UNHCR: VREMEA NEFAVORABILA A SCAZUT AFLUXUL DE MIGRANTI SPRE GRECIA, DAR ACESTA SE VA RELUA

Numărul migranţilor şi refugiaţilor sosiţi pe ţărmurile Greciei a scăzut în această săptămînă din cauza vremii nefavorabile, însă afluxul lor se va relua de îndată ce condiţiile meteo se vor îmbunătăţi, a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite Reuters.

Aproape 400.000 de oameni au parcurs deja acest traseu periculos în 2015, de cele mai multe ori în ambarcaţiuni pneumatice supraaglomerate. Doar în data de 25 septembrie, numărul lor a fost de 6.600, pentru ca, în ziua următoare, acesta să scadă la 2.200, iar joi, 1 octombrie, la numai 1.500, a informat UNHCR.

«Cu toate acestea, este de aşteptat ca orice ameliorare a vremii să aducă un nou val de sosiri pe mare», a declarat purtătorul de cuvînt Adrian Edwards.

Actualele condiţii meteo, cu vînt puternic şi rece, fac şi mai periculoasă traversarea pe mare dinspre Turcia. Miercuri, 283 de persoane au fost salvate în patru operaţiuni separate în apropierea insulei Lesbos, a anunţat agenţia ONU, într-un comunicat.

UNHCR estimează că, în total, cel puţin 1,4 milioane de migranţi şi refugiaţi vor ajunge în Europa pe Marea Mediterană în cursul acestui an şi al celui următor. «Este foarte evident că avem de-a face cu o situaţie de urgenţă care continuă la scară foarte mare», a subliniat Adrian Edwards.

El a refuzat să comenteze dacă UNHCR se aşteaptă ca loviturile aeriene ale Rusiei în Siria să accelereze ori să obstrucţioneze eforturile de a se pune capăt războiului din această ţară, considerat principala cauză a crizei refugiaţilor.

Sursa: Agerpres