VLADIMIR PUTIN A CÎȘTIGAT ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN RUSIA

Actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, cîștigă alegerile prezidențiale, primind 87,17% din voturi, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse.

Pe locul doi se află candidatul din Partidul Comunist al Federației Ruse, Nikolai Kharitonov cu 4,19% din voturi, pe locrile trei și patru se află Vladislav Davankov (Oameni noi) și Leonid Slutsky (LDPR) cu 4,08%, respectiv 3,15%.

Prezența la vot la alegerile prezidențiale, care pentru prima dată în istorie s-au desfășurat pe parcursul a trei zile – 15, 16 și 17 martie ora 20:00, a atins 74,22%. În 2018, cînd votul a fost un eveniment de o zi, prezența finală la vot a fost semnificativ mai mică – 67,54%.

Votul care i-a adus lui Putin al cincilea mandat la Kremlin a fost însoţit de numeroase proteste, în special "Amiază împotriva lui Putin" organizat la apelul opoziţiei, la care au participat mii de oameni în întreaga lume.

Imediat au urmat mai multe reacţii la nivel internaţional. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este "beat de putere" şi "vrea să conducă etern". El a estimat într-un mesaj pe reţelele de socializare că alegerile prezidenţiale din Rusia "nu au nicio legitimitate".

Casa Albă a transmis la rîndul ei că alegerile ruse "în mod evident nu au fost nici libere, nici corecte", dat fiind modul în care Putin şi-a încarcerat oponenţii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze.

Ministrul britanic de externe David Cameron a spus că acestea au avut loc în condiții de „lipsă de alegere”.

"Alegerile prezidenţiale din Rusia nu sînt legale, libere şi echitabile", a reacţionat într-un comunicat Ministerul polonez al Afacerilor Externe, adăugînd că scrutinul s-a derulat "într-un context de represiuni severe" şi în regiunile ocupate din Ucraina, cu încălcarea dreptului internaţional.

Venezuela a fost prima care l-a felicitat pe Putin pentru victoria sa în alegeri. O declarație a Ministerului de Externe din Venezuela notează că președintele Nicolas Maduro îl felicită pe liderul rus „pentru triumful său în alegeri”.

Beijingul l-a felicitat pe Vladimir Putin, iar această victorie dovedeşte ”susţinerea deplină” a ruşilor, consideră preşedintele chinez Xi Jinping.

Iranul salută o ”victorie solidă” a lui Vladimir Putin, iar liderii din Nicaragua, Cuba şi Bolivia i-au transmis mesaje de felicitare călduroasă cu ocazia realegerii.

Bolivianul Luis Arce salută o ”victorie strălucitoare care reafrmă unitatea curajosului popor rus în jurul suveranităţii sale şi dezvoltării constante”.

Cubanezul Miguel Diaz-Canel, care conduce insula comunistă din 2019, apreciază pe X că Vladimir Putin reprezintă ”un exemplu” prin modul în care gestionează Rusia.

Nord-coreeanul Kim Jong un l-a felicitat pe Vladimir Putin, dar şi preşedintele tadjic Emomali Rakhmon.

Liderul de la Kremlin urmează să rămînă la putere pînă în 2036.