Viitoarea AIE: PDM, PPDA, PAS, PLDM si PUN, sub conducerea lui Plahotniuc
Alianţe decise de oligarhi, nu de liderii partidelor, dar care vor fi admise şi de occidentali
Autor: Octavian CATANĂ
În toată istoria politică a Republicii Moldova de după 1991, nu a existat nici un lider de partid atît de puternic încît să nu fi depins de forţe din exteriorul ţării. Nici unul nu a acţionat de capul lui şi exclusiv în interesul naţional al ţării. Printre cele mai vizibile motive sunt cele ce ţin de realitatea că ţara este prea mică, este slab dezvoltată economic spre a se dezvolta independent în parametrii clasici, iar scopul primordial al liderilor politici nu a fost bunăstarea populaţiei, ci propria lor înavuţire. Din aceste considerente, fiecare a trişat politic cum a putut, căutîndu-şi aliaţi politici sau interlopi în toate punctele cardinale de după hotarele ţării.
Se ştie prea bine că şi în perioada guvernării comuniste s-a furat pe rupte şi au fost abuzuri cu nemiluita, însă paradoxul constă în aceea că tocmai atunci Republica Moldova a cunoscut o stabilitate simţită de toţi moldovenii. După „eliberarea ţării de sub guvernarea comunistă”, sub arboratul drapel al integrării europene şi sub privirile protectoare ale Bruxellesului, în ţară s-au reinstaurat banditismul, hoţia şi puterea mafiei născute pe vremea lui Mircea Snegur şi conservate şi dezvoltate sub mandatul lui Petru Lucinschi. Realităţile sunt cunoscute şi nu mai insistăm.
Eşecul proeuropean resuscitat cu cel care i-a pus cruce
Ziua de Marţi, 3 Octombrie, ne-a oferit două tipuri semnificative de posibile alianţe politice şi solidarizări. Primul moment este cel în care Vladimir Plahotniuc a declarat astfel:
„Vă anunț că am propus, astăzi, ca la ședința Consiliului Politic a Partidului Democrat, care va avea loc spre sfîrșitul acestei luni, să adoptăm o rezoluție prin care să stabilim clar că PD va face alianțe politice cu oricare partid de dreapta care va trece pragul electoral. Partidul Democrat nu va lupta împotriva fracțiunilor de dreapta nici pînă în campania electorală, nici în campania electorală. Cei de dreapta nu sunt adversarii noștri politici. PD va fi un adversar foarte categoric și eficient a celor care vin cu proiecte îndreptate spre blocarea cursului european al țării, spre anularea acordurilor semnate cu UE și alte acțiuni care ar duce la o schimbare catastrofală a țării”.
Ca o reacţie la declaraţia lui Plahotniuc, Preşedintele Igor Dodon, într-o postare pe Facebook, notează: „Iată și dovada că Plahotniuc lucrează de pe acum pentru a forma o nouă AIE (Alianță pentru Integrarea Europeană), imediat după alegerile parlamentare din 2018. Pentru asta are nevoie de Partidul Liberal, pe care îl salvează prin victimizarea, a cîta oară, a lui Dorin Chirtoacă. PL trece acum prin carantina opoziției, pentru a-și restabili credibilitatea necesară să treacă pragul electoral. Iar PAS-DA nu va avea încotro și va adera la noua Alianță. Așa vor dicta din Occident, cum a mai fost de mai multe ori în ultimii 8 ani. Dar nu au nici o șansă. Poporul nu mai are încredere în cei care au furat țara din 2009 încoace.”
Observaţiile lui Dodon au o credibilitate cu mult mai mare decît pare la prima vedere. După cum se ştie, o serie de actori politici occidentali şi români i-au atras pe actualii guvernanţi coruptibili într-un conflict diplomatic stupid cu Rusia. În acest context, şeful Statului şi majoritatea moldovenilor care l-au ales au fost izolaţi şi transformaţi în ţinte de către cei care, chipurile, luptă împotriva „pericolului rusesc”. Astfel, sunt schimonosite pînă la grotesc toate acele principii şi valori democratice care ar trebui să facă ţara compatibilă cu cele ale UE. Pentru ei nu mai contează ilegitimitatea, nereprezentativitatea guvernării şi a majorităţii parlamentare, dar nici faptul că ţara este condusă din umbră tocmai de către „asasinul” integrării europene, adică Plahotniuc.
