum notam mai sus, cu păstrarea taxei de stat de doar 500 de lei.

Prin Decizia luată, CSJ dă de înțeles instanței inferioare că Dorin Chirtoacă trebuie scutit de taxa de stat dictată inițial la fel ca orișice șomer amărît, fără casă, fără masă, fiind valabilă doar taxa de stat de 500 de lei plătiți inițial. În plus, conform legii, reclamantul Chirtoacă ar trebui să fie obligat să achite o taxă de stat în sumă de 3% din valoare sumei solicitate ca despăgubire, adică din 12.500.000 de euro, așa cum orice instanță cere legal oricărui reclamant care solicită despăgubiri bănești.

 

Dacă Chirtoacă e nesimțit și corupt, ce să spunem despre cei care spun că e muritor de foame?

Decizia aceasta a CSJ parcă ar vrea să-l scape pe Chirtoacă de acuzațiile de corupție pentru care este cercetat penal. Vrea să-l victimizeze în ochii acelor naivi care trebuie să creadă că e sărac și cinstit deoarece nu mai are serviciu de primar, așa că de unde să aibă, ”bietul de el”, ”uriașa” sumă de 5.000 de lei pentru o taxă de stat într-un proces în care, totuși, cere despăgubiri de 12.500.000 de lei? Prin aceeași Decizie, CSJ sugerează insinuant că el este acuzat de corupție doar ca să fie înlăturat din funcție, că este o victimă a răzbunărilor politice și alte și alte scuze bune pentru damblagii! Astfel, prin verdicte juridice colaterale, CSJ îi oferă curvește lui Chirtoacă o imagine de om necorupt, iar asta prin reproiectarea imaginii lui asociată cu sărăcia celui pentru care 5.000 de lei este o avere.

Se crede astfel că cei mulți nu-și vor pune întrebări despre toate abuzurile la care a fost părtaș cu unchiul său multimilionar Ghimpu; despre sutele de milioane înhățate în cîrdășie cu Ghimpu prin benzinăriile lui, la care toate subdiviziunile Primăriei erau obligate să se alimenteze; despre privatizările frauduloase sau concesionările de spații comerciale și terenuri intravilane; despre cum a fost posibil ca vîrstnica lui mamă să aibă o căruță de bani ca ”să-și cumpere”, chipurile pentru ea, un apartament de lux în centrul Chișinăului; despre averile pe care fratele lui le-a făcut de pe urma privilegiilor oferite în calitate de primar – gherete, spații etc. –, despre cîte și mai cîte! Își imaginează cineva că 5.000 de lei însemna pentru Chirtoacă un simplu bacșiș dat chelnerului pe vremea cînd era primar în funcție, cînd călătorea prin orice țări dorea și multe altele? În Austria pe ce bani a călătorit împreună cu amica lui de suflet?

Nu-i așa că prin Decizia emisă, CSJ ne sfidează inteligența, logica și bunul simț în clipa în care decide legal că Dorin Chirtoacă este la fel de sărac ca și orice măturător de stradă devenit șomer? Numai anumiți procurori, încă nehotărîți sau care așteaptă ordin de Sus, știu bine cîte averi uriașe și milioane ascunse are Chirtoacă!

Mihai CONȚIU