Zeci de mii de polonezi au protestat impotriva interzicerii avortului

Zeci de mii de oameni s-au strîns Vineri la Varșovia, într-un nou protest masiv împotriva interzicerii avortului în Polonia. Protestatarii se declară deciși să lupte „pînă la capăt” pentru dreptul la avort. Tot Vineri, Preşedintele Andrzej Duda a anunţat că va propune un proiect de lege care să reintroducă posibilitatea întreruperii de sarcină în cazul unor anomalii grave ale fătului, care ar duce la moartea acestuia, în încercarea de a linişti protestele de masă, transmit Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Manifestanţi veniţi din toată Polonia au încălcat Vineri, la Varşovia, restricţiile legate de pandemie pentru a protesta împotriva deciziei Justiţiei de a interzice aproape orice avort, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mulțimea a mărșăluit pe străzile Varșoviei și, potrivit unor surse, la un moment dat au fost peste 100.000 de oameni. 

„Suntem pregătiţi să ne batem pînă la capăt”, le-a declarat Vineri jurnaliştilor Marta Lempart, co-fondatoare a mişcării Greva femeilor, care a lansat apelul la manifestaţie.

Un dispozitiv impunător de forţe de ordine, inclusiv Poliţie Militară, a fost desfăşurat în toată Capitala poloneză, ca urmare a confruntărilor între protestatare şi militanţi ai extremei drepte, în cursul celor nouă zile consecutive de manifestaţii.

Manifestaţia de Vineri a început la ora 16:00 GMT.

Andrzej Duda promite excepții de la interdicția avortului

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al partidului naţionalist PiS, aflat la guvernare, a anunţat, Vineri, că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.

„Cînd testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite”, a precizat Președintele Duda, într-un comunicat, care sunt situaţiile în care va exista opţiunea avortului şi care nu includ sindromul Down.

Partidul Lege și Justiție (PiS) dispune de majoritate în Camera inferioară a Parlamentului, avînd aşadar puterea de a adopta proiectul.

„Este o încercare de a atenua situaţia pentru PiS, dar nici o persoană în toate minţile nu ar trebui să cadă în capcană”, a reacţionat deputata de stînga şi activista Joanna Scheuring-Wielgus, potrivit Reuters.

„Este prea tîrziu acum pentru o asemenea propunere. Oamenii cer ca avortul să fie legal acum”, a spus Klementyna Suchanow, unul din organizatorii recentelor proteste.

Decizie controversată de interzicere a avortului

Tribunalul Constituţional din Polonia a scos în afara legii, săptămîna trecută, întreruperile de sarcină în caz de malformaţie gravă a fătului, limitînd de facto avortul doar la cazurile în care viaţa mamei este pusă în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori incest.

Decizia a stîrnit ample manifestații de stradă, zeci de mii de persoane ieşind în marile oraşe să protesteze împotriva măsurii.

Demonstraţiile s-au transformat într-o revărsare de furie împotriva partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), considerat responsabil, alături de Biserica catolică, de decizia Tribunalului Constituţional. Un sondaj a arătat o scădere abruptă a sprijinului faţă de PiS.