WOLFGANG SCHAEUBLE VREA SA FACA TOTUL PENTRU CA «ULTIMA INCERCARE» DE SALVARE A GRECIEI SA FIE UN SUCCES

Ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble a promis vineri în Bundestag să angajeze «toate forţele» pentru a duce la succes negocierile privind un nou ajutor acordat Greciei, descrise ca fiind o «ultimă încercare», relatează AFP.

«Vom angaja toate forţele pentru ca această ultimă încercare să poate conduce la succes», a declarat ministrul, inflexibil faţă de Atena, în faţa deputaţilor din Bundestag, cărora le-a cerut să aprobe principiul unui al treilea program de ajutor.

«Considerăm că există o şansă ca aceste negocieri să fie încheiate pozitiv», a declarat el, fără a ascunde faptul că aceasta ar fi «foarte complicat». «Trebuie să se găsească o cale care să fie practicabilă, care să funcţioneze», a menţionat oficialul german.

Joi, într-un interviu la radio, el a fost mai puţin optimist, declarînd: «Vom vedea, în cursul negocierilor, dacă există un mijloc de a ajunge la un nou program, avînd în vedere creşterea incredibilă a nevoilor de finanţare» ale Greciei.

Ministrul de finanţe şi-a reafirmat vineri convingerile sale europene profunde, «credoul întregii sale cariere politice», declarînd că nu este «destabilizat» de valul de critici la care este supus de la sfîrşitul săptămînii trecute.

Propunerea sa de a exclude temporar Grecia din zona euro pentru a-i permite în special să-şi reducă datoria a făcut valuri enorme.

Această opţiune «nu era posibilă", deoarece nici Grecia, nici majoritatea celorlalţi 18 membri ai zonei euro nu au dorit aceasta, a spus cancelarul german Angela Merkel, în faţa deputaţilor.

Cancelarul a adresat "mulţumirile sale călduroase" ministrului său pentru activitatea în dosarul grec, iar Schaeuble a fost îndelung şi intens aplaudat, menţionează AFP.

Sursa: Agerpres