VA FI O TOAMNĂ ELECTORALĂ VIOLENTĂ?

Amenințarea rusă împotriva Moldovei se amplifică grav

Autor: Mihai CONȚIU

Sîmbătă, 22 Iunie, am citit două știri care ne confirmă că Federația Rusă a trecut la un nou nivel agresiv la adresa Republicii Moldova. Obiectivul atacurilor rusești este destabilizarea cu orice preț a acestei Țări, iar asta prin sabotarea și compromiterea negocierilor de aderare la UE și a alegerilor prezidențiale din Toamnă, 20 Octombrie. Într-unul din cele două cazuri la care mă voi referi, este vorba despre implicarea mediatică a postului de Radio Zvezda, care, rețineți!, aparține Ministerului Apărării al Federației Ruse. În rîndurile care urmează, voi cita cîteva afirmații din articolul pe care site-ul nostru l-a postat Sîmbătă, 22 Iunie, preluîndu-l de pe HotNews.ro.

Una dintre emisiunile importante ale radioului menționat este cea a Anei Șafran, șefa Direcției programelor radio analitice. Invitatul ultimei emisiuni a fost Dmitri Soin, fost deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol, care în prezent locuiește în Rusia. Ana Șafran a făcut mai multe afirmații referitoare la ”românizarea cu forța” care are loc în Moldova și a făcut o paralelă cu ”ucrainizarea forțată” din Ucraina.

”Putem vorbi despre pregătirea unei agresiuni directe, care necesită măsuri dure de răspuns”, a declarat Dmitri Soin. ”Occidentalii insistă însă pe aderarea concomitentă a ambelor maluri ale Nistrului și au nevoie să înlăture prezența rusă din Transnistria și, în general, să lichideze Transnistria”, a declarat realizatoarea Ana Șafran. ”Occidentul este extrem de interesat să deschidă al doilea front pentru Rusia”, a spus Dmitri Soin. El a mai zis că ”a fost lansat procesul de unificare a Armatelor Republicii Moldova și României, dar și a structurilor de forță”. ”Acest proces înseamnă integrarea în NATO prin România”, a mai declarat Soin. 

”În Republica Moldova sunt mai multe localități mici în care locuiesc oameni cu un singur rinichi. Aceștia au fost implicați într-o schemă înșelătoare, în care li s-au promis bani pentru un rinichi, ei au fost de acord, însă banii nu i-au mai primit. Occidentul are nevoie de piese de schimb, de exemplu, de cornee. În Ucraina, s-a întîmplat scoaterea organelor de la militari în viață. La fel și transferul copiilor pentru serviciile pedofililor”,

 a explicat Soin. În acest context, să reținem că Igor Dodon, aflat recent la Sankt Petersburg, a vorbit pentru presa rusă că ”actuala putere duce Moldova într-un scenariu ucrainean”. 

În cea de a doua situație, este vorba despre Marina Tauber, membră a așa-zisului Bloc Victorie, care, pe 22 Iunie, era într-o vizită la Moscova, unde s-a întîlnit cu deputații Dumei de Stat a Federației Ruse, Kazbek Taisaev, prim-vicepreședinte al Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare euro-asiatică și relații cu compatrioții, și Aliona Arșinova, vicepreședinte al fracțiunii ”Rusia Unită” în Duma de Stat, președinte al ONG-ului ”Eurasia”. Să reținem că această încă deputată, la fel ca și bașcana Evghenia Guțul, se duce la Moscova ca la mă-sa acasă, ca să comploteze cu Ilan Șor, serviciile secrete rusești și politicienii ruși împotriva Statului Republica Moldova! Mai are rost să repet că Tauber poate fi lesne acuzată de înaltă trădare de Patrie?

Potrivit comunicatului de presă emis, Tauber s-a întîlnit cu cei doi deputați ruși în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dînd, astfel, acestor întrevederi ”un parfum oficial” în fața susținătorilor ei.