În tot acest context malefic, PPDA, PAS, PLDM, PUN şi liderii acestora sunt puşi în cea mai teribilă, agresivă şi neplăcută situaţie pentru ei. Cel puţin PPDA, PAS, şi PLDM tot afirmă răspicat că luptă împotriva oligarhului, dar este interesant cum vor proceda atunci cînd protectorii lor politici occidentali şi finanţatorii externi le vor cere să se alieze cu Plahotniuc în lupta împotriva „pericolului rusesc reprezentat de Dodon”? Dar dacă Plahotniuc va cădea la pace sau chiar s-a înţeles cu Victor Ţopa şi Viorel Ţopa?
În aceste condiţii, ne vom pomeni, după alegerile din 2018, cu o altă alianţă de integrare europeană, care fireşte că va fi numită altfel, din care vor face parte PDM, PPDA, PAS, PLDM, PUN. În mod sigur, liderii acestor partide se vor conforma comandamentelor externe, la fel cum Andrei Năstase a fost nevoit să cedeze în faţa Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale. Sandu a fost prima care a făcut fiţe, spunînd că iniţiativa lui Plahotniuc este tot „un măr otrăvit”, dar e sigur că se va conforma în clipa în care i se va sugera că, în fond, este doar un artificiu politic.
Solidarizarea cu Chirtoacă a PDM, PL, PAS, PLDM şi PUN în chestiunea referendumului
Al doilea tip de alianţă de partide care s-a prefigurat Marţi, 3 Octombrie, care se înscrie în contextul celor arătate mai sus, a fost anunţul făcut de PDM că va boicota referendumul pentru demiterea primarului suspendat Dorin Chirtoacă. Astfel, PDM se aliază în boicot cu PL, PAS, PPDA, PLDM şi PUN. Ce mică-i lumea şi cît de largă-i alianţa, iar asta în condiţiile în care PDM „legiferează” că: „inițiativa parvenită din partea PSRM, dar și din partea Președintelui țării, Igor Dodon, cu privire la referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă, nu are nimic comun cu doleanțele chișinăuienilor. De asemenea, nu are nimic cu problemele reale ale orașului Chișinău.”
Cînd cineva spune că acest referendum „nu are nimic comun cu doleanțele chișinăuienilor şi cu problemele reale ale orașului Chișinău”, chiar că îi scuipă şi îi pălmuieşte pe toţi locuitorii Capitalei. Boicotîndu-se referendumul iniţiat de socialişti, sunt boicotaţi chişinăuienii majoritari şi viitorul edilitar al oraşului în favoarea incompetenţei şi hoţiei. Sigur că prin acest demers se urmăreşte aplicarea unei lovituri distructive de imagine pentru Dodon, numai că nu-i deloc aşa. Aici cam are dreptate Preşedintele cîmd spune că Plahotniuc „are nevoie de Partidul Liberal, pe care îl salvează prin victimizarea, a cîta oară, a lui Dorin Chirtoacă”.
Între timp…
Tot Marţi, 3 Octombrie, într-o rezoluție elaborată de un grup de deputaţi din Partidul Popular European şi din grupul socialiştilor, printre altele, se afirmă: „Suntem preocupaţi de concentrarea continuă a Puterii în mîinile elementelor oligarhice”; „modificarea sistemului electoral în Republica Moldova ar putea efecte negative și va duce la retrocedarea standardelor democratice şi la consolidarea puterii actuale”; „orice finanțare din partea UE ar trebuie să fie bine condiționată și verificată minuțios” „se îndeamnă Serviciul European de Acţiune Externă şi Parlamentul European să-şi intensifice eforturile de mobilizare şi de diplomaţie publică în Republica Moldova pentru a stimula sprijinul pentru UE, dar şi pentru a crea o distanţă între UE şi deficienţele elitei dominante care discreditează statutul UE în ochii populaţiei moldoveneşti”.
Dacă e să ne luăm după rezoluţia elaborată de Partidul Popular European şi de grupul socialiştilor şi dacă ar fi şi respectată, PSRM este avantajat. Dacă e să ne luăm şi după opţiunea de vot a moldovenilor, tot PSRM este avantajat.