VIOLENŢELE DIN UCRAINA

Iaţeniuk acuză Rusia că vrea "să dezmembreze Ucraina"

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia, luni, că aplică, prin incidentele din estul ţării, "un plan pentru dezmembrarea Ucrainei". Aceste incidente fac parte dintr-un "plan care urmăreşte ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean, un lucru pe care nu-l vom permite", a declarat Iaţeniuk într-o şedinţă de Guvern transmisă în direct la televiziune. "Acest scenariu este scris de către Federaţia Rusă, iar singurul ei scop este să dezmembreze Ucraina", a continuat el.

Tensiunea a urcat în mod brusc duminică în estul rusofon al Ucrainei, unde manifestanţi proruşi au atacat şi au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în oraşele Harkov, Lugansk şi Doneţk. În estul Ucrainei, în fiecare duminică, de la îndepărtarea regimului prorus de la Kiev, au loc manifestaţii pentru alipirea la Rusia.

Iaţeniuk a anunţat că i-a trimis pe ministrul de Interne Arseni Avakov şi pe vicepremierul însărcinat cu gestionarea securităţii Vitali Iarema la Doneţk, pentru a restabili ordinea. Luni dimineaţă, ministrul ucrainean de Interne a anunţat că manifestanţii proruşi care au preluat duminică seara controlul asupra sediului administraţiei regionale de la Harkov au fost dislocaţi. Clădirea "a fost eliberată în înregime de separatişti", a scris Arsen Avakov într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. "Mulţumim celor care au ajutat", a adăugat el, fără să ofere detalii despre operaţiune.

Preşedintele şi-a amînat vizita în Lituania

Preşedintele ucrainean interimar, Olexandr Turcinov şi-a amînat vizita în Lituania, din cauza situaţiei din ţara sa, a anunţat preşedinţia duminică. Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov a declarat, pe pagina sa de Facebook, că "Putin şi (preşedintele ucrainean destituit Viktor) Ianukovici au plătit pentru organizarea acestor dezordini separatiste".

Preşedintele ceh îndeamnă la o acţiune NATO

Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat că NATO ar trebui să mobilizeze trupe în Ucraina, dacă Rusia invadează estul ţării. "Dacă Rusia decide să-şi extindă expansiunea teritorială în estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient", a declarat duminică Zeman, primul preşedinte ales prin sufragiu direct din istoria ţării, pentru postul public ceh de radio. "În acest caz, nu aş susţine doar ca UE să adopte sancţiunile cele mai dure posibile, dar aş spune ca NATO să fie pregătit din punct de vedere militar, de exemplu introducîndu-şi trupele pe teritoriul ucrainean", a continuat preşedintele de stînga, în vîrstă de 69 de ani, aflat în funcţie de un an.

Ucraina este condusă de către un Guvern interimar prooccidental după ce Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere, în urma unor manifestaţii împotriva regimului său, fiind acuzat de proastă gestionare economică şi corupţie.

Washingtonul apreciază că Moscova a masat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Mai multe regiuni care au o importantă populaţie rusofonă, în estul Ucrainei, cer organizarea, înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai, a unui referendum care să le permită, după modelul Crimeei, să aleagă între un regim federal şi pur şi simplu alipirea la Rusia. Moscova a dezminţit că vrea să-şi trimită trupele dincolo de Crimeea, dar nu şi-a retras trupele pe care le-a comasat la frontieră.

O nouă republică pe harta Ucrainei

Activiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au creat Republica Populară Doneţk, transmite lifenews.ru. Deputaţii autoproclamatului Consiliu Popular au elaborat şi adoptat Declaraţia de Independenţă a regiunii şi oraşului faţă de autorităţile de la Kiev. Potrivit documentului, sursa puterii de stat în entitatea nou creată este poporul polietnic al regiunii. Toate deciziile urmează să fie luate în urma unui referendum. Cunoscutul oligarh din regiunea Doneţk, Renat Ahmetov, s-a întîlnit la începutul acestei luni cu preşedintele rus, Vladimir Putin, informează censor.net.ua. Despre deplasarea magnatului ucrainean a anunţap pe pagina sa de facebook jurnalistul Serghei Luşenko. Autoproclamatului Consiliu Popular din Doneţk a luat decizia de a desfăşura un referendum cu privire la unirea regiunii cu Rusia, scrie ria.ru.

Surse: Mediafax, Publika.md