În discuțiile cu Kazbek Taisaev, Tauber spune că au fost abordate o serie de probleme legate atît de situația politică actuală, cît și de viitorul Moldovei, iar ”partea rusă și-a exprimat clar și fără echivoc intenția de a oferi ajutor într-o perioadă atît de importantă pentru țară” (Ajutor militar?; n. aut).

„Am discutat despre viitoarele alegeri și referendum, acordînd o atenție deosebită restricțiilor impuse asupra votului prin corespondență pentru diaspora moldovenească din Rusia”. ”S-a acordat o atenție specială regimului actual PAS”, a spus Tauber, precizînd că ”acțiunile Maiei Sandu provoacă o preocupare profundă ambelor părți ale întîlnirii”. Ea și-a mai exprimat încrederea că cooperarea cu Rusia și sprijinul din partea unui vecin prietenos vor ajuta la atingerea obiectivelor echipei blocului politic ”Victorie”.

În cele două secvențe arătate – implicarea unui post oficial de radio al Armatei ruse și vizita la Moscova a Marinei Tauber –, observăm cum, la nivel oficial, din Rusia, s-au declanșat multiple operațiuni de dezinformare, de destabilizare și de isterizare la cote maxime a populației pro-ruse din Republica Moldova. ”Agenții pro-ruși” interni sunt PSRM, PCRM, AUR, așa-zisul bloc politic ”Victorie”, Renato Usatîi, Vlad Filat, Marina Tauber, Irina Vlah, Evghenia Guțul, enoriașii ortodocși supuși canonic Patriarhiei Ruse, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia și mulți alții acoperiți prin cam toate instituțiile Statului. Punctele fierbinți de la care ne putem aștepta la explozii de proteste violente sunt Găgăuzia, Orhei, alte orașe în care influența lui Șor domină, iar Tiraspolul este în așteptarea ordinului de la Kremlin. Prefigurarea Transnistriei drept un focar de revoltă fost făcută în emisiunea de radio amintită, în care s-a afirmat: ”Occidentalii insistă însă pe aderarea concomitentă a ambelor maluri ale Nistrului și au nevoie să înlăture prezența rusă din Transnistria și, în general, să lichideze Transnistria”.

Kremlinul vrea cu orice preț să saboteze negocierile de aderare la UE, să inducă prudență sau chiar teamă în rîndul europenilor față de ”instabila Moldovă”, determinîndu-i să suspende ori să încetinească procesul de negocieri de aderare. În acest sens, rușii iau în calcul și preluarea Președinției rotative a Consiliului UE de către Ungaria, pe 1 Iulie. Vă reamintim că, în acest context, Ungaria a declarat că nu își va face o prioritate din negocierile de aderare la UE a Moldovei și Ucrainei, ci se va axa pe aderarea Țărilor din Balcanii de Vest.

Totodată, rușii își doresc isterizarea populației Republicii Moldova și în perspectiva alegerilor prezidențiale și a referendumului în care moldovenii sunt chemați să susțină aderarea la UE. Pierderea alegerilor de către Maia Sandu și respingerea prin referendum a integrării în UE ar fi cea mai colosală victorie a Rusiei obținută nu prin invazie militară, ci printr-o altfel de invazie, după cum ați înțeles deja. În consecință, constatăm că Rusia are forțe politice, financiare și de servicii secrete considerabile și de temut pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Se lucrează la lumina zilei pentru destructurarea Statului. Politicienii moldoveni se duc să se plîngă Moscovei împotriva propriului Stat de parcă Republica Moldova ar face parte componentă din Federația Rusă, situație în care chestiunile majore ale Țării nu trebuie decise la Chișinău, ci de către Kremlin! Asta ne amintește de vremurile otomane, cînd voievozi erau obligați să meargă la Înalta Poartă!

Va fi o Toamnă electorală violentă? Cel mai probabil – DA!

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
12.06.24 - 00:16
12.06.24 - 00:09
12.06.24 - 00:07
05.06.24 - 15:47
13.06.24 - 01:08
14.06.24 - 00:18
14.06.24 - 00:19
10.06.24 - 12:12
07.06.24 - 13:08