VLAD FILAT: „TREBUIE SĂ CÎŞTIGĂM ŞI ALEGERILE DIN ACEST AN PENTRU A ASIGURA RM UN VIITOR LIBER, DEMOCRATIC, EUROPEAN, PROSPER!”

- Interviu acordat agenţiei Moldpres de către Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova -

Î: Dle Filat, UE a decis dublarea contingentelor de export a produselor moldoveneşti pe piaţa europeană. Cum calificaţi această decizie?

V.F.: Este o decizie care încă o dată vine să confirme că partenerii noştri europeni ne sînt alături şi ne susţin în depăşirea tuturor problemelor care apar. Totodată, este şi un răspuns la demersurile făcute de echipa noastră către partenerii europeni. În context, aş aminti atît eforturile depuse de colegul meu, Prim-ministrul Iurie Leancă pe linie guvernamentală, diplomatică, cît şi acele eforturi care au fost depuse pe linie de partid. În calitate de exemplu, voi menţiona acea adresare cu propuneri şi puncte de vedere asupra acţiunilor ce ar putea fi întreprinse de UE pentru a ajuta Republica Moldova să depăşească această situaţie, pe care i-am înmînat-o, la finele săptămînii trecute, la Chişinău, preşedintelui grupului Partidului Popular European în Parlamentul European, Manfred Weber. PLDM este parte a celei mai mari familii politice europene, PPE, şi evident că folosim această importantă posibilitate pentru a ajuta Republica Moldova să depăşească problemele cu care se confruntă.

Apropo, această decizie a UE undeva era prognozabilă, dacă e să urmărim logica lucrurilor din ultimii ani. Astfel, în noiembrie 2013, Rusia a interzis importul de vinuri din Republica Moldova. Practic imediat, în decembrie 2013, UE a decis eliminarea cotelor pentru vinurile din RM. Acum vinurile moldoveneşti nu au nicio barieră pentru a fi exportate în Europa, atîta timp cît se conformează standardelor de calitate. În iulie, Rusia a anunţat oficial că va introduce unilateral taxe vamale la circa 20 categorii de mărfuri din Moldova: de la vinuri, fructe şi legume pînă la mobilă. În acelaşi timp, drept un prim pas, UE a decis să dubleze cotele de export fără taxe vamale negociate în Acordul de Comeţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) pentru mere, prune, struguri de masă. În doar cîteva zile, agricultorii moldoveni vor putea exporta fără costuri suplimentare produsele în UE. De asemenea, aş vrea să menţionez că, în scurt timp, intră în vigoare Acordul de Comeţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător dintre UE si Republica Moldova. Acesta va deschide piaţa şi mai mult pentru alte produse, blocate de Rusia.

Î: Înseamnă aceasta că Moldova refuză la orice intenţie de a reface relaţiile comerciale cu Rusia?

V.F.: În nici un caz! Vom depune maximum de eforturi pentru ca produsele noastre, care sînt de calitate, să revină pe piaţa din Rusia. Este o piaţă importantă, care nu poate fi ignorată. În acest sens vom folosi orice posibilitate, vom continua să dialogăm şi, sper, că vom reuşi să obţinem revenirea la normalitate.

Î: Mai sus, aţi menţionat eforturile depuse de Dvs. şi de Dl. Leancă în vederea ameliorării situaţiei create ca urmare a embargoului impus de Rusia. În aceleaşi timp, unii oponenţi ai Dvs. văd în aceasta o rivalitate...

V.F.: Am auzit şi eu astfel de declaraţii în ultimul timp, dar aş vrea să le recomand celor care-şi fac griji pentru PLDM şi pentru relaţia dintre mine şi Dl. Leancă să-şi vadă de propriile treburi, de propriul partid. Eu şi Dl. Prim-ministru Iurie Leancă facem parte din aceeaşi echipă, avem scopuri comune şi muncim împreună pentru realizarea lor. Ştiu că acest lucru nu convine unora, dar aceasta e problema lor, nu a mea sau a Dlui Leancă. Vorba ceea: Cîinii latră, caravana merge.

Î: În acelaşi context, aş vrea să vă întreb şi de unele materiale critice în adresa Dvs., apărute în ultima perioadă.

V.F.: Trebuie să punem accentele corect – nu e vorba de materiale critice, ci de materiale cu vădit caracter manipulatoriu sau de atacuri la persoană total nefondate. Toate acestea eu le văd ca şi parte a unei campanii bine gîndite şi cu un scop clar. Să nu creadă cineva că aceste lucruri nu se văd! Ca să fie clar: eu accept critica, însă nu şi atacurile la persoană, manipulările, minciuna etc.

Î: Care ar fi interesul celor care, după cum spuneţi Dvs., stau în spatele acestei campanii?

V.F.: PLDM este formaţiunea cu cea mai mare pondere în rîndurile electoratului de orientare democratică, pro-europeană. Şi acest lucru îl demonstrează inclusiv sondajele care se fac constant în Republica Moldova. În plus, PLDM este partidul cu cea mai mare prezenţă la guvernare, într-un fel fiind baza acestei guvernări. Aceasta nu înseamnă că rolul partenerilor noştri din PD sau din PLR este mai mic, dar am considerat necesar să vin cu aceste constatări, precizări, ca să fie clar de ce unii şi-ar dori distrugerea PLDM sau, cel puţin, diminuarea ponderii partidului nostru, în acest scop fiind folosite toate mijloacele posibile, inclusiv atacurile regizate împotriva mea, dar şi a altor colegi de partid. Apropo, dacă veţi analiza atent ce scriu sau spun unii aşa-zişi jurnalişti, analişti, dar şi politicieni, veţi vedea clar că ţinta atacurilor de acest gen sînt mai mulţi colegi de-ai noştri. Dar, mă rog, nu au decît să-şi facă meseria murdară, iar noi ne vom concentra pe ceea ce avem de făcut şi în continuare – pe onorarea angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor. Căci, în final, alegătorul este judecătorul suprem, dar nu politicienii de doi bani sau diverşi analişti şi jurnalişti care cîntă fals.

Î: Aţi putea da un scurt pronostic al evoluţiei situaţiei politice în continuare?

V.F.: Ştiţi atitudinea mea faţă de pronosticuri, căci nu o dată m-am pronunţat la această temă. Dar, dacă doriţi, pot să vă spun cu ce ne vom ocupa noi, cei din PLDM, în continuare. În primul rînd, fiind partid de guvernare, PLDM, prin reprezentanţii săi din Parlament şi din Guvern, şi nu numai, va depune maximum de eforturi pentru a duce la bun sfîrşit toate acele procese începute în ultimii ani, dar şi pentru gestionarea eficientă a situaţiilor apărute pe parcurs. Pentru noi contează interesele Republicii Moldova, ale cetăţenilor. De fapt, acesta este crezul care stă la baza tuturor acţiunilor noastre, şi, vă rog să mă credeţi, acestea nu sînt doar cuvinte frumoase sau declaraţii politice. În acelaşi timp, PLDM va continua să se pregătească în cel mai serios mod de alegerile din 30 noiembrie. Aceste alegeri trebuiesc cîştigate, pentru ca să continuăm acţiunile noastre îndreptate spre asigurarea unui viitor liber, democratic, european, prosper Republicii Moldova, cetăţenilor noştri.

Î: Vă mulţumim.

Sursa: Moldpres