VLAD FILAT: VOM LUPTA PÎNĂ LA CAPĂT PENTRU VIITORUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

- Interviu cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova -

Î: Dle Filat, PLDM a organizat o amplă acţiune în susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, la care au participat peste o sută de mii de cetăţeni. Care a fost semnificaţia acestei acţiuni?

V.F.: Prezenţa în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în acest loc sfînt pentru noi toţi, a unui număr atît de mare de cetăţeni a demonstrat încă o dată că ideea de integrare europeană este una predominantă în societatea noastră, că oamenii îşi doresc să trăiască într-un stat liber, democratic, european, prosper. Iar faptul că au răspuns apelului PLDM demonstrează că ei îşi leagă de partidul nostru mari speranţe de viitor, lucru care mă bucură nespus şi îmi dă mie şi colegilor mei puterea şi determinarea necesară pentru a merge înainte în realizarea angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor.

Î: Apropo, de angajamente. Ieri, în PMAN, din numele PLDM, aţi enunţat un nou angajament.

V.F.: Da, PLDM şi-a asumat ieri angajamentul de a face din Republica Moldova un membru cu drepturi depline a marii familii europene în 2020. Acesta este obiectivul nostru pentru următorii ani. Acesta este obiectivul pentru care PLDM a cerut încrederea cetăţenilor şi să nu aveţi nici o îndoială că el va fi îndeplinit, chiar dacă unora le pare că este unul greu de realizat.

Europa nu este un vis, ci o realitate. Îmi aduc aminte că acum 4 ani, cînd ne-am fixat drept obiectiv obţinerea unui regim fără vize cu Uniunea Europeană, tovarăşul Voronin zicea că asta-i un basm. Dar iată că din luna aprilie toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv cei cu carnete de comunist în buzunar, au deplina libertate de a circula în Europa. Noi ne-am respectat angajamentul, iar Europa, la rîndul ei, şi-a deschis porţile şi pentru cetăţenii moldoveni.

Spre deosebire de comunişti, PLDM este un partid al responsabilităţii. Noi nu facem declaraţii fără acoperire, noi ne propunem doar obiective realiste pe care le realizăm pas cu pas.

Au fost mulţi cei care ne luau în derîdere acum 4 ani cînd vorbeam de un acord de asociere şi de o zonă de comerţ liber cu Uniunea Europeană. Este imposibil, spuneau ei. Şi au greşit din nou. Acest acord a fost semnat în iunie, ratificat în iulie şi pus în aplicare provizorie de la 1 septembrie.

Toate acestea demonstrează că PLDM este un partid responsabil, de aceea, la fel cum ne-am onorat promisiunile la care m-am referit mai sus, ne vom onora şi angajamentul asumat ieri în PMAN.

Î: Cum intenţionaţi să realizaţi acest obiectiv? Aveţi un plan concret în acest sens?

V.F.: Da, desigur, noi avem un plan pentru Republica Moldova – Planul 2020, pe care anterior l-am făcut public şi la care m-am referit şi ieri în cadrul discursului meu din PMAN. Planul 2020 ne arată direcţia, fiind mai mult decît un plan şi chiar mai mult decît o agendă. Acest plan este marele proiect pentru ţara noastră, pentru ca ea să devină un stat modern, un stat care îşi va regăsi locul în Uniunea Europeană.

Avem nevoie să mergem înainte pentru ca muncitorii noştri calificaţi să poată să se bucure într-un mod decent de rezultatele muncii lor, pentru ca agricultorii să poată obţine cele mai bune preţuri pentru recoltele lor, pentru ca tinerii noştri să poată să-şi planifice cu deplină încredere construirea unui viitor prosper fără a pleca din ţară, pentru ca şcolile noastre să poată corespunde tuturor standardelor europene, pentru a dezvolta infrastructura şi pentru ca drumurile europene să devină o regulă, nu o excepţie. Planul PLDM-2020 are în vedere toate aceste transformări, de rînd cu continuarea reformei în educaţie, a reformei în justiţie, a altor reforme importante.

Î: Înţeleg că acest plan va sta la baza programului electoral al PLDM. Apropo, cînd vă veţi lansa în campania pentru alegerile din 2014?

V.F.: Eu am menţionat, în cadrul discursului de ieri în PMAN, că, de facto, prin evenimentul de amploare la care aţi fost martor, ne-am lansat în Campania electorală. Tot ieri menţionam că această campanie electorală ne va impune o mobilizare fără precedent, pentru că ştim cu toţii că în joc este destinul ţării noastre. Partidul Liberal Democrat din Moldova este pregătit pentru ceea ce va urma. Eu personal sînt pregătit. Sînt gata pentru această campanie ca niciodată pînă acum şi vom lupta pînă la capăt pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Pe 30 noiembrie va trebui să decidem viitorul nostru într-un moment istoric în care destinul ţării noastre este în joc. Niciodată de la proclamarea independenţei tînăra noastră democraţie nu a avut de făcut o alegere atît de însemnată prin consecinţele sale.

Î: În această mobilizare generală pe care o sugeraţi se înscriu şi anunţurile făcute de miniştrii Natalia Gherman şi Maia Sandu de a adera la PLDM?

V.F.: Doamna Gherman şi Doamna Sandu sînt colegele noastre de ani buni de zile, care au muncit mult pentru realizarea obiectivelor pe care ni le-am asumat şi au înregistrat rezultate frumoase. Iar decizia lor de a adera la PLDM, pe lîngă faptul că este o mîndrie pentru noi, vine încă o dată să accentueze importanţa perioadei istorice pe care o traversăm, care impune necesitatea coagulării tuturor forţelor, tuturor eforturilor pentru a învinge în lupta decisivă pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Î: Ce şanse daţi triumfului ideii de integrare europeană în apropiatele alegeri?

V.F.: Înainte de a răspunde la întrebarea Dvs., aş vrea să revin la un moment important, la care m-am referit şi ieri în PMAN şi anume la ce este Europa. Spuneam că Europa nu este alegerea unui bloc împotriva altui bloc, Europa nu este o dogmă. Europa este, de fapt, cu totul altceva, cu mult mai profund. Este un ideal. Este realizarea a ceea ce sîntem de fapt. Europa este lupta pentru emanciparea noastră. Europa este calea prin care devenim liberi. Europa este ceea ce îi permite Moldovei să fie puternică. Europa este parte din ADN-ul nostru.

Viitorul european înseamnă o ţară mai aşezată, mai bună, mai echitabilă, mai eficientă şi mai prosperă şi eu sînt sigur că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova îşi doresc aceste lucruri. De aceea, ne vom mobiliza şi vom lupta pentru ca idealurile menţionate să devină realitate. Dar pentru aceasta avem nevoie în continuare de sprijinul cetăţenilor şi eu sînt sigur că-l vom obţine din nou în alegerile din 30 noiembrie.

Î: Vă mulţumim!

Sursa: Moldpres